El teatre de casa nostra viu un dels seus millors moments. En la passada temporada 2022-2023 es van programar un total de 1.072 espectacles (amb 12.503 funcions) i la xifra d’espectadors va arribar a 2.789.751, amb una recaptació de 84.899.466 € i una ocupació del 60% (6 punts per sobre de la temporada passada).
Així que pensant a continuar millorant en la temporada entrant 23/24 aquí us deixem una selecció de 9 espectacles per a públic escolar amb propostes per a totes les edats des dels més petits fins a secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. Propostes teatrals a on hi ha drames, musicals, dansa i de temàtiques ben actuals i necessàries d’abordar.
La dona fantasma
del 29 de setembre al 26 de novembre
2n cicle de l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius
Més informació
Una comèdia delirant i excessiva, una sàtira immoral sobre la moral, una revisió sobre la funció de la ficció, un retorn a la infància, al primer amor, al moment en què tot era possible, com en el teatre. La dona fantasma gira al voltant de quatre mestres a finals dels anys setanta. Porten una vida intensa i melancòlica, marcada pel cura dels pares i dels fills, pels desenganys amorosos i pels desafiaments que els provoquen les seves alumnes. L’extraordinari irromp en aquesta quotidianitat esglaiadora: una dona fantasma.
L’aparició del fantasma és la porta d’entrada a un altre món: el del passat, el de la memòria. La ficció per explicar l’impossible. El teatre com a sessió d’espiritisme. El teatre com a artefacte de memòria. De fantasmes, d’espectres, de morts que parlen; de tot això està feta la història, i de tot això està fet el teatre. Què és ser un fantasma? Només el teatre ho pot respondre.
L’última f**king nit (o la festa de Zeus i Hera) a l’Espai Lliure de Montjuïc
del 4 al 29 d’octubre
2n cicle de l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius
Més informació
Aquesta tardor el Lliure del futur proposa endinsar-nos en la mitologia grega de la mà de Marc Artigau i Núria Guiu Sagarra. Els seus intèrprets fan teatre i juguen a fer de Déus. Representen dos grans referents mitològics com són Zeus i Hera, i recreen el seu banquet de noces en una discoteca actual.
En aquesta festa on les passions més soterrades floriran, la saviesa lluitarà contra l’irracional –el desig, la mort i la guerra, l’amor–, sabrem qui són aquests mites, les seves misèries, desitjos i pors, i per què els humans els veneren. Per què són eterns. Un espectacle atractiu per als més joves per a poder treballar la mitologia grega i, a la vegada, reflexionar junts sobre els grans temes universals de tots els temps.
Alan al Teatre Condal
24 d’octubre, 7 i 14 de novembre
ESO, Batxillerat i Cicles Formatius
Més informació
La programació de teatre per a escoles i instituts de Cooltiva’t, del grup Focus i Viu el Teatre, torna plena de grans espectacles i per a totes les franges d’edat. Cal destacar-ne Alan, una obra inspirada en la vida d’Alan Montoliu, un noi de disset anys que per culpa de l’assetjament escolar i la transfòbia que pateix, decideix suïcidar-se. Un tema de gran actualitat que una vegada més, el tàndem de Mar Puig i Mateu Peramiquel han sabut treballar amb gran delicadesa a través del format musical.
Un espectacle necessari que ens convida a reflexionar sobre temes importants com la identitat personal i la llibertat individual, mentre ens emociona amb una banda sonora original i una posada en escena espectacular. A través d’aquest musical, podem aprendre valors positius com el coratge per ser un mateix i seguir els nostres somnis, així com la importància del suport emocional en moments difícils.
Toy box a l’Auditori
23 i 24 de novembre
De 3r a 6è de Primària i primer cicle d’ESO
Més informació
Toy Box és la nova proposta familiar de l’OBC, a partir de la música per al ballet La boîte à joujoux (literalment: la caixa de joguines) de Claude Debussy. Un concert per gaudir i dansar junts en un univers sonor amb regust francès.
Les melodies dels compositors Georges Bizet, Stravinsky i del català Frederic Mompou acompanyen Debussy a l’hora de posar la banda sonora de músiques i sons de jocs al carrer i d’escenes infantils.
Es crea un meravellós món de llum, música i dansa conduït per Beatriz Fernández, que va ser sotsdirectora de la Banda Municipal de Barcelona i que recentment ha estat premiada en el concurs La Maestra, de París. I que ha comptat amb la posada escènica de Marta Pazos sorprenent i plena de color que ens endinsarà a l’univers de la infància.
