Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Amb l’eslògan “Deixeu l’educació en Pau. Volem educar en llibertat” diversos actors de la comunitat educativa preparen un seguit de mobilitzacions per expressar el rebuig a la constant ombra de sospita que promouen alguns partits polítics i mitjans de comunicació sobre la feina que fa el professorat a Catalunya.
El 23 de maig a les 18.30 es faran concentracions davant les seus de la subdelegació del Govern de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Aquesta mobilització la convoquen els sis sindicats de l’àmbit de l’educació (USTEC, CCOO, UGT, CGT, USOC i ASPEPC-SPS), la qual cosa la converteix en una convocatòria sense precedents.
El 2 de juny hi ha convocada una nova mobilització a Sant Andreu de la Barca, similar a la que ja va tenir lloc l’1 de maig, per expressar el suport als professors encausats i a tota la comunitat educativa de l’Institut El Palau.
El cap de setmana del 9 i 10 de juny hi haurà una gran manifestació a Barcelona, convocada pel MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa), si bé no està decidit encara si serà dissabte o diumenge, ni el recorregut. En un comunicat, la CGT proposava ahir que fos el dia 9 a la tarda i que anés de la plaça Universitat a la de Sant Jaume, però altres organitzacions es decantaven pel dia 10.
El MUCE l’integren sindicats (CCOO, UGT, USTEC i CGT), sindicats i associacions d’estudiants (AEP, SE, AJEC, SEPC, FdE), les federacions d’ampas majoritàries al sector públic (FAPAC i FAPAES), l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i Catalunya Laïca.
En un comunicat, el MUCE ha donat suport a tots els docents afectats per la “campanya judicial i mediàtica”, “els de Sant Andreu de la Barca i de la Seu d’Urgell que són als jutjats, i els 500 docents i altres professionals de l’educació amenaçades la setmana passada pel Delegat del Govern, Enric Millo, als quals volem trametre un missatge d’escalfor i ànim per no defallir”.
“A l’escola s’ha de poder parlar de tot i s’ha de parlar de tot. Sempre preservant el respecte a l’alumnat hem de treballar per al desenvolupament de persones lliures, amb esperit crític i compromeses”, continua el MUCE, que recorda que “ja vam advertir que les acusacions d’adoctrinament, posaven en perill la cohesió social, i només servirien per a fer patir persones concretes (docents, alumnes i famílies)”.
El MUCE considera, a més, que tota aquesta polèmica només serveix per eclipsar “els problemes reals de l’educació”, entre els quals esmenta la renovació de concerts “sense cap avaluació sobre necessitats d’escolarització”, la “manca de planificació del departament” amb el tancament de grups o la manca de docents a secundària i FP per al curs vinent, l’infrafinançament de l’escola pública “i la progressiva privatització dels serveis educatius públics”, l’increment “abusiu i desmesurat” de les taxes universitàries, la segregació o la “implementació de l’escola inclusiva sense recursos”.