Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Sense contrapoder, no hi ha democràcia als centres educatius

    Manel Pulidodesembre 15, 20205 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Aquestes actuacions generen problemes laborals claríssims, amb afectacions personals que poden ser greus, però també un problema educatiu de primer ordre. Perquè, com podem educar ciutadania crítica i lliure, amb l’objectiu d’enfortir la democràcia, si les educadores viuen amb por la seva vida laboral?

    Torno a insistir que no són situacions generalitzades però sí molt significatives, com anem comprovant en el nostre dia a dia sindical, en el qual la gent s’atansa a nosaltres quan viuen conflictes. El paper que ens correspon a les organitzacions sindicals és la de fer visible allò invisible, aportant solucions col·lectives a problemes que moltes vegades les persones viuen en solitari.

    Per trobar aquestes solucions col·lectives, el sindicalisme en democràcia ens hem dotat de la negociació col·lectiva. Una negociació col·lectiva que en el cas del personal dels centres educatius públics no s’està produint en els darrers anys degut a decisions polítiques pròpies de Catalunya.

    L’aprovació de la Llei d’Educació de Catalunya el 2009, juntament amb el posterior desplegament amb els Decrets d’Autonomia de Centres, de Direcció de Centres i de Provisió de Llocs, va modificar substancialment els àmbits de decisió de les polítiques de personal. A Catalunya, des d’aleshores, la direcció d’un centre públic té les funcions de cap de personal (art. 3.1. Decret de Direccions de Centres) i, entre catorze funcions sobre aquestes qüestions, té la d’intervenir unilateralment en la provisió de personal. A més, la direcció, en l’exercici de les seves funcions, té la consideració d’autoritat pública i gaudeix de presumpció de veracitat en els seus informes i d’ajustament a la norma en les seves actuacions, llevat que es provi el contrari (art. 4.1 Decret Direccions).

    Les CCOO treballem perquè la democràcia no es quedi a les portes de les empreses, donant un paper fonamental d’intervenció a la Representació Legal de les Treballadores (RLT). En el cas de l’educació pública, en cap d’aquests decrets s’atorga a la RLT la capacitat de control d’aquestes funcions de màxim responsable de personal. Per ser més exactes, en cap d’aquests decrets es considera que hagi d’existir-ne. Ens hem d’anar a la Llei d’Educació de Catalunya, però ja a la Disposició Addicional Desena, per veure que la negociació col·lectiva de les condicions de treball dels funcionaris docents s’ha de portar a terme per mitjà d’una Mesa Sectorial d’Educació. A més determina a la Junta de Personal de cada Servei Territorial com l’òrgan de representació dels col·lectius docents, amb funcions definides a l’article 40 de l’EBEP, com la de tenir coneixement i ser escoltats sobre l’establiment de la jornada laboral i l’horari de treball, la de vigilar el compliment de les normes vigents en matèria de condicions de treball, prevenció de riscos laborals, Seguretat Social i ocupació, i la d’exercir, si s’escau, les accions legals oportunes davant els organismes competents.

    Així doncs, el Departament d’Educació ha establert una legislació que dificulta la negociació col·lectiva en matèria de personal: per una banda unes Juntes de Personal que tenen la capacitat d’interlocutar amb uns Serveis Territorials cada cop amb menys funcions sobre el personal, i unes direccions dels centres docents amb cada cop més atribucions de personal, però sense cap tipus d’obligació d’interlocució amb els Representants dels i les docents.

    Ja des dels primers conflictes plantejats després de l’aprovació d’aquestes normatives, ens hem trobat amb algunes direccions que decidien sobre la permanència o el nomenament de les seves treballadores, o amb la modificació unilateral dels horaris laborals negociats a la Mesa Sectorial, sense cap tipus de rendiment de comptes davant la representació sindical. Aquests dies hem hagut de denunciar públicament casos així al Maresme i a Girona, després de no obtenir possibilitats de solució amb l’Administració.

    Davant d’aquestes situacions, les CCOO no hem deixat d’exigir una important modificació negociada dels decrets de direccions i de provisió de llocs, que encara no ha estat escoltada. Sí que es va arribar a aconseguir la nostra demanda d’una Comissió Paritària de Resolució de Conflictes, creada el 11 de novembre de 2019, però que només es va reunir per treballar el 16 de desembre de ja fa un any. Després, res…

    Podem concloure doncs que amb la situació normativa existent pel que fa a la interlocució respecte la política de personal, el Departament d’Educació està incomplint l’article 31 de l’EBEP, que garanteix el dret dels i les empleades públiques a la negociació col·lectiva. Igualment, s’incompleix l’article 5 del Conveni 154 de la OIT, que expressa que els òrgans i procediments de solució dels conflictes laborals han d’ésser concebuts de tal forma que contribueixin a fomentar la negociació col·lectiva, i que aquesta no pot ser obstaculitzada per la inexistència de regles que fixin el seu desenvolupament o la insuficiència i el caràcter impropi d’aquestes.

    Un govern que es consideri democràtic no pot continuar incomplint normativa. Un govern que vulgui millorar la salut democràtica de la seva ciutadania, no pot fer que no es visqui la democràcia als seus centres de treball, i menys encara en aquells que han d’educar a la ciutadania. Les CCOO estem disposades a treballar per millorar aquestes situacions. Ens coneixen i saben que som un sindicat seriós, coneixedor de la realitat i que vol transformar la realitat amb propostes concretes. Ara falta saber si vol tenir la valentia política d’assumir aquest repte.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Les pantalles obliden el cos
    Next Article
    Actualitat
    Les universitats quadrupliquen els diners que reben de la Generalitat quan es calcula el seu retorn social
    Manel Pulido

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}