Baby Esfèric al Teatre Tantarantana
Del 20 al 22 de febrer
P2 i educació infantil
Més informació
Un espectacle sense text de la companyia Aboon Teatre que combina teatre, titelles, objectes, videoprojeccions (mapping), creació d’ambients sonors i visuals. Tot pensat amb un llenguatge delicadament visual i estètica minimalista perquè els més petitons facin un viatge per redescobrir i emocionar-se amb el nostre planeta. A on es convertiran en testimonis del naixement del planeta Terra. Simpàtics habitants esfèrics ens acompanyaran en aquesta aventura: les majestuoses meduses ens submergiran en el fons del mar, la tortuga mil·lenària ens mostrarà el cicle de la vida, en el nostre bosc les abelles recol·lectores gaudiran de la cooperació i l’amistat, i la màgia donarà vida al nostre ninot de neu a l’àrtic…
Un homenatge a la terra i als seus hereus que ens parla de la màgia que ens uneix al planeta i als seus habitants a través de diferents històries i paisatges. L’amor i el respecte cap a nosaltres mateixos i cap al planeta que ens acull, és la llavor que regala Baby Esfèric als nostres més petits, els homes i les dones del demà.
Hameli al SAT! Sant Andreu Teatre
4, 5 i 6 de març
Primària
Més informació
Alguns clàssics tenen el poder de sobreviure al pas del temps i continuar oferint lectures que ens resulten completament contemporànies. Com El Flautista d’Hamelí, el conte clàssic dels germans Grimm que la companyia Xip Xap ha adaptat en un espectacle de teatre familiar i de titelles. I que ha obtingut el Premi Drac d’Or Fecoll de la 32a Fira de Titelles de Lleida i el Premi del Jurat Infantil del Festival Titirijai 2021 del País Basc.
Hamelí explica la misteriosa desgràcia d’una vila on conviuen tots els veïns i veïnes, amb les seves alegries i les seves discòrdies, però un fet farà que la seva convivència es vegi alterada de forma dramàtica, la població és envaïda per una plaga de rates, però ningú sap d’on han vingut, o potser és que no han vingut d’enlloc i sempre han estat allí?
Una mirada actualitzada sobre el conte popular que fomenta el diàleg i la reflexió sobre les actituds que prenem en moments de crisi i incertesa. Un espectacle per treballar que totes les accions tenen les seves conseqüències.
Dins el cor del món a la Sala Beckett
Del 2 al 17 de març
5è i 6è primària i tota l’ESO
Més informació
Engruna teatre presenta aquest espectacle dirigit al públic familiar, basat en la novel·la de Sabina Berman La mujer que buceó dentro del corazón del mundo, on ens recorda que “les persones amb capacitats diferents són les persones que poden fer diferent el món”.
Una d’aquestes persones és la Karen, una nena amb TEA (trastorn de l’espectre autista), que protagonitza aquesta història. Durant la infància va viure com una petita salvatge i en plena connexió amb la natura. Fins que, gràcies a l’amor de la seva tieta Isabelle, aprèn a parlar, llegir i escriure. Amb ella descobrirà que, tot i ser negada en alguns aspectes és, en canvi, brillant en d’altres, fins al punt d’acabar convertint-se en una gran empresària.
Mentre bussegem entre les tonyines dels oceans i els humans de la Terra, descobrirem que és possible un nou pacte amb la realitat, i que l’autenticitat rau a trobar la nostra essència i la nostra diferència, i només així, la nostra llibertat. La relació entre la humanitat i la natura és la protagonista d’aquesta història, i la condició autista amb la qual conviu la Karen no és sinó una metàfora de l’actitud autista que les persones neurotípiques adopten envers el medi del qual procedeixen.
Charlie y la fábrica de chocolate al Teatre Victòria
Del 7 de març al 1 d’abril
Primària i primer cicle d’ESO
Més informació
Una de les novel·les infantil i juvenil més coneguda del prestigiós escriptor Roald Dahl arriba en format musical la pròxima primavera al Teatre Victòria. El mundialment famós Willy Wonka obrirà les portes de la seva misteriosa fàbrica… però només uns pocs seran els afortunats que hi entraran. El jove Charlie Bucket i altres quatre guanyadors del bitllet daurat, viuran una experiència que els canviarà per sempre.
Guiats pels famosos treballadors de la fàbrica, els Oompa-Loompa, descobriran el món imaginari de Wonka, on hi haurà cataractes de xocolata, esquirols bojos, un gran elevador de vidre i moltes sorpreses. A la fàbrica de xocolata de Willy Wonka, tot és possible si t’atreveixes a somiar-ho! Una autèntica festa i diversió que val la pena viure amb tota la classe. Això sí l’espectacle és en castellà.
Biblioteca de la curiositat infinita al TNC
Del 4 de maig al 19 de maig
De 1r a 3r de Primària
Més informació
I per acabar, una proposta per cicle inicial i mitjà de Primària que alava el paper dels llibres i la lectura en les nostres vides. En aquests temps que sembla que la comprensió oral i lectora es troba en hores baixes.
El TNC petit proposa la Biblioteca de la curiositat infinita dirigida per Marga Socias. Un indret màgic on els llibres i com són portes a la llibertat, a través d’ells viatgem cap a mons poètics i fantàstics que esperen ser descoberts. El públic podrà recórrer aquest espai excepcional per comprendre tot el potencial d’aquest magatzem d’històries. Una biblioteca que s’alimenta de preguntes, on trobarem unes bibliotecàries singulars i on els llibres, més que llegir-se, es viuen.