Diversos sindicats fa dies que denuncien, mitjançant comunicats i a través de les xarxes socials, que alguns docents substituts han rebut la comunicació que el seu nomenament queda extingit amb data de 21 de desembre, quan ha acabat el període lectiu. Si més no, ho han fet CCOO, la Intersindical-CSC i USTEC, sindicat que aquest matí ha realitzat una concentració de protesta davant la seu del Departament d’Educació a la Via Augusta. La raó és que la persona a la qual substituïen és un docent que havia estat eximit de donar classe perquè el mes de setembre es va considerar que reunia els requisits per ser catalogada com a personal de risc davant la pandèmia. Ara s’ha fet una revisió i en alguns casos s’ha considerat que el docent en qüestió pot tornar al seu centre amb mesures de protecció addicionals.
“Segurament hi ha un problema legal, però així no es fan les coses: nosaltres ens n’hem assabentat quan ja estaven les cartes enviades”, explica Manel Pulido, secretari general de la Federació d’Educació de CCOO, per al qual “és molt greu que s’estigui dient a personal de risc que torni a les aules”. A través d’un comunicat, aquest sindicat ha exigit “una rectificació al Departament per evitar l’afectació a l’alumnat, a les persones vulnerables i al personal substitut”. Al seu torn, la Intersindical-CSC afirma que “no hem rebut encara cap resposta a les nostres demandes. Una gestió nefasta del personal que acaba discriminant sobretot, i com sempre, els més precaris, els substituts, però que també afecta la qualitat de l’educació”.
L’origen del problema es deu, segons el Departament, a la situació irregular en què es trobaven aquests docents, ja que no estaven formalment de baixa mèdica (perquè el seu metge de capçalera no ho havia considerat necessari), però en canvi el Departament havia considerat que donades les seves circumstàncies era convenient que no fessin classe. “L’alta concentració de casos a resoldre a l’inici de curs va comportar adoptar, molt excepcionalment i per un període temps curt, la mesura de substituir persones especialment sensibles sense una baixa mèdica, mentre es valorava la conveniència d’una possible IT o l’adaptació del lloc de treball en el centre”, expliquen fonts del Departament, que xifren els casos en “poc més de 100 sobre un total de 12.000 persones avaluades”. D’aquests, al voltant de 8.000 van seguir fent classe amb mesures de protecció addicionals, és a dir, amb mascareta FFP2, mentre que altres sí que tenen baixa mèdica (900 al llarg de tot el trimestre).
“Nomenar un substitut al centre sense que el titular tingui una baixa mèdica era una mesura absolutament excepcional perquè comporta pagar dues nòmines (titular i substitut) per un mateix lloc de treball, una situació excepcional no prevista per a aquest supòsit, que no es pot mantenir en el temps com a responsables de l’administració de recursos públics”, continuen aquestes fonts oficials. Per això, “al llarg d’aquest trimestre, les situacions de vulnerabilitat es van valorar amb l’ICAM i es van reconduir cap a l’adaptació del lloc de treball o la baixa mèdica i per aquest motiu, ara es comunica a les persones que s’han d’incorporar amb l’adaptació de lloc de treball, que la situació d’excepcionalitat finalitza en finalitzar el trimestre, el 21 de desembre”.