Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El sindicat CCOO posarà a disposició dels directors d’escoles i instituts catalans un servei d’assessorament jurídic que els permeti sortejar l’aplicació de la LOMCE pel que fa als canvis que afecten a les funcions del Consell Escolar. Si fins ara aquest organisme tenia entre les seves funcions aprovar aspectes capitals del funcionament dels centres, com el projecte educatiu o la memòria anual, des de l’entrada en vigor de la llei Wert el seu paper ha passat a ser tan sols consultiu, una evident pèrdua de pes que ha indignat les associacions de famílies.
Però CCOO considera que hi ha “escletxes legals” que permetien “mantenir un funcionament democràtic del centre sempre que es compti amb la voluntat del director”. Així s’expressava la secretària general de la federació d’Educació del sindicat, que ha assegurat que “la comunitat educativa és maltractada” per la nova llei. A més, ha aprofitat per recordar que la Generalitat en aquest cas “no s’ha enfrontat al ministeri presentant recursos”, tal com sí ha fet amb altres aspectes de la llei com la incorporació del castellà o la Formació Professional Bàsica.
Just abans que acabés el curs escolar, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va assegurar que els directors haurien de comptar amb informes “preceptius” del consell escolar en la seva presa de decisions. Així comptava garantir la participació d’aquests organismes, tot i que les associacions de famílies i sindicats -com CCOO- consideren que no és suficient perquè sigui com sigui el Consell acaba perdent el seu paper vinculant.
Ros ha anunciat que demà mateix es reuniran els serveis jurídics del sindicat per detallar com es durà a terme el manteniment de les funcions del Consell sense xocar amb la legislació. Segons ha avançat, amb tota probabilitat el director haurà de signar un projecte de direcció en el qual quedi constància la seva voluntat de sotmetre les decisions a votacó al Consell Escolar. En aquest sentit, Ros també ha volgut reconèixer la tasca realitzada per les escoles grogues i la Xarxa d’Escoles Insubmisses a l’hora de plantejar el manteniment del funcionament “democràtic” dels centres. “Una peça clau en la resistència a la LOMCE és la voluntat i coratge dels directors”, ha reiterat Ros.
Altres fronts: la FP Bàsica
Montse Ros ha exposat en una roda de premsa les principals preocupacions del sindicat davant una llei “que ja s’està aplicant”, ha dit. Per una banda, no ha tingut cap problema en reconèixer “l’esforç notable” de la conselleria a l’hora de mantenir els currículums previs a la nova llei. El cert és que al juny el departament d’Ensenyament ja va donar instruccions als centres de preservar l’ordenació curricular concretada en els seus projectes educatius.
D’altra banda, tanmateix, Ros ha criticat la manca d’informació de la Generalitat a l’hora de sortejar altres mesures, com és el cas de la FP Bàsica, la nova formació de caire més pràctic es vol conduir els joves amb més problemes per aprovar ja a partir de Tercer d’ESO. Rigau va assegurar que recorreria als tribunals la FP Bàsica, i que no s’aplicaria mentre Wert no concretés quina dotació econòmica hi destinava. També avançar que potenciaria nous programes de formació postobligatoria que equivaldrien a tots els efectes als actuals Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI). Però el suprem va tombar el recurs de la Generalitat, i ara CCOO critica el “desconeixement” de com s’esquivarà el decret que regula aquesta formació.