Hem preparat una tria d’activitats culturals educatives per fer amb nens i nenes de cursos d’infantil i primària aquesta tardor. Hi vam començar a pensar amb motiu de l’aprovació del protocol d’extraescolars per part del Procicat. La setmana passada les extraescolars van quedar en suspens durant quinze dies, i no sabem (no ho sap ningú) si es podran reprendre després o encara s’haurà d’esperar més. Però el que aquí us presentem són activitats que aquest mateix dilluns seguien vigents, si bé totes elles conscients que les circumstàncies poden variar en qüestió de minuts. En tot cas, si no ara, estem segurs que aquestes propostes es podran repescar per més endavant.
Taller de música per a primera infància de Viu el Teatre
Dins al programa educatiu de Viu el Teatre, plataforma de creació escènica contemporània i multidisciplinari per a públic familiar i primera infància, hi trobem propostes per a totes les edats. Ara, a més, ofereixen la possibilitat de realitzar alguns dels seus espectacles i activitats a la mateixa escola, i així evitar desplaçaments, etc.
Per als infants de 0 a 3 anys, Viu el Teatre proposa un taller de música basat en els sons i els instruments dels seus espectacles Cinemúsica i Pintamúsica. De la mà de la músic Lorena Lliró els més petits escoltaran, tocaran, miraran, sentiran i jugaran amb la bellesa de la música.
Un taller participatiu a on descobrir els elements claus de la música com són els ritmes, els silencis, la repetició, etc. En aquesta activitat també hi ha una espai de joc lliure per observar i experimentar amb materials que de ben segur els sorprendran.
Més informació: https://viuelteatre.com/ca/espectacles/taller-de-musica-per-a-nadons/
‘El més petit de tots’ apropa el teatre als infants de 0 a 5 anys
Del 14 al 29 de novembre se celebra la 16a edició del festival El més petit de tots. Un projecte que vol acostar als infants de 0 a 5 anys el teatre de qualitat fet aquí, però també de companyies internacionals.
Aquest any es durà a terme de forma paral·lela a 11 poblacions: Barcelona, Sabadell, Lleida, Igualada, Olot, Sant Cugat del Vallès, Tordera, Granollers, Viladecans, Montcada i Reixac, i Benicàssim. També tindrà el seu programa en línia a Petit als núvols, amb propostes per a famílies i de formació.
La seva oferta es basa sobretot en funcions familiars, però les companyies també realitzen tallers i activitats de participació per famílies i professionals. Aquest any, amb els protocols sanitaris vigents, seran les companyies que aniran a visitar les escoles.
A més, educadors i professionals del sector del teatre trobaran una oferta de formació. Per una banda, hi ha el programa de formació en línia a Petit als Núvols, a càrrec d’un gran nombre d’artistes i experts nacionals i internacionals. També es celebrarà la cinquena edició dels programes de formació Mestres que es mouen i Artistes que es mouen.
Així com la V Trobada Internacional d’arts per la primera infància, un punt de trobada i de diàleg entre formadors experts, mestres i artistes de diferents disciplines. Un espai a on intercanviar experiències, aprendre i reflexionar al voltant de les arts per a la primera infància i el paper que ocupen dins la societat actual.
Més informació: http://www.elmespetitdetots.cat/ca/programacio/
Una aproximació a l’agricultura en el Museu de la Vida Rural
Entre les activitats del Museu de la Vida Rural situat a l’Espluga de Francolí, hi ha una proposta pensada per acostar la feina del camp als més petits (Educació Infantil, Cicle Inicial, i Educació Especial).
Tenint el conte d’En Patufet com a fil conductor, els nens i nenes visitaran el museu i coneixeran com treballen els pagesos al camp. Fins i tot els participants podran fer una representació participativa. D’aquesta manera, investigaran d’on venia el que menjaven els nostres avis i besavis: el pa, el vi i l’oli, elements centrals de la nostra dieta mediterrània. Així coneixeran els conreus de l’olivera, el blat i la vinya. I entendran el llarg camí que segueix un aliment fins a arribar a la nostra taula.
Una activitat d’aprenentatge que a la vegada posa l’accent en els valors imprescindibles que regeixen la vida al camp: l’esforç, l’estalvi, la previsió, el no llençar res… I, sobretot, el fet de tenir cura de la terra, respectant sempre les plantes i els éssers vius.
I tal i com el Patufet es va amagar sota una col, la visita-activitat acaba a l’hort ecològic del museu per veure com finalitza aquesta història i descobrir algun secret més.
Més informació: https://museuvidarural.cat/patufet-on-ets/
‘El Meu Primer Festival’ de cine, també present a les escoles
Ja fa 13 anys que cada tardor, l’Associació Cultural MODIband organitza El Meu Primer Festival. Una oportunitat única a on nens i nenes de 2 a 12 viuen un festival internacional de cinema amb tots els seus elements: Visionats, jurat i votacions. Una mostra de cinema singular, inèdit i d’arreu del món dirigida al públic familiar i també a l’escolar. L’objectiu del festival és entretenir i educar, estimular la imaginació i la creativitat, i sobretot despertar l’esperit crític.
