Cada cop hi ha més oferta teatral per als centres educatius, des de ben petits els infants ja poden gaudir de les arts escèniques. A la ciutat de Barcelona hi ha teatres amb un llarg recorregut en la programació per a escoles, d’altres obren les seves propostes teatrals també a joves i a teatres de la província es representen obres de gran qualitat gràcies al programa Anem al teatre de la Diputació de Barcelona.
A banda de les funcions escolars, els programadors escolars elaboren guies didàctiques per treballar els espectacles abans i després d’anar al teatre, també n’hi ha que ofereixen col·loquis amb la companyia a l’acabar la funció i d’altres fins i tot, imparteixen tallers teatrals pedagògics a on l’alumnat pot pujar dalt d’un escenari. I és que com bé reflexionava fa uns dies Gisela Juanet en el seu article d’opinió Per què els centres educatius van al teatre?: “els darrers estudis ens indiquen que al nostre país només un 6% de la població va habitualment al teatre. Quan llegeixo aquestes dades sempre en faig una lectura positiva. Hi ha molt camí de millora i, per tant, el repte és gran i engrescador.”
Així que pensant en la propera temporada 22/23 aquí us deixem una selecció de 7 espectacles per a públic escolar des dels més petits fins a secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. Propostes teatrals a on hi ha drames, musicals, dansa i de temàtiques actuals i arriscades.
Música clàssica des de petits
BaBeBra & Mozart al Palau de la Música
27 i 31 d’octubre de 2022; 19, 20 i 21 d’abril de 2023
En la programació per escoles 22/23 del Palau de la Música hi ha una estrena ben especial que aposta per acostar la música clàssica als més petits. Es tracta d’un concert preciosista i alhora trepidant de format acústic en homenatge a la música clàssica centre-europea: Mozart, Bach, Beethoven i Brahms. Però també hi ha espai per noves versions d’estètiques modernes perquè petits i acompanyants gaudeixin de la música clàssica.
Una proposta pensada per a despertar l’oïda dels infants de primer i segon cicle d’infantil, amb proximitat escènica i gran sensibilitat artística. Aquí podran descobrir la infinitat de sonoritats i efectes que es poden realitzar amb la veu, el cos i els instruments. A més de conèixer nous instruments musicals i les seves característiques tímbriques.
Una reflexió sobre la soledat i la vellesa
Galetes de formatge al SAT! Sant Andreu Teatre
11, 13 i 14 d’octubre
Aquest any el SAT! Sant Andreu Teatre celebra el seu 20è aniversari i inicia la seva programació escolar amb una de les companyies de titelles amb més prestigi del país, Txo Titelles. Al mes d’octubre porten el seu nou espectacle, Galetes de formatge, una història sobre la soledat i la vellesa que convida als nens i nenes de cicle inicial i cicle mitjà reflexionar sobre l’empatia, l’amistat i el respecte per la vida.
Aquesta és la història d’un senyor gran, l’Ignasi, que viu sol. El seu dia a dia està ple de petits rituals que el mantenen actiu i ben despert. Un d’aquests és l’hora del berenar a on cada dia gaudeix d’una tassa de te acompanyada d’unes delicioses galetes de formatge. Però, un dia té una sorpresa, la capsa de galetes està buida i foradada… aviat en descobrirà el culpable i farà un nou amic.
Un ritual participatiu sobre el clima i el cicle de la vida
Rave en el Teatre Lliure
Del 15 de febrer al 5 de març de 2023
El Teatre Lliure també aposta per al públic infantil i juvenil. A part dels espectacles familiars, dins del seu projecte educatiu la temporada vinent faran una forta aposta i és que dedicaran una de les seves 3 sales, l’Espai Lliure (la sala petita de Montjuïc), exclusivament a El Lliure del futur, el programa educatiu del Teatre Lliure, per a les escoles i al Programa de residències (formació per als artistes).
Dins del programa educatiu de la temporada vinent hi ha Rave creat i dirigit per Silvia Delagneau. Una proposta participativa sobre el clima i el cicle de la vida.
De vegades, com que portem a la motxilla un paraigua o una capelina, ens importa un rave si plou o fa sol, si les bruixes es pentinen. Tant se’ns en dona naps com cols, que el cel sigui rogent o que una flor no faci estiu, quan tenim on aixoplugar-nos i una bona estufa o algun ventilador per aclimatar-nos. Però resulta que la primavera la sang altera i sovint prenem el rave per les fulles quan pensem que el món gira al voltant nostre sense incloure’ns en els seus cicles. I és que la vida és una festa sense treva en la qual no deixen de ballar el mar amb la lluna, els núvols amb els tubercles, les tempestes amb les flors, els ocells amb els peixos, les gebrades amb els còdols, els turons amb les criatures.
Un espectacle recomanat per a nens i nenes de 6 a 10 anys que segueix la principal màxima del Teatre Lliure amb infants i joves: oferir experiències significatives en les arts de l’escena abans, durant i després d’anar al teatre. Per al Teatre Lliure, les arts escèniques han de formar part dels continguts curriculars de totes les edats perquè són un motor de coneixement, de sensibilitat i de foment de l’esperit crític.
Un espectacle de dansa del compositor català Robert Gerhard
La nit de Sant Joan en el Gran Teatre Liceu
Abril i maig de 2023
El Petit Liceu estrena aquesta temporada La nit de Sant Joan, una proposta per conectar el públic més jove, infants a partir de vuit anys, amb la música i la dansa. Aquest nou espectacle interpreta l’obra Soirées de Barcelone d’un dels compositors catalans més universals, Robert Gerhard. Una col·laboració del Liceu amb la Diputació de Barcelona i l’Institut del Teatre.
