Els vots de Junts pel Sí i el Partit Popular han posat punt i final al recorregut parlamentari de la ILP per una nova llei d’educació. Amb la seva majoria a la Cambra catalana han aprovat les esmenes a la totalitat contra aquesta iniciativa, que aposta per acabar amb els concerts a les escoles privades i garantir l’accés gratuït a totes les etapes educatives, des de l’escola bressol fins la universitat. La CUP, CSQEP i PSC han votat a favor de que la ILP passés a debatre’s en comissió, però no ha estat suport suficient. C’s s’ha abstingut.
Els promotors de la iniciativa han lamentat el que consideren un “menyspreu” a la democràcia. “Per què tenim una llei d’ILP si en 15 minuts de debat parlamentari en llancem una a la paperera?”, es preguntava Rosa Cañadell, ponent de la iniciativa. “En un escenari d’obertura d’un procés constituent, des de baix i entre totes, una ILP hauria de ser molt ben rebuda”, ha expressat Cañadell, per acabar criticant a Junts pel Sí i al PP que defugin el debat: “Parlar d’educació és fonamental per qualsevol país”.
Per part de Junts pel Sí, la diputada Anna Simó ha argumentat que no estan en contra del debat educatiu, però sí d’una ILP que no concorda amb el programa electoral de la seva coalició. “Complim el nostre programa, que parla de mantenir la LEC –la Llei d’Educació de Catalunya vigent–, de desenvolupar-la i, mentrestant, treballar per un nou Pacte Nacional d’Educació que serveixi de base per a una nova llei” que, en cas de prosperar el procés sobiranista, ja no estaria dins el corsé competencial actual.
Precisament la voluntat última d’elaborar una futura llei d’educació per part de Junts pel Sí és el que més ha indignat la comissió promotora de la ILP, que té aquest mateix objectiu. “Potser és que no es vol que surti a la llum alguns negocis privats en el món de l’educació”, ha protestat Cañadell.
Suports a la tramitació, malgrat les diferències
La ILP ha patit aquest dimecres un cop de porta al Parlament malgrat que partits com la CUP, CSQEP, PSC i C’s s’han oposat a les esmenes de Junts pel Sí i el PP. Això no vol dir que totes aquestes formacions donin suport íntegre al text –només la CUP n’ha incorporat els postulats al programa electoral–, però sí que accepten que es pugui debatre en comissió parlamentària. Un exemple significatiu és el de C’s, que no ha recolzat les esmenes tot i que la ILP aboga per la immersió lingüística en català, un model a les antípodes del que defensa la formació taronja.
Tampoc no recolzen en la seva totalitat la iniciativa els diputats de Catalunya Sí que es Pot, tot i que han defensat la seva tramitació al·legant que “la LEC ha estat incapaç de resoldre molts dels problemes estructurals que té l’educació del nostre país”, segons el diputat Marc Vidal. Una llei d’educació no hauria de permetre, segons Vidal, que es pugui tancar un centre educatiu sense el consens de l’Administració local i la comunitat educativa, tal com ha passat en els últims cursos atesa la davallada de la natalitat.
Acabar amb els concerts, la mesura més polèmica
La ILP, que va arribar al Parlament el juliol del 2014 després d’un procés de recollida de signatures –unes 95.000–, considera que s’han d’eliminar progressivament els concerts educatius, i oferir als centres concertats si es volen integrar a la xarxa pública o quedar-se com a centres privats sense finançament públic. Els seus promotors consideren una “anomalia” el percentatge de centres concertats a Catalunya, molt per sobre del de sistemes de referència com Finlàndia.
A més de la gratuïtat en l’accés, la ILP també aposta per garantir un 6% del PIB d’inversió en educació –mesura present a la LEC, tot i que mai s’ha complert–, promoure l’autoavalació del professorat en detriment del pes de les inspeccions i les proves de competències bàsiques, i donar més capacitat de decisió als claustres de docents sobre la gestió organitzativa, pedagògica i econòmica dels centres”.
Del Parlament un altre cop als carrers?
Els promotors de la ILP han fet una roda de premsa poques hores abans de celebració del debat en què han exigit a Junts pel Sí i el PP que recapacitessin les seves esmenes. “El que presentem avui no és una llei estructurada i acabada sinó que són les bases i les línies mestres per forjar una nova legislació”, argumentava Marina Pérez, portaveu del grup promotor de la ILP.
Davant el rebuig que ja s’intuïa per part del Parlament, han assegurat que la continuaran defensant als carrers. “Avui pot ser que s’acabi el debat parlamentari sobre la ILP però el que segur que no acabarà és el debat social, perquè tenim més de 90.000 firmes que ens recolzen”, ha afegit Cañadell.