Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    La ‘gestió del coneixement’ als centres educatius des de la pràctica diària

    Evaristo Gonzálezoctubre 13, 20195 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    iStock
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    iStock

    Qualsevol de les orles d’alumnes de cada curs, el professorat que passa per cada claustre, les famílies que completen la comunitat educativa, la història de la institució escolar i l’evolució del seu funcionament  implementen un bagatge de coneixements que sovint passen desapercebuts perquè no s’han  sistematitzat prou bé. Mentre en les organitzacions educatives el terme gestió del coneixement pot ser una novetat, en moltes empreses, institucions i entitats fa anys que ja ho tenen tan present que forma part de la seva estructura diària de funcionament. I més ara, amb les eines digitals.

    Hi ha casos pràctics del dia a dia que ens hauríem de fer reflexionar. Com es recull i com alimenta a l’organització educativa tot el coneixement del professorat que es jubila: el seu saber i el saber fer, les seves habilitats per buscar solucions, la veu de l’experiència. O què queda al centre de tant alumnat que ha produït coneixements interessants, que ha destacat per buscar estratègies de superació, pels seus recursos per a l’aprenentatge que li poden ser molt vàlids a altres persones.  O les noves idees que aporta el professorat nou i que propicien que l’organització s’actualitzi. O el centre educatiu que té bancs de bones pràctiques, articles temàtics, documentació, estratègies d’aprenentatge o de funcionament organitzacional, però tot sovint és desconegut, primer entre part del claustre i després fora.

    Potser mai ens hem aturat a pensar sobre la importància de la Gestió del Coneixement en les institucions educatives, quan tot el dia estem envoltats de dades, informacions, coneixements i accions, quatre conceptes que no són el mateix però s’alimenta cadascú dels anteriors. Fa uns dies ho vam fer en la Primera Cimera de Directius i Docents, davant 400 professionals a Colòmbia, on aquest tema es completava amb breus pinzellades al lideratge educatiu,  l’aprenentatge de les organitzacions educatives en el món digital i el foment del pensament crític, en un context on l’humanisme ha d’estar present. En un país emergent que travessa per una situació complexa, amb afectacions també a l’educació, es plantejaven estratègies per millorar les seves organitzacions, en mig de professorat i directius amb un alt esperit de resiliència, empatia i motivació pel canvi. Mirant aquests països, on les circumstàncies vitals són difícils, podem aprendre molt, per exemple a relativitzar les nostres queixes i falta de mitjans. El seu esperit positiu contagia.

    La circulació del coneixement en les institucions escolars ha de partir d’un compromís global i obligatori de cada claustre, d’unes estructures que afavoreixin la consolidació dels coneixements de l’organització i d’un sistema de funcionament que s’ha d’anar actualitzant. Alguns autors han aportat estratègies diverses pensant en el món educatiu. Una de les bases inicials es troba en dos conceptes: el coneixement tàcit i l’explícit que ens envolta a tothom i en com fer-lo circular perquè afecta l’organització educativa, amb processos concrets i pràctics de socialització, externalització i combinació d’aquests coneixements. Per aconseguir transformacions i canvis (amb les habituals resistències personals), a més de la innovació, és molt important definir bones estratègies, amb l’imprescindible lideratge de l’equip directiu de cada centre.

    Des de fa deu anys, alguns centres vam incorporar la gestió del coneixement en el Projecte Educatiu de Centre, tenint en compte la realitat. En aquell moment el revulsiu va ser una estratègia de canvi basada en l’ús de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) de forma intensiva que, al seu torn, va propiciar un replantejament global de la circulació i gestió del coneixement, amb repercussions en l’organització. Tot va propiciar reflexions que, amb el pas del temps, van donar lloc a nous enfocaments i conclusions tretes d’allò que va funcionar i d’aspectes que haurien de millorar, en un procés d’actualització constant. El conjunt global, arrelat a l’experiència de la pràctica docent, serveix per arribar a estratègies que poden ajudar a altres organitzacions educatives. Per exemple, a les de Colòmbia.

    Una bona font d’aprenentatge es troba en experts en Management, formadors en aprenentatge organitzacional i en processos  de millora, des de la innovació cap a la transformació. Aquest tipus de coneixements, tot i venir de realitats amb dinàmiques empresarials, poden ser útils per adequar algunes pràctiques  a la millora de l’organització educativa, sempre tenint en compte que l’educació no és una mercaderia i té un únic centre d’interès, l’alumnat.

    La gestió del coneixement en centres educatius, a més de tot l’anterior, pot implicar canvis evolutius  destacats, canvis en la mentalitat de les persones, en les polítiques comunicatives del centre (internes i externes), introducció d’estratègies molt efectives com el foment de les Comunitats de Pràctica (que ja fa anys que es porten a terme en molts centres, amb formats tipus reunions pedagògiques diverses: formals, no formals o informals), una cultura del coneixement compartit i una forta valoració de les TIC com a base imprescindible en un món digital.

    La gestió de la complexitat, de la innovació, de la comunicació, de les persones (alumnat, professorat i famílies), de la gestió pedagògica, documental i de l’organització avui han d’estar presents en el món educatiu i han de dotar a les organitzacions d’estructures sòlides que les transformin. Són estratègies que, a la fi, totes convergeixen en la gestió del coneixement, un gran paraigua que ho engloba tot. Reflexionem-hi per millorar.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Esglésies cremades i un boc expiatori: 110 anys de l’afusellament de Ferrer i Guàrdia
    Next Article
    Actualitat
    Les famílies i el temps escolar: un binomi encara per resoldre
    Evaristo González

    Exdirector de l'Institut Torre de Palau de Terrassa

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}