Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Arranca aquest dimecres el judici contra 44 estudiants de les Illes Balears, sis d’ells menors d’edat, que van ocupar la conselleria d’Educació el 22 de maig de 2012 per denunciar les retallades pressupostàries impulsades pel PP. Uns quants centenars de persones s’han concentrat avui a les portes del jutjat número 1 de Palma en suport als encausats.
La Fiscalia demana per a la majoria una pena de sis mesos de presó per un delicte de desordres públics. Però per a set d’ells fa una petició d’un any i mig de presó, per un delicte de lesions. Es tracta de set estudiants que es van veure immersos en una trifulca amb la cap de Gabinet del conseller Rafel Bosch, Ana María Rodríguez. L’acusació considera que la van agredir, mentre que els estudiants asseguren que va ser ella qui donava manotades amb ràbia davant el grup d’estudiants que volia accedir al despatx del conseller Bosch.
La protesta, convocada per l’Assemblea d’Universitaris de les Illes Balears (UIB), consistia en una concentració davant la conselleria, però al final els estudiants hi van acabar entrant, sense oposició dels funcionaris, segons asseguren. En el relat judicial consta que es van passejar per diverses dependències de l’edifici, i que van penjar a la terrassa una pancarta on s’hi llegia Educació retallada, conselleria ocupada, segons recull el dBalears.
En un comunicat fet públic aquesta setmana, el col·lectiu de suport als encausats assegura que el procés judicial respon a “una persecució política política, no gaire diferent a tots els que s’estan donant actualment a la nostra illa, en un intent d’atemorir i desactivar els moviments socials”. Consideren que l’acció va ser “no-violenta”, i que “responia a tot un clam social en defensa de l’educació pública, popular i de qualitat davant del desmantellament accelerat que força el PP”. Per això han impulsat a les xarxes la campanya #Jotambéhihauriaentrat.
En aquesta peça informativa de RTVE s’aprecien alguns dels detalls de la protesta: