La clau de la transformació de l’escola Prat de la Riba de Reus es troba en l’aposta i l’esforç de tot el seu equip docent, que implica a les famílies, a l’administració local i a agents socials i culturals de la ciutat. Un exemple de com les oportunitats educatives no només es troben entre les quatre parets d’una escola sinó també al barri i a la mateixa ciutat.
L’any passat, 2022, tota aquesta transformació i treball va tenir el reconeixement dels Premis Baldiri Reixac. Un premi a tot l’equip directiu i de mestres del Prat de la Riba que han trobat en l’art i la cultura una resposta als reptes socials de la seva escola. Actualment, el Prat de la Riba és un dels centres amb més demanda de matrícula de Reus.
De la segregació a la transformació
Aquest centre educatiu de la capital del Baix Camp es troba ubicat al centre de la ciutat, en un edifici modernista, obra de l’arquitecte Pere Caselles Tarrats del 1917. Una escola pública amb renom a la ciutat que cap a l’any 2000, amb l’arribada de les primeres famílies nouvingudes, va començar a viure un canvi. Com explica David Roco, actual director i mestre del centre, “moltes famílies del barri van decidir portar els seus fills i filles a altres escoles de la ciutat, per evitar barrejar-se amb els infants nouvinguts. A poc a poc el Prat de la Riba, com moltes altres escoles públiques, es va convertir en una escola segregada i, per tant, de màxima complexitat”.
Però l’equip directiu i de mestres va saber capgirar la situació de l’escola. Per començar, es van decidir treure tots els llibres de text, ja que aquests no s’adaptaven a les necessitats reals dels alumnes. Així, van fer una bona renovació pedagògica, van apostar pels projectes i el tractament integrat de llengües, i van incloure noves metodologies a on la diversitat cultural i social fos una riquesa. “Els mestres estimem molt els infants i pensem que educar-los en un entorn divers i inclusiu és molt ric i avantatjós” comenta Roco. Tot un repte que ha generat una autèntica transformació a l’escola i que, a la vegada, ha provocat que de mica en mica es vagi revertint la segregació.
Un canvi de mirada
El claustre de l’escola, per poder capgirar la situació del centre i tornar a atraure a tothom, va fer una profunda reflexió sobre les oportunitats educatives dins i fora de l’escola. Així ho assenyala el seu director: “vam canviar la nostra mirada, ens vam adherir al projecte d’Educació 360 de la fundació Jaume Bofill i vam aprendre que entre uns alumnes i altres en temps extraescolar hi ha una escletxa de 6.000 hores d’aprenentatge. Amb aquesta dada ens vam adonar que havíem de fer alguna cosa com a escola per compensar aquesta desigualtat, oferir més i millors oportunitats educatives”.
Es va fer un canvi de mirada d’escola a ecosistema educatiu. Així, es van fomentar mentalitats sistèmiques i els llenguatges universals. Es van començar a teixir lligams i col·laboracions amb agents educatius, el món associatiu i cultural de l’entorn per fer front els reptes socials i garantir les màximes oportunitats educatives per a tots els infants.

El resultat ha estat que ara el centre ofereix una àmplia oferta d’activitats en horari extraescolar que són gratuïtes per a tots aquells alumnes que ho necessiten. El Prat de la Riba és tot un ecosistema educatiu perquè mira més enllà de l’horari escolar i de què hi ha dins l’escola, i ofereix tota una sèrie d’oportunitats educatives en horari extraescolar en el mateix centre o en altres espais educatius de la ciutat.
Ara tota la ciutat de Reus és educadora. L’escola fa aliança i complicitat amb el seu entorn, a on tothom aporta i s’emporta el millor de l’altre. I tot plegat sense perdre la visió dels infants com els principals protagonistes. “La nostra escola és pública, viva i diversa i eduquem els nens i nenes d’una manera integral oferint-los més i millors oportunitats d’aprenentatge. Es busca l’èxit acadèmic, però també el personal i el social”, diu orgullós el seu director.
L’escola ha canviat molt des del 2000. La formació, l’empenta de l’equip directiu, la pinya del claustre estable i motivat per treballar en una escola innovadora i la implicació de les famílies han estat claus per poder fer tota aquesta transformació. Per a Roco, però, el que realment ha canviat ha estat la manera de projectar l’escola a la societat. “Aquí feia anys i anys que es treballava molt i molt bé, però aquesta feina estava poc reconeguda, ara això ha canviat completament. Per fi la gent de Reus veu la feina que fem, l’entén i la valora. Estem contents de veure com les famílies del barri volen portar els seus fills i filles aquí apostant pel nostre projecte educatiu. Un canvi difícil, però l’hem aconseguit”.
Coordinar projectes dins i fora de l’escola
Dins de l’escola ja fa temps que el Prat de la Riba sent que va en la bona direcció. De fet, mirant el nou currículum s’ajusta molt a les metodologies que ja es duen a terme a l’escola.
L’escola funciona per projectes posant especial èmfasi a les llengües i a l’art. “La gran diversitat de llengües maternes del centre fa que hàgim de treballar molt l’expressió escrita, la lectura i l’expressió i comprensió oral per tal d’assolir la competència comunicativa en les llengües curriculars”, explica el director i mestre. I afegeix: “donem molta importància a l’art precisament perquè és un llenguatge universal i perquè creiem fermament en la seva capacitat d’inclusió i cohesionadora de grup”.
Aquest any, per exemple, tots els cursos de l’escola tenen com a projecte educatiu visibilitzar totes aquelles problemàtiques de la ciutat que tan sovint ens són invisibles. Així, adaptat als diferents nivells, els nens i nenes han pogut proposar diferents temes que els preocupen i els agradaria millorar del seu entorn. Un projecte amb impacte positiu a l’escola, al barri i a la ciutat. Al final de curs tot plegat quedarà plasmat en una obra d’art conceptual que s’exposarà en un dels museus de la ciutat per poder conscienciar la població d’aquestes problemàtiques, la majoria d’elles lligades als ODS. “El Projecte Invisibles és un projecte molt bonic que ens permet empoderar els infants perquè vegin que ells poden fer coses per canviar el seu entorn i la seva realitat”, comenta Roco.

