A inicis de setembre vivim la tornada a l’escola, però també se celebra La Setmana a la ciutat de Barcelona. Un esdeveniment que s’ha convertit en el festival de referència del llibre en català, any rere any pren més i més força i demostra la bona salut de l’edició en català a casa nostra. Per primera vegada, hi haurà segells de tots els territoris de llengua catalana: Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra i s’hi afegeix enguany, la Catalunya Nord, que hi serà present amb una caseta pròpia.
Les xifres són de rècord, hi haurà un total de 287 expositors repartits en: 244 segells, 20 llibreries, 10 institucions, 1 distribuïdora, 9 universitats i 3 associacions. S’hi presentaran 125 novetats d’adults, joves i infantil que obren la temporada a la tardor. I en els més de 7.000 metres quadrats del Moll de la Fusta s’hi viuran més de 300 activitats per als diferents públics i interessos.
Com molt bé expressen els seus organitzadors “La Setmana esdevé més que mai un festival no només literari sinó del llibre en català. És la suma de tothom qui hi participa. És un espai que acull propostes de les editorials, però també d’institucions i entitats, en un conjunt extraordinari que mostra la potència del sector i dels llibres i revistes en català”. Tal com plasma el cartell d’aquesta edició amb la il·lustració d’Ana Galvañ.
Propostes per a tots els públics
El perfil del públic de La Setmana és transversal i divers. A La Setmana tots els lectors si troben representats, el més experimentat i també tots aquells amb interessos particulars i concrets. Per això, durant aquests deu dies s’han programat les activitats agrupades en diversos blocs temàtics, en els quals es planteja un tema des de diferents perspectives vinculat a diversos títols.
La Setmana és una festa per a adults, joves i infants, tres públics diferents que se sentiran acollits amb propostes del seu interès. La Setmana fa un pas endavant per arribar als i les joves i ha preparat dos dies amb activitats pensades especialment per a ells. El diumenge 10 al matí, hi haurà dues presentacions: la de la nova col·lecció Brunzits, de Columna, dirigida per Juliana Canet; i el nou segell Elàstic Llibres, que presentarà les novetats d’autors com ara Gerard Guix, Núria Albertí, Toni Mata i Martin Piñol. Divendres 15 tindrà lloc la tarda jove, amb una taula sobre feminisme (conduïda per Paula Carreras i on participen Maria Lenín i Laura Huerga (Raig Verd)); un acte dedicat a Mercè Rodoreda però d’una manera divertida i diferent, que comptarà amb Marina Porras; una taula dedicada al talent jove, amb Mireia Lleó (Obscura), Judith Espígol (Fanbooks), i Aina Huix (Llibres del Delicte), i conduïda per Mixa; i, per acabar, la “batalla de llibres”, la presentació de 9 novetats en format free-style on el públic haurà de votar el que més li ha agradat.
Les famílies tindran un espai propi a la fira, que tindrà un eix conductor propi, “El riure”, que estarà present a totes les activitats per als infants de menys de 12 anys. En total seran 83 activitats per al públic familiar, protagonitzades per noms com el grup Elèctrica Dharma, El Pot Petit, Pilarin Bayés, Míriam Tirado, Anna Llenas, Cinta Arasa, Joan Turu, Màrius Serra, Jaume Copons i Liliana Fortuny, Elisenda Roca o Martí Gironell. A més, es farà una trobada de geganters a propòsit del nou llibre d’El Cep i la Nansa, i una exhibició castellera dels Castellers de Sants, en el marc de la presentació dels nous títols de les editorials Comanegra i Mediterrània.
Espais diversos
El gran ventall de propostes convidarà els visitants a passar-hi tot el dia, amb un horari ampli i amb una millora dels serveis. El recinte estarà obert d’11 h a 20.30 h, excepte el divendres 8 (17 h a 21 h) i diumenge 17 (d’11 h a 14 h). I cal recordar, que l’accés al Moll de la Fusta és, com sempre, gratuït.
A les 87 casetes s’hi sumen tres escenaris per a joves i adults, l’espai familiar -amb un escenari propi, racó de lectura i una zona de tallers-, dos espais de descans i lectura, la gran carpa de l’APPEC, on també s’organitzaran algunes activitats, una carpa d’entitats, l’espai Off Setmana que acollirà la gravació de diversos podcast culturals enfocats al món del llibre i la zona del bar.
A més, hi haurà un nou espai de bar, tres food-trucks que serviran menjars i begudes tot el dia, i una caravana de vins DO Catalunya, amb una terrassa on es podran degustar diversos productes d’aquesta denominació d’origen. També hi haurà el mòdul expositiu que comissaria i organitza la Institució de les Lletres Catalanes, que aquest any serà una exposició metaliterària, “Ser de lletres”, sobre el fet creatiu que posa en diàleg catorze parelles d’escriptors i il·lustradors.