Una posada en escena plena de força, energia i vitalitat amb guió de Ventura Gasol. I amb la coreografia de Antonio Ruz a on el públic reconeixerà elements que ens connecten amb les nostres tradicions, com poden ser el simbolisme del foc, la sardana, els castells o les figures del bestiari.
Soirées de Barcelone és la segona creació per a ballet de Robert Gerhard.
Es tracta d’una obra per a piano inspirada en la música tradicional catalana on fàcilment podem identificar danses i melodies del nostre folklore.
Per trencar tabús sobre els estereotips de gènere i la mentalitat sexista
‘Girls like that’ al Teatre Tantarantana
Del 18 al 27 d’octubre (dimarts, dimecres i dijous)
El Teatre Tantarantana és un centre de creació i exhibició teatral amb vint-i-nou anys de trajectòria i des de 2017 reconegut com a Fàbrica de Creació. Aquesta obra arriscada i compromesa ens narra l’amistat d’un grup d’amigues, i com aquesta canvia quan la foto despullada d’una d’elles es fa viral a l’institut on van. Així veurem l’evolució d’aquestes noies i com els esdeveniments acaben revelant la fragilitat dels vincles que les unien. Com a contrapunt a aquesta veu coral, al llarg de l’espectacle coneixerem una sèrie de dones de diferents moments del segle XX que han lluitat en favor de la igualtat de les dones.
Un episodi d’assetjament on les dinàmiques i pressions de grup acaben silenciant els dubtes i castigant la dissidència. Tot i que l’assetjament a les aules ha existit sempre, les noves tecnologies i les xarxes socials han donat pas a altres formes d’assetjament que sovint deriven en depressió adolescent, falta d’autoestima i en molts casos, en suïcidi.
Amb aquest espectacle Evan Placey ens mostra una jove generació de noies que ha rebut els beneficis de la lluita feminista, però que és captiva d’un imaginari en què la dona ha de ser un objecte de desig, però sense transgredir les regles imposades per la mirada tradicional del patriarcat. Una proposta per a secundària i batxillerat que vol trencar tabús sobre els estereotips de gènere i reflexiona sobre el “slut shaming” (estigmatització sexual).
Pares Normals al Teatre Poliorama
Un musical d’Els amics de les arts, Marc Artigau i Minoria Absoluta
Del 24 de novembre a l’1 de desembre 2022
Abans d’acabar el curs escolar el Teatre Poliorama presenta la nova temporada escolar al professorat de tota Catalunya amb una gala, aquest 2022 n’ha celebrat la 10ª edició. Durant tots aquests anys, el Poliorama ha aplegat més de 354.000 alumnes, amb 63 espectacles i un total de 486 representacions.
De les 13 propostes d’enguany que abracen tots els cicles educatius, cal destacar Pares Normals, un musical amb cançons originals i especialment composades per Els Amics de les Arts. L’obra parla de grans temes com la paternitat i maternitat, la mort i l’amor, des de l’humor i la sensibilitat. Aquest ha estat escrit a vuit mans entre Daniel Alegret, Joan Enric Barceló i Ferran Piqué junt amb Marc Artigau.
Pares Normals és la història de l’Aran, un noi d’uns trenta anys que ha decidit fer la seva vida a quilòmetres de distància dels seus pares. L’Aran és advocat, viu a Chicago amb la seva parella, la Nora, i estan a punt de casar-se. Això és el que ha vingut a explicar als pares en un viatge llampec a Barcelona. A més, avui és un dia especial, perquè ells —ja jubilats— inauguren El Moixiganga, la il·lusió de la seva vida: un karaoke.
Però un accident ben absurd farà que l’Aran hagi de replantejar-se tota la seva existència. A partir d’aquí començarà un viatge ple d’aventures, on l’Aran s’haurà de posar a prova i on coneixerà la Laia, una noia amb qui té moltes més coses en comú del que sembla a primera vista. I serà a l’altra punta del món, on l’Aran s’adonarà que vol en aquesta vida i de qui són realment els seus pares.
Una adaptació teatral de la novel·la d’èxit La tresse de Laetitia Colombani
La trena al Teatre Goya
Setembre i novembre de 2022
COOLTIVA‘T és la programació teatral per centres educatius del Grup Focus i Viu el Teatre. Aquesta té com a finalitat obrir a les escoles una gran programació de qualitat com a eina pedagògica i d’entreteniment per a fer créixer als més petits i joves i acompanyar-los donant valor a la creativitat, al pensament crític i el valor de la cultura.
La temporada anterior es va iniciar el projecte amb una primera proposta de programació pel curs 2021-2022 que es va dur a terme en els quatre teatres del Grup Focus: Teatre Condal, Teatre Romea, Teatre Goya i La Villarroel amb uns resultats magnífics: Un total de 13 espectacles i més de 15.000 espectadors de 0 anys fins als 18 anys amb propostes pedagògiques per a cada espectacle, dissenyades pel departament del servei educatiu de l’organització Viu el Teatre, avalat pel segell de qualitat pedagògica de l’UB.
En aquest segon any de vida trobem una petita joia dirigida a alumnes de Batxillerat, l’adaptació teatral de l’èxit editorial de l’escriptora Laetitia Colombani sota la direcció de Clara Segura.
Aquesta és la història de tres dones que, nascudes en continents molt dispars, comparteixen unes idees i sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat. La Smita de l’Índia, la Giulia d’Itàlia i la Sarah del Canadà no es coneixen, però tenen en comú l’empenta i la tenacitat de les dones que rebutgen el que el destí els ha reservat i es rebel·len contra les circumstàncies que les oprimeixen. Com fils invisibles, els seus camins s’entrellacen, formant una trena que simbolitza la voluntat indestructible de viure amb esperança i il·lusió.