La majoria de participants en l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona, la posteriorment coneguda com a Caputxinada, ja superen la setantena. Però 50 anys després que es reunissin al convent dels Caputxins de Barcelona –i que fossin encerclats per la policia franquista–, la Universitat de Barcelona ha anunciat que revocarà les sancions administratives que els va imposar.
Ho va avançar el rector de la universitat, Dídac Ramírez, en un article a El País, on va anunciar que es formalitzaria la revocació en el context d’un acte aquest divendres al paraninf de la UB, “com a acte de reconeixement” als estudiants i professors que hi van prendre part.
Es van expedientar 95 persones: 28 estudiants i 67 professors. Les sancions van anar des de multes econòmiques fins a expulsions del centre. “La decisió passa comptes amb la història”, proclama Ramírez.
La creació del SDEUB va tenir lloc al convent dels Caputxins de Sarrià el 9 de març de 1966, i hi van participar professors, intel·lectuals i, principalment, estudiants, entre ells 400 delegats escollits democràticament a les diverses facultats de al UB.
“L’acte va tenir una repercussió i trasncendència enormes en la societat i la política catalana i espanyola”, apunta Ramírez, i afegeix: “Va significar iniciar un camí de no-retorn cap a la democràcia. Era impossible no contagiar-se de l’ànsia de llibertat que va propulsar l’acte als Caputxins de Sarrià”.
En @D_ramirezsarrio anuncia la revocació de les sancions imposades a professors i estudiants #CaputxinadaUB pic.twitter.com/lB2UuYgeIw
— UniversitatBarcelona (@UniBarcelona) 11 de març de 2016