Des de la Companyia Roseland estem molt contentes de celebrar tots aquests anys (40 anys) de dedicació a la dansa sense limitació d’estil i de poder compartir la nostra visió de la dansa i el teatre familiar des de la nostra llarga experiència.
En primer lloc, cal dir que hem estat pioners en la dansa des del desig de desenvolupar la creació i realització d’espectacles per a un públic infantil i juvenil. Els nostres espectacles han considerat als petits espectadors com un públic exigent i detallista, i per no menystenir aquestes qualitats, hem intentat oferir espectacles acurats, minuciosos i amb una estètica trencadora, perquè entenem que els infants no són espectadors de segona i perquè sovint els infants destaquen per tenir grans dosis de criteri i de sensibilitat.
Com diem, hem intentat que els espectacles de Roseland fossin rellevants, evocadors i que sempre (sempre!) tinguessin un segell personal. Aquest segell ha estat possible gràcies a un equip de professionals que ha cregut en els principis anteriorment descrits: escriptors, ballarines, actors, músics, coreògrafs, escenògrafs, constructors, dissenyadors… la llista de col·laboradors/es és interminable i, sense voler deixar-nos a ningú, volem mencionar, de la nostra primera etapa, a David Cirici (escriptor), José Manuel Pagán (compositor), Anna Planas (coreografia), Inés Batlló, Montse Ginesta i Perico Pastor (artistes plàstics) i Franc Aleu (artista visual), entre d’altres, i especialment a Manuel Veiga, que va formar part de la companyia com a actor i guionista i que darrerament ens ha deixat. Tots ells i elles, artistes reconeguts i destacats professionals.
Hem recorregut un camí ple de troballes plàstiques sorprenents, que ens ha comportat moltes dificultats i també molts èxits de públic i de crítica. Hem fet ballar tota mena d’objectes, des de portes a orelles, monedes, mosques, ocells, boques, nines, animals, flors, sultans, calendaris, llibres… Hem passat també de les escenografies corpòries a escenografies digitals, sempre fent valer la imaginació i els valors ètics per damunt d’altres enunciats.
Amb els nostres espectacles hem volgut generar curiositat per tota mena d’esdeveniments artístics, promoure la reflexió i la investigació, despertar inquietuds i inculcar valors ètics. Ho hem fet amb un gran respecte a la infància, però pensant que pares i familiars també s’han de commoure, entretenir i fer volar la imaginació amb els nostres espectacles.
Hem arribat fins aquí amb dedicació, esforç i també amb molt sentit de l’humor
Hem arribat fins aquí amb dedicació, esforç i també amb molt sentit de l’humor, tot i que hauríem desitjat que, en el transcurs d’aquests anys, la dansa familiar tombés cap a una més reconeguda professionalització. No ha estat així. Sense un gran espai de referència hi ha poques possibilitats d’engegar una tasca unificadora que doni sentit als espectacles de dansa per un públic infantil i juvenil. Un espai de referència rigorós i que alhora donés oportunitats a directors/es, ballarins/es, coreògrafs/es; un espai de referència generós amb els nostres intèrprets.
També trobem a faltar teatres, molts més teatres repartits per tot el territori que programin amb recursos. Creiem que els espectadors interessats en aquest teatre han crescut a bon ritme, i a bon ritme han crescut també moltes companyies, però manquen encara teatres ben preparats on compartir amb el públic dedicació, experiència i talent.
Creiem doncs que cal intentar, des de tots els estaments públics i privats, donar un acompanyament solvent i desinteressat a les Companyies de dansa familiar, donant suport amb els recursos corresponents perquè produeixen espectacles interessants, originals i adequats a les edats dels infants. Ells són, sense cap mena de dubte, els espectadors del present i que volem que siguin també els espectadors del futur amb un missatge molt senzill cap a ells: Salteu d’alegria i balleu incansables nit i dia!