Aquest 2020 El Meu Primer Festival se celebra del 13 de novembre al 4 de desembre a Barcelona, Madrid i altres poblacions. A més, aquest any es podrà gaudir com sempre en pantalla gran als cinemes, però també des de casa o l’escola a través de la nova modalitat online.
El Meu Primer Festival oferirà una activitat online especial per a centres escolars adreçada als alumnes d’Infantil i Primària. L’objectiu d’aquestes sessions és donar a conèixer als petits espectadors un cinema divers, creatiu i amb valors, tot fent-los partícips i protagonistes del seu propi aprenentatge.
S’oferiran un total de quatre programes, un per cada cicle: infantil, cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior. Cada programa escolar estarà format per una selecció acurada de curtmetratges, que anirà acompanyada de diversos recursos didàctics per tal que l’experiència sigui el màxim d’enriquidora i educativa. El festival potenciarà també el seu vessant lúdic, tot convidant els nens i nenes a participar de forma activa com a jurat (infantil) o com a periodistes experts en cinema (primària).
L’Associació Cultural MODIband és una entitat sense afany de lucre especialitzada en cinema infantil. Entre els seus projectes trobem Rita & Luca Films, una distribuïdora de pel·lícules de qualitat per a nens i nenes. També realitza projectes a mida de didàctica del cinema per a altres institucions educatives i culturals.
Més informació: https://edu.primerfestivaldecine.com/ca
Exposició itinerant ‘Estimat diari: història d’un confinament’
Durant el confinament l’Ajuntament de Barcelona va escoltar i acompanyar als infants de la ciutat a través del web Estimat Diari. Molts dels dibuixos, cartes, vídeos, etc. que s’hi van compartir ara es mostren en l’exposició itinerant d’Estimat diari: història d’un confinament.
A través de les veus i mirades dels infants coneixerem les vivències, pensaments i reflexions que van tenir durant aquelles setmanes que van estar confinats a casa. Un relat col·lectiu viu, íntim, que ens interpel·la. I que d’alguna forma, ens recorda que els infants tenen molt a dir, i la resta de la ciutadania, les persones adultes, molt per escoltar i per aprendre’n.
Per això, aquesta exposició serà itinerant i recorrerà durant aquest curs 2020-21 la ciutat per tal de que veïns i veïnes de Barcelona puguin escoltar-los i participar d’aquesta experiència. Així també les escoles dels diferents barris podran visitar-la més fàcilment.
Les escoles (cicle mitjà i cicle superior) també poden accedir a la Carpeta d’aprenentatges: Estimada escola, estimat infant elaborada per la Direcció de Ciutat Educadora i Cultura als Barris de l’Ajuntament, en coordinació amb el Consorci d’Educació. Amb aquest material es pretén facilitar la reflexió i la integració d’emocions i aprenentatges viscuts pels infants durant el confinament i en el context actual de pandèmia.
Més informació: https://estimatdiari.barcelona/exposicio/
Article a l’Educa Barcelona: https://educa.barcelona/2020/10/08/estimat-diari-emocions-de-la-quarantena-a-la-biennal-de-pensament/
Visita-taller a la Col·lecció del Macba
El Macba, a banda de tallers familiars els caps de setmana, té una àmplia proposta de visites i tallers per escoles. Una de les activitats que trobem actualment és Dibuixa, copia i distribueix per a alumnes de primària, de 3r a 6è, i educació especial i grups amb diversitat funcional.
Aquesta visita-taller parteix del dibuix per aproximar-se a la mostra Un segle breu: Col·lecció MACBA. Durant la visita ens fixarem en la forta presència d’artistes que han utilitzat la imatge i la producció gràfica per respondre al context social i econòmic que els ha tocat viure. A continuació, es proposarà als participants realitzar el seu propi dibuix, amb el qual hauran d’observar amb atenció aspectes singulars de les obres i del context històric.
A partir d’aquest exercici pràctic s’obriran interrogants, s’explicaran conceptes i es potenciarà el diàleg entre els alumnes i les obres. Centrant-se en els formats i procediments que permeten la còpia i la voluntat d’assajar formes de distribució de les obres, una altra constant en molts dels artistes i col·lectius de la Col·lecció.
A més, amb la intenció de mantenir aquest esperit per seriar i fer circular les idees, el treball que s’hagi generat a les sales d’exposicions en forma de dibuixos i textos quedarà recollit en un petit fanzín per a cada alumne.
La visita acaba amb una pràctica per copiar, transformar i distribuir fora del museu el que ha sorgit a les sales. És una proposta en què acció i pensament van de la mà per treballar sobre l’acte de prendre la paraula i fer-la circular.
