L’expansió del coronavirus, i les mesures preses per comunitats autònomes com Madrid, on 1,6 milions d’estudiants s’han quedat sense classe com a mínim durant dues setmanes, ha incrementat un punt el nivell d’alerta pel que fa al sistema educatiu català. De moment, el Departament d’Educació, atenent a les recomanacions dels responsables de Salut, no veu necessari prendre la mateixa mesura que a Madrid, però en canvi sí que ha emès unes noves recomanacions aquesta tarda als centres educatius. Aquest és el comunicat íntegre que ha emès aquesta tarda.
“El Departament d’Educació insta a la suspensió de tota activitat que organitzin els centres educatius del Departament o qualsevol servei del mateix Departament que no sigui lectiva o curricular, que es faci fora del centre i que impliqui professorat, personal no docent o alumnat de diversos centres simultàniament. Les sortides lectives que impliquin un sol centre es poden mantenir. Aquesta mesura de suspensió té efectes sobre fires, trobades, cantades, certàmens, etc.”
“En relació amb el punt anterior, el Departament no participarà a la propera edició del Saló de l’Ensenyament, prevista entre 18 i el 22 de març. En aquest sentit, insta a les direccions dels centres educatius que anul·lin les visites d’alumnat i professorat al Saló que tinguin organitzades”.
“Com es va comunicar el passat 6 de març, les pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris dels alumnes que estan cursant formació professional queden suspeses per tal de facilitar al màxim l’activitat assistencial del personal d’aquests centres. Aquesta suspensió afecta també l’activitat d’alumnes d’ESO i Batxillerat que fan plans de diversificació curricular en hospitals o residències de gent gran, com els projectes singulars, els programes d’aprenentatge i servei o de voluntariat”.
“Se suspèn l’activitat docent que s’ofereix als centres hospitalaris per a infants amb ingressos perllongats, el que es coneix com a les aules hospitalàries, amb la finalitat de reduir al màxim l’entrada de persones foranes als hospitals i hospitals de dia”.
“Es mantenen les portes obertes que s’estan duent a terme aquests dies, però es recomana als centres que es reforcin les mesures de prevenció, com ara evitar aglomeracions de persones en espais reduïts i situar les indicacions de prevenció de contagi ben visibles als centres”.
“Els Serveis Territorials d’Educació i el Consorci d’Educació de Barcelona dotaran de personal substitut als centres davant de qualsevol incidència que s’hagi comunicat per part del Departament de Salut”.
“Donada la importància de l’acció educativa en relació a les mesures de protecció, s’insta els centres a formar els alumnes en les mesures recomanades pel Departament de Salut”.
A banda d’això, en el comunicat s’insisteix en la recomanació de no viatjar als països i regions afectades, i es recorda que davant de possibles casos, els centres s’han de posar en contacte amb el 061 Salut Respon i els serveis territorials.
Tercer tancament d’un centre educatiu
A darrera hora de dimarts, el Departament d’Educació ha informat també que es tanca durant 14 dies l’Escola Feliu i Vegués de Badalona, una escola d’infantil i primària amb 388 alumnes, després que el Departament de Salut hagi demanat confinar a 17 docents del centre educatiu a causa del coronavirus. “Aquesta xifra de docents confinats fa molt difícil mantenir la tasca docent del centre amb normalitat”, diu Educació en un comunicat, en el qual s’afegeix que “el centre comptarà amb un servei de guarda per aquells pares que necessitin unes hores per organitzar-se”.
Aquest tancament s’afegeix als que es van anunciar dilluns. Pel matí, l’Ajuntament va anunciar que tancava l’escola bressol municipal Gràcia, i per la tarda el Departament va comunicar que feia el mateix amb l’Escola Oficial d’Idiomes del Prat de Llobregat, en tots dos casos perquè un professional de la seva plantilla ha donat positiu de coronavirus, i per tant tota la resta dels seus companys han quedat confinats a casa seva.