Aquí us deixem amb 10 novetats de literatura infantil i juvenil que poden ser un bon regal de lectura aquest Sant Jordi.
Una habitació molt sorollosa
D’Alicia Acosta amb il·lustracions de Lucía Serrano
Flamboyant editorial
Edat recomanada: 2 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
El senyor Paperina té l’oïda molt fina i a la ciutat li costa dormir cada cop més, així que un bon dia decideix mudar-se al camp a on espera trobar el silenci absolut per poder descansar. Però en la primera nit, el vent no deixa de xiular i no pot aclucar l’ull. La seva veïna, una divertida i eixerida velleta, li ofereix la solució. Li proposa dormir amb totes les seves gallines, òbviament en Paperina no dorm pas. A la següent la veïna li afegeix les ovelles, i així cada dia li va deixant més i més animals, i la solució és cada cop més lluny d’arribar. En definitiva, un autèntic desastre. Però no patiu, perquè la veïna és molt sabia i sap molt bé el què es fa, i finalment en Paperina podrà tenir el seu son llarg i tranquil per descansar.
Sant Jordi, el cavaller
De Jaume Moreno i Peracaula amb il·lustracions de Lara Sànchez i Guirado
Editorial Salvatella
Edat recomanada: A partir de 3 anys
Disponible en català
La diada de Sant Jordi és una de les festes més assenyalades per a tots els catalans. Per això, la col·lecció Contes i Cançons de l’editorial Salvatella dedica el seu segon llibre a la llegenda de Sant Jordi. Una vegada més a partir d’una de les cançons de la companyia de música i teatre familiar País de Xauxa descobrim una de les nostres festes més celebrades com és la diada de Sant Jordi i les tradicions que envolten aquest dia tan especial. En el conte podreu llegir el relat de la cançó lletra de pal, lligada i d’impremta acompanyat a cada doble pàgina d’una acolorida il·lustració de la mà de Lara Sànchez i Guirado. A més, també s’inclou la partitura i un QR que ens porta a la cançó en digital i a l’audioconte. Aquest cop narrat pel periodista Jair Domínguez, que amb efectes sonors i tot, ens farà despertar la imaginació i viure Sant Jordi d’una manera ben especial. Una proposta ideal per a famílies, docents i infants de diferents franges d’edat.
Olor de maduixa de Joana Raspall
De Joana Raspall amb il·lustracions d’Anna Clariana Muntada
Pagès editors – Nandibú Singular
Edat recomanada: A partir de 5 anys
Els poemes de la Joana Raspall són un fantàstic recurs per l’aula. Pagès editors té una col·lecció dedicada a aquesta autora de la literatura infantil catalana que són una meravella. Per una banda, trobem Bestiolari amb els seus poemes dedicats a animals i bestioles, i per l’altra, Olor de maduixa centrat en la natura. Un recull de més d’un centenar de poemes a càrrec de Josep M. Aloy, escriptor i crític de literatura infantil. En la nova antologia d’Olor de maduixa el lector es transporta a un autèntic jardí literari passant pel camp i el bosc, la primavera i la tardor, fruites i bolets, flors, plantes, olors, colors, sensacions, etc. A més, les il·lustracions d’Anna Clariana ens ajuden a descobrir què s’amaga en cada un dels versos. De la lletra al color, de la tendresa a la fantasia.
Veritat o mentida?
D’Elisenda Roca amb il·lustracions de Cristina Losantos
Combel editorial
Edat recomanada: A partir de 7 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
L’editorial Combel fa poc que ha iniciat una nova col·lecció per fomentar el desenvolupament personal dels nens i nenes a partir de set anys a la vegada que descobreixen el plaer per la lectura. Títols per aprendre i créixer escrits en rima de la mà de la periodista, escriptora i directora de teatre, Elisenda Roca, i il·lustrats amb cura i un toc d’humor per Cristina Losantos. Un dels últims títols és Veritat o mentida? Un conte per aprendre a ser sincers. La protagonista d’aquesta història, la Bet és molt maca i divertida, però té un gran defecte: no para de dir mentides! Moltes vegades per mandra, o perquè li convé, amaga la veritat i va dient petites mentides. Però de bola en bola, arriba un dia en què la veritat li gira l’esquena quan més la necessiti. Així i tot, mai no és tard per aprendre a dir la veritat! La Bet aprèn la lliçó i entén que si sempre diu mentides, al final mai ningú la creurà i aleshores el problema serà més gran.
