La Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya s’autodefineix com un grup de “pares i mares d’infantil i primària que volem poder participar en la decisió de quin horari volem per als nostres fills”. El seu origen es remunta a l’any 2011, llavors van aconseguir que l’aleshores Departament d’Ensenyament engegués l’any 2012 un pla pilot a 25 escoles públiques, a fi d’analitzar si aquesta modalitat horària a infantil i primària tenia alguna contraindicació. Aquest pla va acabar el curs passat i aquests 25 centres continuen amb la mateixa jornada, si bé temen que això pugui acabar canviant.
Una portaveu de la Plataforma, Vanessa Rodríguez, afirma que “el pla pilot ha donat molts bons resultats, i per això ens sorprèn que el Departament d’Educació no els estigui publicitant”. Malgrat tot, a la web de la plataforma hi ha penjada una comunicació del mateix Departament sobre aquest pla pilot que un membre va poder obtenir a través de la Llei de Transparència. En aquest informe es revela que els centres consideren l’experiència amb un grau de satisfacció alt, ja que en la major part de casos ha millorat la convivència i ha caigut l’absentisme, i pel que fa al rendiment acadèmic no s’han observat diferències significatives.
En síntesi, la proposta d’aquesta plataforma consisteix a endarrerir l’horari de dinar dels infants fins a les 14 hores, a fi de concentrar-hi totes les hores lectives, és a dir, les que ja es fan abans i les que la major part de centres fan per la tarda. En aquest cas, en comptes d’un esbarjo n’hi hauria dos. El menjador es mantindria per aquelles famílies que el volguessin utilitzar, i per les que no podrien recollir als seus fills a les 14 hores, que dinarien a casa i ja no haurien de tornar al centre fins l’endemà. Això, de fet, és el que han estat fent aquestes escoles que van formar part del pla pilot.
Aquest esquema col·lisiona amb la proposta L’Educació a l’Hora, presentada el curs passat per la Fundació Bofill i la FMRP, en la qual, en el cas d’infantil i primària, la gran diferència respecte al que es fa habitualment avui dia és que el temps del migdia s’escurça i per tant l’horari lectiu de tarda comença i acaba abans. Per Vanessa Rodríguez –la qual, a banda de mare, és psicòloga infantil–, aquesta idea de reduir el temps del migdia de les dues hores i mitja actuals a una hora i mitja “complica la logística de les famílies que volen que els seus fills dinin a casa, així com el descans dels alumnes d’infantil”. “Si volen obligar els alumnes a dinar a l’escola que facin el menjador gratuït”, afegeix.
Segons aquesta portaveu, “a Catalunya hi ha molts centres públics d’infantil i primària que voldrien passar a fer jornada contínua, molts més que els més de 60 que avui han presentat una sol·licitud conjunta, però el Departament els ho denega sistemàticament”. La Plataforma, afirma, està formada per famílies de tota Catalunya i només una part pertanyen a les de les 25 escoles amb jornada contínua. La seva por, admet, és que fins i tot s’obligui aquestes 25 a tornar a la situació anterior, i per això han presentat avui una “Proposició de llei de modificació de l’article 54.5 de la LEC”. Com totes les iniciatives legislatives populars (ILP), des del moment que la Mesa del Parlament l’aprovi disposaran de tres mesos per recollir les 50.000 firmes necessàries perquè es tramiti com a proposició de llei a la Cambra Catalana.