En aquesta 15a edició del Reimagina’t. Vídeos lliures de sexisme hi han participat 656 joves amb 118 vídeos procedents d’una vintena de centres educatius i entitats de lleure dels municipis integrats a l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació. Aquest concurs promou la creació de vídeos lliures d’estereotips masclistes per part de grups d’adolescents d’entre 12 i 18 anys. Els vídeos concursen en tres categories diferents: de 12 a 14 anys, de 14 a 16 anys i de 16 a 18 anys.
Els cossos com a tema d’enguany
En aquesta edició s’ha abordat la temàtica dels cossos en tota la seva diversitat qüestionant el cànon de bellesa i la imposició de models estètics i de comportaments sobre les feminitats i les masculinitats. Així els vídeos participants reflexionen sobre la diversitat de formes, alçades, volums, cabells i colors de la pell. Però també de capacitats, cultures, religions, llengües, edats i expressions de gènere des del punt de vista dels i les joves.
Durant la fase de creació del concurs, Alberto Gadel, del programa INFLUENX3R i youtuber del canal Malaia i l’instagramer Mar Armengol han donat suport als grups participants aportant idees i reflexions relacionades amb la temàtica d’aquesta edició per facilitar als grups participants la ideació dels vídeos tractant aquesta temàtica des d’una perspectiva lliure de tòpics i estereotips.
Acte de cloenda i grups guanyadors
L’acte de cloenda conduït pel mateix Alberto Gadeles es va celebrar dimecres 13 de març a l’Espai Francesca Bonnemaison. L’esdeveniment també es va poder seguir a través del canal de Youtube de l’Observatori.
Durant l’acte es van anunciar els guanyadors en les diferents categories. Es van projectar els vídeos guanyadors i es van convidar als i les joves a comentar amb el públic assistent les seves propostes i la temàtica que les engloba.
També hi van intervenir Pilar Díaz, presidenta de l’Observatori i alcaldessa d’Esplugues, representants de l’Institut Català de les Dones i de la Diputació de Barcelona.
Vídeos guanyadors
Categoria de 12 a 14 anys
Volem ocupar l’espai!, de l’Institut Angeleta Ferrer (Barcelona)
Complexos, de l’Institut Manuel Vázquez Montalbán (Sant Adrià del Besòs)
Categoria de 14 a 16 anys
Qualsevol cos es respecta, de l’Institut Josep Lluís Sert (Castelldefels)
El rap de la diversitat, de l’Institut Joanot Martorell (Esplugues del Llobregat)
Menció especial: Les escales, del Col·legi Jesús-Maria Sant Andreu (Barcelona)
Categoria de 16 a 18 anys
GRWM, de l’Institut Pau Claris (Barcelona)
Primavera, de l’Institut Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès)
Menció especial: Papallones, de l’Institut La Bastida (Santa Coloma de Gramenet)
L’arxiu de la pàgina web recull els vídeos guanyadors per a la seva visualització. A més, es pot recuperar la retransmissió de l’acte de cloenda al canal de Youtube de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.
A més, els dos grups guanyadors de cada categoria –12 a 14 anys, 14 a 16 anys i 16 a 18 anys– rebran com a reconeixement una subscripció a la plataforma Filmin i cada grup-aula gaudirà la participació d’una sessió cinematogràfica del programa de formació en llenguatges audiovisuals Construir Mirades.
Qui ha format part del jurat?
El jurat d’enguany l’han format: Èlia Soriano, directora executiva de l’Institut Català de les Dones, Marta Suero del Servei de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, Eva Millas, responsable del Servei d’Igualtat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Inma Moyano, regidora de Feminismes i LGTBI, Justícia Global i Drets Civils i Gent Gran de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, Melissa Estaba de l’associació Dones Visuals i Raquel Marques de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.
Un projecte per impulsar la cultura crítica en els mitjans
El concurs Reimagina’t. Vídeos lliures de sexisme és un projecte de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, una instància de participació ciutadana impulsada per 31 ajuntaments de Catalunya. La seva missió és promoure una cultura crítica en relació amb el paper de les dones en els mitjans de comunicació.
Al llarg d’aquestes 15 edicions el Reimagina’t ha impulsat la creació i la difusió de videoclips, espots, ficcions, entre altres formats audiovisuals, per part de 8643 joves de 12 a 18 anys. Tots ells es poden visionar a l’arxiu de la pàgina web del projecte, s’adrecen a públic jove promovent una mirada positiva cap a les diversitats de gènere i afectives-sexuals.