Sigues tortuga
D’Agustín Sánchez Aguilar amb il·lustracions d’Anna Baquero
Editorial Edebé
Edat recomanada: A partir de 8 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Aquest any el Premi Edebé de literatura infantil ha estat per Sigues tortuga, una faula entranyable i molt positiva sobre la importància de viure i valorar les coses bones del dia a dia. I això és el que aprèn el gall Abelard en aquesta novel·la. El protagonista fa tres anys que està a l’atur, però avui aquesta situació per fi canvia. L’Abelard per fi ha trobat feina, li proposen ser professor de cant d’un grup de tortugues velletes, les Wonderful, que just volen participar en un concurs de cant. A l’inici el gall se sent desorientat, però si les tortugues no saben cantar i a sobre elles tenen unes veus horribles! Com s’ho farà? Les tortugues posaran a prova la seva paciència, i ell en més d’un moment intentarà abandonar aquesta complicada missió. Però, finalment qui realment s’endurà una bona lliçó de vida serà el gall, que entendrà que en aquesta vida, l’important no és arribar lluny, sinó gaudir del camí.
Alerta, verins!
Tot sobre serps verinoses, llavors de cacau i gossos detectors de drogues
De Jan Tytgat i Evelien de Vlieger. Amb il·lustracions de Sebastiaan Van Doninck
Takatuka editorial
Edat recomanada: 8 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
L’editorial Takatuka té una col·lecció de llibres informatius i de divulgació d’allò més interessant. En aquesta ara s’hi afegeix: Alerta, verins! Tot sobre serps verinoses, llavors de cacau i gossos detectors de drogues, una lectura per a tots aquells lectors i lectores curiosos que volen aprendre a distingir els verins ja que n’hi ha de molts tipus i no afecten per igual a persones que a animals o plantes. El llibre té una estructura molt amena i de ràpida consulta. Hi ha set capítols dedicats cadascun a un tema concret. Aborda els verins més comuns presents en plantes, animals, bacteris, metalls, i en substàncies i gasos de l’escorça terrestre, i també en productes inventats per l’ésser humà com el plàstic, les substàncies químiques o les drogues. La informació científica es va revelant a poc a poc en forma de respostes senzilles i clares a preguntes concretes que es podria fer per edat el mateix lector. Aquestes explicacions es van intercalant amb efemèrides, curiositats, petits experiments, consells i fins i tot webs i telèfons d’interès en el nostre país. Un imprescindible a casa i a l’escola.
Paisatges literaris
De Núria Solsona
Zahorí Books
Edat recomanada: A partir de 8 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Un magnífic àlbum il·lustrat que és un viatge per diferents racons del món, escenaris de clàssics de la literatura universal. Un autèntic homenatge als paisatges i al seu pes en les novel·les, que sovint acaba sent tant o més important que els mateixos protagonistes. A través de paisatges reals el llibre repassa vint-i-cinc obres mestres de la literatura infantil i juvenil, i els seus autors i autores que segurament un dia hi van viure o hi van somiar. Hi trobarem entre d’altres: el Riu Mississipí de Les aventures de Tom Sawyer, un paratge d’Islàndia del Viatge al centre de la Terra, Yorkshire de Cims borrascosos o Sichuan de Balzac i la petita modista xinesa. A més, a les guardes hi ha un petit mapa mundial per situar els indrets recollits. Tots els llibres proposats de fet, comparteixen una connexió profunda: el desig de llibertat i el poder de la paraula escrita, que ens impulsen a cercar el nostre propi camí. Una fantàstica invitació a la lectura dels clàssics.
