L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han citat aquest matí als mitjans de comunicació al Col·legi Immaculada Concepció, situat al carrer València 252 (entre Rambla Catalunya i Balmes) per anunciar que serà el primer centre concertat en actiu que passarà a la xarxa pública, gràcies al Decret Llei 10/2019, aprovat el passat mes de maig, sobre el procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. Aquest centre religiós es remunta al 1879, quan el van fundar les Missioneres de la Immaculada Concepció. En els darrers vuit anys havia notat una baixada notable de matrícula, i això ha fet que la titularitat hagi demanat el traspàs a l’administració.
El centre té en l’actualitat uns 400 alumnes, que van de P3 a 4t d’ESO. Segons ha explicat Bargalló, era un centre de dues línies que en l’etapa d’infantil i primària només en té una, mentre que manté les dues a 6è de primària i tot l’ESO. A partir del curs vinent es tornaran a ofertar les dues línies a P3, i per tant el curs 2028/29 tornarà a tenir les dues línies a tots els cursos i el centre tindrà 700 alumnes. Per això, el conseller ha resaltat que es passarà de 400 places concertades a 700 públiques. El centre es denominarà provisionalment Institut Escola Eixample fins que el seu consell escolar esculli un nom definitiu.
En una sessió que ha tingut lloc aquesta mateixa setmana, el consell escolar del Col·legi Immaculada Concepció ha donat el seu vistiplau a l’acord amb el qual ja feia temps que estaven treballant la titularitat del centre i el Consorci d’Educació de Barcelona. També les famílies han estat informades en una reunió a la qual va assistir la que serà la nova directora l’any vinent. “Tenim unes famílies i uns professors molt implicats, que han entès que això era el millor i ho han votat per unanimitat, per les famílies al continuitat de l’equip docent ha estat una gran tranquil·litat”, ha explicat aquest matí la representant de la titularitat, Núria Dausà.
Les mateixes condicions laborals
Els 32 professors en plantilla seguirant treballant amb les mateixes condicions laborals que fins ara (amb l’excepció de l’horari, que s’adapta als usos de la pública) gràcies a un contracte d’extinció. A mesura que es vagin jubilant anirant sent substituïts per docents de la Generalitat. També les religioses que fan classe ho seguiran fent, si bé el projecte de centre passarà a assumir el caràcter aconfessional de tota la xarxa pública. A banda, el curs vinent hi haurà amb 6 docents nous, a més de la directora, que se sumen a la plantilla de 32. “Hi haurà una directora que ha de ser funcionària del Departament d’Educació, però a l’equip directiu hi haurà membres de l’actual equip directiu”. “Avui és un dia de satisfacció perquè totes i tots hem fet el que havíem de fer”;
Per la seva part, Colau ha mostrat la seva satisfacció perquè d’aquesta manera el districte de l’Eixample guanya en oferta pública. “Quan vam arribar fa una mica més de quatre anys vam veure que havia hagut una desinversió en l’escola pública a la ciutat; al conjunt de Catalunya, 7 de cada 10 alumnes tenen una plaça pública, mentre que a la ciutat de Barcelona només són 4 de cada 10, estem fent tot el possible per reparar aquesta injustícia”, ha dit l’alcaldessa.
Reformes i de lloguer
Bargalló ha explicat que en aquest cas s’han donat totes les condicions que senyala el decret per fer el canvi de titularitat: que ho demani el centre concertat, que hi hagi necessitats d’escolarització a la zona (“i en el cas de l’Eixample és evident que hi ha molta més demanda d’escola pública que oferta”) i que estigui garantida tant la qualitat de la infraestructura com de l’equip docent. L’administració té previst fer-hi una inversió de 2,3 milions d’euros que s’aniran executant durant els mesos d’estiu dels propers anys. L’edifici no passa a ser propietat de la Generalitat, sinó que es signa un contracte de lloguer de 15 anys amb les Missioneres de la Immaculada Concepció, “i després ja es veurà”, ha assenyalat el conseller.
Segons informa el Consorci d’Educació, l’edifici del Col·legi Immaculada Concepció consta de 4.625,18 m2, distribuïts en una planta baixa amb un espai polivalent (antiga capella), i cinc plantes més, a més d’un soterrani, i 1.480,60 m2 d’espai de patis: “En el curs 2020-2021 es crearà una nova aula de P3, a més de lavabos, l’adaptació de les escales d’educació infantil, la instal·lació de mobiliari infantil, la pintura del centre, la modificació dels accessos i noves escomeses. En el curs següent, el 2021-2022, es crea una aula de P4 i es realitzarà l’adaptació de la capella com a gimnàs per a l’institut escola, a més de rehabilitar la coberta, la biblioteca i el paviment. Cada curs que passi es crearà una nova aula per dona cabuda a la nova línia fins arribar al grup de 6è de primària en el curs 2028-2029”.
32 projectes a sobre la taula
A l’Eixample hi ha 17 centres públics i 28 concertats, amb un total de 2.035 places escolars. En el seu conjunt, l’oferta entre pública i concertada pot donar resposta al total d’infants escolaritzats, però la demanda de places d’escola pública per part de les famílies ha tingut un fort increment en els darrers cursos i l’oferta existent en aquests moments no és suficient per atendre la necessitat de places, tenint en compte les preferències de les famílies. En el curs 2019-2020, per les 825 places públiques, hi va haver 934 sol·licituds de demanda, mentre que a la concertada, per les 1.200 places, una demanda de 836 places.
Aquest curs 2019-2020 ja es va incorporar a la xarxa pública l’edifici de l’antic col·legi Sant Vicent de Paül, al districte de Sants-Montjuïc, com a nou centres públic. Però es tractava d’un centre que havia tancat les portes feia dos anys. Segons ha explicat Bargalló, a sobre de la taula de la conselleria hi ha 32 peticions de centres concertats que volen passar a la xarxa pública “de les quals 20 compleixen tots els requisits”. D’aquests 20, la meitat són a Barcelona, i l’altre meitat a la resta del país. Bargalló ha descartat que de cara al curs vinent hi hagi un nou traspàs de titularitat a la capital catalana, però no a la resta de Catalunya.