Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Per què hem d’educar en la creativitat?

    Opinió
    Per què hem d’educar en la creativitat?

    Coral Regífebrer 1, 20175 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Escola Congrés Indians. / SANDRA LÁZARO
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Per què parlem tant avui d’educar nens i nenes que siguin creatius? Per què valorem que les escoles o les institucions siguin creatives? Què és ser creatiu? A la nostra escola, que des de la seva fundació hem volgut que sigui creativa –i així ens reconeixen els antics alumnes–, definim la creativitat com la capacitat de veure la realitat amb una mirada oberta i saber-li donar respostes de manera diferent.

    Educar en la creativitat ha de ser avui molt més que una moda. En un entorn i davant un futur ple d’incerteses, ens cal educar nois i noies que es qüestionin la realitat per donar-li noves respostes, ja que ja no hi ha respostes correctes ni apostes formatives que valguin per a tota la vida; ens calen persones amb competències sòlides que els permetin aprendre i desaprendre per tornar a aprendre, ens cal educar nois i noies que des de la seva fortalesa interior sàpiguen adaptar-se a un entorn canviant; ens calen, doncs, persones creatives.

    Hem escoltat molts cops la xerrada del Ken Robinson sobre l’escola que mata la creativitat. L’escola pot matar la creativitat, sí, quan es planteja una funció de formar persones clòniques que donin resposta als requeriments de la societat industrial, però aquesta ja sabem que no és la funció de l’escola avui. Ara bé, tampoc no ens enganyem anant a un altre extrem: educar la creativitat no és tan sols deixar fluir la imaginació dels nens a l’escola (que també…): educar la creativitat requereix un projecte compartit. Si no, si ens plantegem la creativitat en plan happy, deixant fer els nens sense intervenir-hi, també la matem. Cal que l’escola treballi i eduqui la creativitat.

    I què fa que una escola sigui creativa? Com en tot, requereix passar del somni al pla, sense desvirtuar el somni però sense deixar que es faci fum. I aquí entren els protagonistes que ho podem fer possible: els educadors! Professors que som creatius perquè ens replantegem el nostre rol, perquè compartim el somni i el pla i ens trobem en un entorn que afavoreix el treball en equip. Aquesta educació requereix coherència de tot l’equip. D’entrada, ens cal ser model per als nostres alumnes, educar-los per contagi. I a partir d’aquí, ensenyar-los a veure i a escoltar, amb rigorositat i amb esforç. Cal aprendre a analitzar la realitat, des d’una visió polièdrica, i això requereix entrenament: s’ha d’aprendre i reaprendre.

    També qüestionar la realitat: aprendre a fer-se preguntes, a formular els reptes… I això no és una tasca fàcil: requereix dues paraules màgiques: reflexió i temps, conceptes imprescindibles de treball a l’aula i encara més en els temps actuals d’immediatesa. Educar en la creativitat és també educar en l’esforç, en la perseverança. Un esforç que compensa, que motiva, que il·lusiona perquè t’obre portes.

    Encara ens falta, però, un element clau que treballem molt poc a l’escola i que, de fet, amaguem en la nostra cultura: l’error i el fracàs. L’error és una eina d’aprenentatge. Si volem educar persones creatives, hem d’educar persones sense por d’equivocar-se: persones que actuen no des de l’activisme irreflexiu sinó des de la sistemàtica que ens fa provar diferents solucions, avaluar-les, aprendre de l’error per tornar a plantejar una nova resposta o una nova pregunta… Com Edison amb el filament de les bombetes. Aquesta és la línia de treball que educa la creativitat i –encara més important- reforça interiorment la persona, un altre aspecte clau per educar en el present.

    Per educar la creativitat també ens cal fer-ho de manera transversal i coherent. Molts cops vinculem la creativitat amb l’expressió, i no és això (o no és tan sols això). Ens cal educar en tots els llenguatges –plàstics, musicals, orals, escrits…–, ens cal potenciar tots els talents dels alumnes, perquè tots sumen i tots són imprescindibles per educar de manera integral. I, a la vegada, no podem dubtar de la importància de la creativitat per a la ciència, les matemàtiques… Aprendre de l’error en ciències o matemàtiques és una eina potentíssima d’aprenentatge significatiu i rellevant.

    Ens cal valorar el progrés de la creativitat de cada nen des d’una perspectiva holística i polièdrica, donar-li pautes i imputs per avançar, per ser més creatiu: per observar millor, per fer-se millors preguntes, per perseverar en la recerca de la millor resposta… Perquè, ja ho hem deixat entreveure, ser creatius no és una qualitat innata i fixa. Podem i hem educar nens i nenes més creatius perquè seran persones més felices i podran ajudar a construir un entorn i una societat millor i diferent.

    En un aprenentatge global és necessari  més que mai la continuïtat, i aprofitar totes les oportunitats. S’aprèn al pati, a casa, jugant, llegint… S’aprèn quan afavorim l’observació creativa de la realitat, quan provoquem les bones preguntes, quan no tallem idees… Quan deixem temps, quan valorem l’error, quan afavorim els per què? per sobre dels perquè sí! I aquí el paper de les famílies és cabdal. Si estem parlant d’un aprenentatge holístic, la continuïtat dels aprenentatges fora de l’escola és la molt important.

    L’educació mai –però ara encara menys– no pot donar respostes encotillades, limitades pel que diuen les lleis educatives, els currículums, els llibres de text, els horaris… Ens cal creativitat com a institucions i com a sistema educatiu per ser capaços de qüestionar-nos la nostra feina. En l’entorn actual no serveix s’ha fet sempre així o és el que marca la llei. En l’educació de la creativitat hem d’anar per davant de la llei, perquè les lleis, en general, i en educació –ho sé certament–, regulen el que ja es fa… El que ens cal és autonomia per fer i, evidentment, les estratègies de supervisió que ens confirmin que es fa la feina ben feta.

    Es tracta, doncs, que poc a poc la creativitat, el qüestionar-nos els fets i donar respostes noves, impregni el dia a dia de l’escola, es faci cultura de centre: ens cal educar persones creatives per part educadors creatius i en escoles creatives.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    creativitat innovació opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Els sindicats de docents signen amb Ensenyament l’acord que desconvoca la vaga del 9 de febrer
    Next Article
    Actualitat
    Associacions de famílies demanen que el panga es retiri dels menjadors escolars
    Coral Regí
    • X (Twitter)

    Directora de l'escola Virolai

    Related Posts

    Opinió
    El tren que sempre arriba tard: una realitat insostenible

    juliol 7, 2025

    Opinió
    Sinonímies

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}