La meravellosa granja d’en McBroom
De Sid Fleischman amb il·lustracions de Quentin Blake
Blackie Books
Edat recomanada: A partir de 9 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Hi ha clàssics de la literatura infantil i juvenil que no haurien de morir mai, aquest és el cas de La meravellosa granja d’en McBroom de Sid Fleischman que es va publicar per primera vegada el 1972 i en l’actualitat continua tenint la mateixa vigència gràcies a la seva originalitat. La família McBroom amb els seus onze fills acaben de comprar per deu dòlars una terra al senyor Heck Jones a Iowa. Aquest pensa que els ha ben estafat, però aviat la família s’hi instal·la i descobreix que en aquesta terra hi pot créixer de tot i a una velocitat espectacular. Hi construeixen la seva nova granja i a mesura que avança la història descobrirem com en el seu hort hi creixen mongetes, síndries i panolles gegants. Però també viuran vents huracanats furiosos, una plaga de llagostes i fins i tot la misteriosa visita d’un fantasma que deambula sense descans. Una lectura que enganxa des de la primera pàgina pel seu ritme trepidant, per les genials il·lustracions de Quentin Blake i sobretot per les escenes que ens faran riure de valent.
Del revés
De Florence Hinckel amb il·lustracions de Clothilde Delacroix
Editorial Cruïlla
Edat recomanada: A partir de 10 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
Aquesta novetat editorial és perfecta per fer una reflexió conjunta de com seria el món si el paper principal el tinguessin les dones i els homes s’ocupessin de tot allò que fins ara han hagut de fer les dones, sovint sense poder escollir ni opinar al respecte. Doncs clarament, seria un món del revés. Les desigualtats entre dones i homes no haurien d’existir, perquè el món fos equilibrat tots hauríem de tenir les mateixes responsabilitats i, per tant, les mateixes oportunitats. Aquesta la reflexió que el pare de la Léa li convida a fer un bon dia. Així analitza com en el món d’ella i del seu germà bessó, en Tom, els carrers i les escoles porten el nom de dones famoses, ja que els homes s’encarreguen de la casa i les criatures. Capítol per capítol la Léa reflexionarà sobre els esports, el què és propi de nens i el que és propi de nenes, els personatges que fan història o que són protagonistes en la literatura, els grans condicionants estètics, etc. Una lectura que ens demostra que a vegades per veure les coses clares en temes d’igualtat de gènere cal posar-les del revés.
La ciutat dels nens
De Teresa Roig
Navona editorial
Edat recomanada: 12 anys
Disponible en català
Disponible en castellà
L’articulista i escriptora Teresa Roig treu una nova novel·la aquest cop la trama ocorre en un orfenat i està inspirada en fets reals a partir d’entrevistes de testimonis que ha pogut fer l’autora. El 1951, en ple franquisme, s’inaugurava La Ciudad de los Muchachos, un hogar de aprendizaje al bosc de Collserola per a nens orfes i sense recursos. Però el que es venia com a una institució exemplar, rèplica d’un projecte innovador, va esdevenir un infern per a molts dels que hi van viure. La novel·la narra l’experiència que hi van viure l’Emilio i en Carlos, dos germans que es queden orfes de mare i el pare no se’n pot ni vol ocupar-se’n. Allà van perdre molt més que la innocència, i encara avui en pateixen les conseqüències en secret. La lectura va intercalant el relat dels germans pel seu pas per l’orfenat amb l’experiència de la paternitat del fill d’un d’ells i com aquesta es veu condicionada per la infància del seu pare. Una reflexió clara sobre en quina mena de persona es converteix un infant que, quan més necessita afecte i atenció, només rep crits, càstigs i menyspreus? Aquest és una història de resiliència; sobre les llums i les ombres pròpies i alienes. Una crítica al sistema educatiu del franquisme, basat en l’adoctrinament i la imposició inqüestionable de l’autoritat. Una novel·la que demostra que la compassió és la forma d’amor més important que hi ha.