Tenim per endavant un total de dotze setmanes de vacances escolars d’estiu. El món del lleure passa a ser el protagonista i la solució per a moltes famílies. En aquests espais de lleure infantil i juvenil no tot és jugar, fer esport o remullar-se (tot i que sempre ve de gust en aquesta època de l’any), també hi ha temps per a sortides culturals i propostes educatives i així descobrir nous espais i indrets a on aprendre coses noves.
Aquí n’hem fet una selecció per donar idees alternatives de sortides culturals educatives. Totes elles sempre adaptades a la normativa de prevenció de la covid19 i seguint totes les indicacions de les autoritats sanitàries.
També aprofitem per fer un parell de propostes de formació al voltant de la cultura per a mestres i professors (a banda, lògicament, de les meravelloses propostes de les diferents escoles d’estiu, que ara comencen). I a tots els públics us proposem una exposició que de ben segur ens farà reflexionar a tots.
Conèixer l’Antic Egipte al Museu Egipci
Si el vostre centre d’interès gira entorn les piràmides, els jeroglífics o els faraons i mòmies una molt bona opció és fer una visita al Museu Egipci.
Aquest estiu el museu també ofereix el seu servei de guia privat durant una hora de la mà d’un especialista del Museu. Aquesta visita es pot complementar amb un taller d’una hora. Una visita guiada i taller que s’adapta sempre a les edats dels seus participants.
Una ocasió per conèixer i endinsar-se en el món de l’Antic Egipte en un espai únic.
Art, tecnologia i natura al CaixaForum de Barcelona
Les experiències immersives per acostar l’art a tots els públics estan cada cop més de moda. Ara al CaixaForum en trobem una que mescla el bo i millor de l’art, la tecnologia i la natura. A més, podeu demanar que us hi acompanyi un dels seus educadors de sala.
Es tracta d’una exposició que proposa dues experiències immersives, en transformació contínua: Born from the Darkness, a Loving, and Beautiful World i Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn. Són obres obertes interactives, que s’activen i s’actualitzen constantment gràcies a la implicació de les persones que les visiten.
Propostes del col·lectiu japonès teamLab format per professionals de diferents disciplines (art, programació, enginyeria, matemàtica o arquitectura) que investiga les vinculacions entre l’art, la tecnologia, el disseny i la natura amb l’objectiu d’explorar la relació dels individus amb el món que els envolta.
Jocs de pistes al Museu Etnològic i de Cultures del Món
Per a poder viatjar i conèixer altres èpoques i continents, i altres cultures i tradicions una fantàstica opció és qualsevol de les dues seus del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Aquest ofereix visites guiades per a grups i també uns jocs de pistes autònoms i ben divertits per a nens i nenes a partir de set anys.
Aquests dos centres dedicats a la investigació, difusió i interpretació dels pobles i societats desenvolupa una línia educativa que afavoreix el coneixement del patrimoni cultural d’arreu del món.
Si aneu a la Seu Montcada, al cor del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, podreu participar a Anem de viatge pel continent asiàtic, un joc de pistes que permetrà als infants recórrer el museu i descobrir tradicions de les Filipines, l’Índia, el Tibet, Tailàndia, Birmània, el Japó, la Xina i Corea: déus i deesses hinduistes i budistes, titelles, estris per caçar, per fer música, per resar, etc. Si preferiu pujar al Parc de Montjuïc, tindreu accés a la reserva del museu, situada en el soterrani. El Joc de pistes a la reserva us obrirà les portes a aquest dipòsit d’objectes que no s’exhibeixen al museu: des d’estris domèstics (plats, olles, gerros) fins a instruments musicals, joguines, escultures i figures de pessebre, organitzats en vitrines i prestatges i classificats per materials. Alguns objectes s’han extraviat… trobeu-los tot resolent el joc de pistes! Una cadena de noms, lletres i paraules formaran una frase secreta final que farà possible recuperar-los.
Diversió, lleure i cultura al Poble Espanyol
El Poble Espanyol és un espai ideal per a sortides amb escoles i també entitats de lleure. Sobretot per ser un gran espai a l’aire lliure, segur i tranquil a on passar tot un dia. En aquesta època de l’any tenen una programació d’activitats d’estiu espectacular. Sempre propostes didàctiques i divertides que combinen lleure i cultura!
Hi trobareu activitats de tota mena artístiques i per a conèixer els oficis i els artesans que es troben al Poble Espanyol, com ara la ceràmica, l’art del vidre, pintar sobre seda, treballar el cuir, etc. També hi trobareu gimcanes i jocs de pistes per córrer i jugar, o visites guiades. Sempre amb opcions per a totes les edats i adaptant les activitats a la temàtica que estigueu treballant al vostre casal.
A més, tenen noves propostes com l’espai FESTA, destacable per la seva espectacularitat audiovisual; el Jardí Escultòric amb un nou espai de pícnic i dos tobogans gegants; i el misteriós Monestir de Sant Miquel amb les seves vistes sobre Barcelona.