Fora de l’escola, tenen un ventall ampli d’activitats gratuïtes lligades amb el món cultural i l’artístic. L’escola, amb l’ajuda de l’ajuntament i dels equipaments i agents culturals de l’entorn, ha aconseguit becar infants perquè tinguin accés als seus estudis. Fins i tot tenen una tècnica d’integració social que dins la seva tasca coordina totes aquestes activitats amb les famílies usuàries i els agents educatius de fora de l’escola. “Els agents educatius entenen molt bé la nostra filosofia d’ecosistema i de seguida s’hi volen sumar perquè hi veuen valor” narra David Roco.
Dins les més de 60 hores d’extraescolars setmanals, trobem una oferta de música que passa per diferents agrupacions de cant, orquestra i, fins i tot, classes de timbal. Aquí, l’escola ha trobat col·laboracions amb l’escola música tradicional Aula de Sons i amb l’escola de música Gínjol. També hi ha oferta de dansa clàssica i tradicional, i en aquest sentit han fet aliança amb la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus.
En l’àmbit d’arts plàstiques, tenen acords amb estudis d’artistes locals com l’Illa de Safrà i amb museus i sales d’exposicions de la ciutat. Per exemple, l’any passat, amb el Museu de Reus i Còdol Educació es va dur a terme el projecte Lligams ,a on es van crear vincles emocionals entre els infants i obres artístiques dels museus per finalment exposar les obres creades pels mateixos infants. També van poder participar en el projecte Llambordes de Reus Joventut, a on l’artista Mikhaela Martin va pintar la pista de l’escola implicant a tot l’alumnat en la seva obra.

A més, aprofiten el Passaport Cultural que cada mes ofereix a les famílies tot un seguit d’activitats culturals gratuïtes o amb descompte a Reus. Aquest passaport es va segellant de mica en mica i, així, els infants fan el seu retorn a l’aula, on comparteixen les seves descobertes, sortides i visites culturals. Aquest projecte està impulsat pel Pla Educatiu d’Entorn i participen altres escoles de la Xarxa d’Escoles Públiques de Reus. A més, l’escola ha teixit altres aliances amb institucions com la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació La Pedrera o la Fundació Frederic Bara per donar suport educatiu als infants.

Hi ha altres línies d’acció per impulsar la lectura amb la biblioteca municipal Xavier Amorós, que els ajuda amb els clubs de lectura, i amb el projecte LECXIT, per acompanyar els estudiants amb diversos espais d’estudi assistit o classes d’àrab a cicle superior. O per potenciar els avantatges de l’esport amb propostes d’extraescolars esportives gestionades per l’AFA o oferta d’Esport amb Valors dins el Pla Educatiu d’Entorn.
Altres propostes amb valor són el projecte per a cicle inicial de cultivar l’hort amb el SOC Mas Carandell, i l’aliança amb l’Esplai Fem-nos Amics, on poden gaudir d’activitats durant el cap de setmana i l’estiu.
Amb tota aquesta oferta és positiu veure la implicació de moltes de les famílies. Hi ha projectes de voluntariat que són possibles gràcies a elles. És el cas de l’Espai Migdia a on s’obren diversos espais per fer d’aquest un temps més educatiu, o el projecte voluntariat per fer d’acompanyants a les excursions i sortides diverses. “En els projectes que fem sempre convidem a les famílies a participar, són molt col·laboradores, creuen en la manera de fer de l’escola i, per tant, s’impliquen” subratlla David Roco.