Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Consorci de l’Educació de Barcelona, format per la Generalitat i l’Ajuntament, ha fet els números per ajustar la programació de l’oferta educativa a la demanda el curs vinent. La programació inclou el tancament d’una escola i un institut, així com el tancament del P3 en una altra escola, pel seu baix nombre d’estudiants. No obstant, les famílies reconeixen que la situació a la capital no és tan dramàtica com en altres indrets de Catalunya, on es preveu el tancament de diverses línies de P3.
La variació demogràfica a Barcelona ha estat molt inferior a la del conjunt de Catalunya. Mentre els naixements arreu del territori es van reduir un 13,4% entre 2008 i 2012, a la capital la reducció va ser del 6,96%. El Consorci preveu que el curs vinent comencin l’educació infantil 662 infants menys que l’any passat. No obstant la variació demogràfica es dóna de forma irregular a la ciutat. Així, mentre els districtes de Sarrià–Sant Gervasi, Horta–Guinardó i Sant Andreu concentren gran part de la disminució, es preveu un augment del nombre d’alumnes a tot el districte de Gràcia i en algunes zones de Sants–Montjuïc, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí.
En aquest context, el Consorci eliminarà els grups extraordinaris de P3 creats en cinc escoles –mentre els actuals alumnes seguiran P4 amb el grup extra– i en crearà tres de nous en escoles de les zones amb més demanda. Des del Consorci asseguren que es tracta de canvis normals. “En un moment determinat hi ha hagut una demanda superior i s’han creat grups extraordinaris, però aquests grups són conjunturals, no estructurals, i quan deixa d’haver-hi aquesta demanda no tenen perquè tornar-se a obrir”, expliquen. Totes aquestes escoles seguiran tenint com a mínim un grup de P3.
“La situació a Barcelona és de transició”, assegura Hèctor Silveira, president de la territorial de Barcelona ciutat de Fapac. “El gran problema vindrà el proper curs, amb l’enorme davallada prevista, tant per naixements com per emigració. Els cursos 2015-2016 i 2016-2017 tindrem problemes per al manteniment de grups i línies”, alerta.
Davant aquest escenari, l’aposta de Fapac per evitar és la reducció de ràtios fins a 20 alumnes a primària i 25 a secundària, “tot i que a secundària el problema serà el contrari, perquè tenim una manca important de places públiques”, explica Silveira. Les famílies reclamen a més que l’administració doni eines a la ciutadania per poder conèixer i avaluar els motius de les decisions. Agraeixen que el Consorci els hagi fet arribar les informacions, però consideren que el departament d’Ensenyament no ho estigui fent.
Les escoles que tanquen
A diferència dels altres grups de P3 que es tanquen, a l’Escola Tresfonts, la pública més antiga del Guinardó, el tancament representarà el primer pas per al tancament de l’escola a llarg termini. El 2011 ja van voler tancar el P3, però Rafael Morales, tresorer de l’AMPA, explica que “el Consorci va entendre que érem una escola singular, perquè tenim una ràtio de 17 perquè no caben més a l’aula, i ens vam permetre ser cíclics.
Les escoles cícliques són les que reuneixen en una mateixa classe alumnes de diferents edats. El nou informe del Consorci en compta un total de vuit a Barcelona. Des de la institució expliquen que convertir les escoles en cícliques és “una opció realista en base als recursos que tens per evitar tancaments”.
El model cíclic no ha estat una opció per l’escola Rosa dels Vents, que l’any passat ja va tancar el P3 i ara està abocada al tancament, i sembla que tampoc ho serà per la Tresfonts. Enguany s’ha plantejat un cop més el seu tancament. “La raó que ens han donat aquest cop és que la Generalitat no aposta per aquest model d’escola petita”, explica Morales. Davant la perspectiva de trobar-se cada dos anys davant una proposta de tancament, les famílies finalment han optat per un tancament negociat per tal de trobar les millors condicions per als infants, i segons Morales el Consorci “s’està mostrant molt obert al diàleg”.
L’institut d’un sol curs
El tercer centre barceloní que tancarà portes és l’Institut Bosch i Gimpera. En aquest centre, per circumstàncies diverses, l’any vinent només hi quedaria un curs. Des de l’AMPA expliquen que fa tres cursos els hi van tancar el primer curs d’ESO en base al número de preinscripcions, però les famílies asseguren que la preinscripció acostumava a ser més baixa que la matrícula i no van trobar just que es prengués la decisió amb aquest criteri.
L’escola va posar en marxa un projecte d’emprenedoria per revitalitzar en centre, amb un model d’institut empresa. Isabel, mare de l’escola, valora molt positivament el projecte i remarca que podia conduir a certa autosuficiència del centre. “Amb aquest projecte en marxa, l’any següent es va tornar a obrir 1r d’ESO, però en no haver-hi 2n la matrículació va ser massa baixa”, explica aquesta mare. Així no es va obrir la línia i actualment només hi queden els estudiants de 3r i 4t curs.
Les famílies segueixen defensant el model de l’escola i, a més a més, remarquen que és l’únic institut públic que hi ha a Gràcia Nord.