Com a novetat, La Setmana disposarà d’un nou espai per a entitats, pensat per a convidar a diverses entitats connectades al llibre i la lectura. Amb la presència d’Ibbycat, CEDRO, l’Ateneu Barcelonès, a més del Col·legi d’Òptics i Optometristes de Catalunya i el Centre d’Agermanament occitano-català.
Activitats destacades
Passaport de recomanacions
Una activitat original i creativa per als petits i joves lectors, i que a més es pot fer de forma autònoma durant els deu dies que dura la fira. Aquest permet visitar les diferents casetes que ofereixen llibres infantils i juvenils (de les 87 casetes n’hi ha 59), i així conèixer els 100 segells editorials d’una manera dinàmica i divertida. I atenció, perquè qui ho empleni tot té un premi final. Una iniciativa que compta amb el suport de la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Consorci de Biblioteques de Barcelona.
Parlem de l’emergència climàtica
75 anys de la Declaració dels Drets Humans. Són vigents encara?
Acció lectora amb l’efecte Troia!
El 9 a les 19 h hi haurà la presentació d’Efecte Troia, un dels projectes d’Acció Lectora de Biblioteques de Barcelona. Aquest vol fomentar la lectura a joves d’instituts de secundària i batxillerat. A més de les intervencions de la periodista Laura Grau, l’escriptor Xavier Mas Craviotto, l’actor i activista Eloi Martín, l’acte comptarà amb l’actuació musical de Ven’nus.
L’11 de setembre a les 18 h l’editorial Salvatella presenta el llibre d’Estefania Martínez Cruz, Ivette Julià Perich i Amèlia Tió Català amb un taller per portar a la consciència allò que no volem mirar i que excloem de la nostra vida. Pensat per totes les edats.
La importància de la literatura en l’ensenyament
El dia 11 a les 17 h el Col·lectiu Pere Quart presenta el seu manifest Per una educació literària que ho sigui de debò. Una taula rodona presentada per Aïda Ayats sobre la presència i la importància de la literatura en l’ensenyament amb Tina Vallès, Sebastià Bennasar, escriptors, i Montse Ayats, coordinadora del Pla nacional del llibre i la lectura.
Matí de Biblioteques
El dia 12 de setembre al matí 111 biblioteques faran la seva compra de llibres de la temporada gràcies al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, la Fundació Antigues Caixes Catalanes – BBVA i l’empresa Transloan.
D’altra banda, diverses escoles també aprofitaran aquest matí per fer les seves compres de llibres per a les biblioteques escolars gràcies al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. I també s’hi afegiran els guanyadors dels Jocs Florals de Catalunya, un certamen escolar promogut pel mateix Departament.
A les 12.30 h totes aquelles que ho vulguin podran assistir al debat Què fem i què podem fer les biblioteques per potenciar la comprensió lectora?, moderat per Montse Ayats, editora i coordinadora PNLL, i en el que hi participaran Anna Juan Cantavella, docent i experta en lectura; Glòria Gorchs, de l’àmbit de biblioteques i Dani Espressate, mestre, bibliotecari i assessor LIJ a Educació.
Matí de les Escoles
El dia 13 a partir de les 11 h un total de 500 alumnes de centres educatius de primària i secundària de diferents poblacions de Catalunya visitaran La Setmana. Participaran d’una programació específica per a infants i adolescents, i se’ls donarà també el Passaport de recomanacions. La inscripció a aquesta activitat era fins al passat 26 de juny.
El 15 de setembre a les 12 h hi haurà una sessió de joc col·lectiu amb el famós Paraulògic presentat per Agnès Rotger. Hi pot participar tothom i, atenció, hi haurà premis pels guanyadors!
Slam Poetry
I per acabar, el 16 de setembre a les 18.15 h es proposarà un recital de poesia a ritme de trap. La Institució de les Lletres Catalanes organitza aquest gran slam poèticomusical en què 31 FAM i Bounce Twice, dos grups de música urbana actuals, improvisaran rèpliques originals a una selecció de poemes del Rector de Vallfogona i Josep Vallverdú, els dos autors commemorats aquest 2023. Conduiran l’acte els membres de vàlius que ens introduiran en l’univers poètic de cada escriptor, donaran pas a les diferents rondes d’intervencions per part dels grups i dirigiran les votacions del públic, que haurà de triar la millor interpretació de cada poema per acabar decidint quin és el guanyador de l’acte. Al final es farà un sorteig entre els assistents d’un lot de #Lletres.