Més informació: https://www.macba.cat/ca/exposicions-activitats/activitats/dibuixa-copia-i-distribueix-0
Activitat sobre els pol·linitzadors al Jardí Botànic de Barcelona
El Jardí Botànic de Barcelona estrena aquesta tardor una nova exposició: Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc. L’objectiu d’aquesta és donar a conèixer i sensibilitzar la ciutadania sobre el paper essencial dels pol·linitzadors, en especial de les abelles silvestres, per garantir la supervivència de la majoria de plantes del planeta Terra.
El declivi dels pol·linitzadors en tots els continents posa en risc la sostenibilitat de l’agricultura i el subministrament d’aliments. A través de l’exposició en coneixerem les causes, però també bones practiques perquè la ciutadania s’impliqui en accions que puguin ajudar a capgirar aquesta crisi. Al final de la mostra s’inclouen diverses iniciatives ambientals promogudes per entitats, associacions i les mateixes administracions.
Entre les activitats pedagògiques entorn d’aquesta exposició trobem Histories de pol·len pensada per als alumnes de cicle mitjà i cicle superior. Un proposta a l’aire lliure per entendre el fenomen de la pol·linització entomòfila i la diversitat de flors i insectes pol·linitzadors que intervenen en aquest procés. L’activitat ens ajudarà a entendre quines històries expliquen les flors i els insectes al jardí. Quina relació hi ha entre aquests protagonistes? I quins reclams tenen i quines recompenses s’emporta cada un?
A través de l’observació els nens i nenes descobriran com són les flors, la seva estructura i funció. I també com són els insectes pol·linitzadors que les visiten, les seves estructures bucals i la seva interacció amb el medi. Així comprendran la relació que hi ha entre la flor i els insectes pol·linitzadors.
Més informació: https://museuciencies.cat/exposicio_temporal/mes-que-abelles/
Encaixos al CaixaForum Barcelona
Per tal d’estimular la vessant més visual i plàstica dels més petits, al CaixaForum de Barcelona hi ha el clàssic taller de Quiric. Una activitat perfecte per estimular la capacitat de reconèixer les formes geomètriques en l’arquitectura. En Quiric és un amic interactiu que convida els més petits a experimentar amb la geometria.
Les tres formes bàsiques (el quadrat, el triangle i el cercle) són les protagonistes d’aquesta activitat. Amb l’exploració de l’entorn i l’ús de diferents materials, els infants podran identificar-les, dibuixar-les i aprendre a reconèixer-les en l’arquitectura de l’edifici del CaixaForum.
Una activitat per infants a partir de 3-4 anys que els ajudarà a identificar les formes bàsiques de la geometria i a relacionar-les amb l’entorn quotidià a través del joc i l’experimentació.
Més informació: https://educaixa.org/ca/-/edu-encajes-2020-2021
Torna la Setmana de l’Àlbum!
Ja fa tres anys que es va engegar l’Associació ¡Âlbum! per promoure el gènere de l’àlbum. Actualment ja sumen 23 editorials independents de tota Espanya. Des dels seus inicis al mes de novembre celebren la Setmana de l’Àlbum, aquest any serà del 6 al 15 de novembre, amb activitats presencials i contingut virtual per a tots els públics.
El tema d’aquesta quarta edició és La veu de l’àlbum, i és que els llibres narrats amb poques paraules juguen poderosament amb l’oralitat i la lectura en veu alta i ho fan des dels seus orígens populars: amb sons, el ritme, la repetició. Representen una manera d’apropiar-se de la veu, del llenguatge, de la capacitat de pensar a través del joc. Però els àlbums també es componen d’imatges que també tenen la seva pròpia veu.
A banda d’activitats per tots els públics a diferents espais, els dies 12, 13 i 14 de novembre també es programa el IV Fòrum de l’Àlbum a l’Aula, pensat per professionals del món de l’educació i del sector de la LIJ. Una oportunitat única per descobrir que l’àlbum il·lustrat és una gran eina a l’aula tant per educar la sensibilitat artística i literària com per a fomentar el gust per la lectura.
En aquest fòrum educatiu sobre l’àlbum hi trobareu diferents tipus d’activitats. Com sempre hi haurà xerrades a on s’abordarà la temàtica d’aquest any i altres amb ponències de persones de diferents països i de variats camins professionals. També hi haurà trobades més íntimes amb quatre ponents que ens parlaran de la seva rica i interessant trajectòria professional però també alguna característica més personal relacionada amb la seva professió.
A més, també hi haurà tallers i propostes més pràctiques que després es poden traslladar a les aules, a les biblioteques, a les llibreries o a casa nostra. Per aquells que no volen perdre el contacte físic, aquest any es faran dues activitats presencials al Pati Llimona de Barcelona.
Més informació: https://webdelalbum.org/ca/iv-forum-lalbum-a-laula/