Propostes d’estiu al MACBA
Aquest estiu el MACBA adapta la seva oferta també als casals d’estiu. Oferint un taller per a infants de 3 a 12 anys amb “Mapejar el barri a través del cos”. A on es reflexionarà sobre el concepte de transitar i deixar empremta. Valorant-la com a una eina per generar espais polifònics capaços de donar-nos una visió real del món en què vivim. Així es proposarà als nens i nenes assistents dibuixar la silueta del seu cos en diferents superfícies per conèixer millor per fora i per dins. A càrrec d’Àngela Peris, ballarina, coreògrafa i educadora, i Jorge Horno, artista plàstic, coreògraf i educador.
I per als més grans de tretze anys, partir de l’exposició En temps real. La Col·lecció Rafael Tous d’art conceptual d’Eugènia Balcells, proposen experimentar i desbordar els límits tradicionals entre la visita i el taller. Aquesta proposta situa els sabers del cos i l’experiència en el centre per tal de compartir noves maneres de viure l’exposició i aproximar-se a les pràctiques d’alguns artistes catalans dels anys setanta que han exercit una clara influència en generacions posteriors. La proposta educativa també es preguntarà sobre la figura de Rafael Tous i el paper decisiu del col·leccionista en la visibilització i consolidació d’unes determinades formes d’expressió artística i uns imaginaris culturals. A càrrec de Cris Celada i Marc Larré, artistes.
Per gaudir i descobrir el meravellós món dels instruments
El Museu de la Música ofereix tot el mes de juliol activitats adreçades a grups d’esplai i centres que programen activitats en temps de lleure.
Podreu escollir entre visita dinamitzada per als més petits per a conèixer i sentir alguns instruments de la col·lecció del museu. Per als més grans hi ha una proposta per a conèixer els instruments de diferents indrets del món a partir del recorregut audiovisual pel museu. O bé fer una visita lliure autoguiada per l’exposició permanent del Museu, a partir del programa audiovisual “El petit Orpheus”.
També podeu atrevir-vos amb els tallers d’experimentació sonora. Per a saber una mica més sobre la música i instruments africans, els principals instruments de la cultura tradicional coreana, o les sonoritats fascinants del gamelan balinès del museu. I provar els instruments electròfons és a dir, que necessiten electricitat per sonar.
Per una educació en llibertat
I per acabar, les vacances d’estiu poden ser un bon moment per a visitar l’exposició Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979. Una exposició que repassa tots els anys d’escola pública del nostre país.
Des de l’aprovació a l’Ajuntament de Barcelona del Pressupost Extraordinari de Cultura que posava l’èmfasi en un ensenyament de qualitat, públic, gratuït, en català, amb nens i nenes compartint les aules i laic. I fins a l’arribada de la democràcia.
A través de les diferents seccions de l’exposició el visitant veurà tota l’evolució de les propostes educatives al llarg del temps fins a la Catalunya contemporània, i el seu debat polític.
Formació per mestres i professors
El món de les dones a la literatura infantil i juvenil
El FLIC proposa un curs per reflexionar sobre com la literatura infantil i juvenil (LIJ) ha tractat i tracta el món de les dones. Una formació plena de recursos per encarar la necessària tasca d’escollir i relacionar-nos amb la LIJ des de la perspectiva de gènere.
Molts contes de tradició oral i també un munt de llibres parlen sobre el món de les dones. Aquestes peces, juntament amb la pintura, la fotografia i el cinema, són uns bons documents per endinsar-nos-hi.
És important aprendre a mirar els contes de tradició oral de forma crítica, sí, però no negacionista; observar com, en el seu llarg viatge boca-orella, han anat transformant-se i adaptant-se als gustos i maneres de pensar dels grups socials als quals anaven (i van) destinats; i preguntar-nos quin és el seu veritable valor en les societats actuals, tan canviants però tan necessitades d’entendre el caràcter simbòlic i d’estructures verbals subjacents en aquestes estructures narratives.
En aquest curs amb Roser Ros, us oferiran les eines i recursos que permetin descodificar i incorporar aquest repertori de la tradició oral i peces de la literatura actual en la important tasca del foment lector d’infants i joves, durant les diferents etapes educatives.
Les arts escèniques al servei de l’educació
Si el vostre interès està en el teatre, l’equip de Viu el Teatre ofereix una nova edició del curs d’estiu Les arts escèniques al servei de l’educació. Aquest es farà del 5 al 9 de juliol de 2021 al Teatre Romea. Una proposta per unir, sumar i continuar avançant i explorant el camí de l’educació i la cultura.
El curs pretén acostar les arts escèniques i tots els seus vessants als professionals del sector educatiu amb l’objectiu de facilitar eines pràctiques aplicables en diferents moments del dia a les escoles i instituts.
Aquest està impartit per a professionals de la pedagogia teatral i del món de les arts escèniques que us faran experimentar noves metodologies de l’àmbit artístic i educatiu.
Una proposta de formació de 30 hores amb una durada d’una setmana, i homologada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Les inscripcions encara estan obertes, les places presencials ja estan exhaurides però encara n’hi ha d’en línia!