Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
S’imaginen que Sant Jordi no hagués estat un gran i valent cavaller sinó una intrèpida guerrera que tingués per nom Santa Jordina? I s’imaginen que la seva història l’expliqués en David Fernàndez mentre la il·lustradora Lyona plasma les seves aventures? Doncs això és Dibuixacontes, un projecte impulsat per la productora ‘Alguna Pregunta’ i betevé, que emet cada dijous pel seu canal de Youtube.
Aquest projecte, que recorda al ja clàssic ‘Una mà de contes’ que emetia TV3 ara fa uns anys, apel·la a un públic jove que, a diferència dels que es van criar amb la televisió pública, “han nascut amb Youtube sota el braç i no entenen la televisió si no és a través d’Internet”, afirma Anna Llacher, directora de Dibuixacontes. Aquest format, ideat en el context de les xarxes socials, està pensat per al públic objectiu dels contes, però també per a aquells pares i mares “moderns que els agradi l’art i que quan donin al play es quedin a mirar amb els seus nens”, opina Llacher.
I en aquesta línia d’engrescar tota la família, els narradors són més referents pels adults que no pas pels infants. “Tenim periodistes com en Jordi Basté, polítics i pensadors com en David Fernàndez, o actrius com l’Elisabet Casanovas”. És Casanovas, precisament, qui narrarà el conte que s’estrenarà el dijous 15 de febrer: ‘Els músics de Bremen”, amb il·lustracions d’Oriol Malet.
La sèrie, que compta amb 20 contes que s’emeten cada dijous a les 16.30 hores al canal de Youtube de betevé, pretén “reinventar la mirada clàssica dels contes clàssics”, explica Llacher. Així, es dóna la volta als contes “terriblement masclistes amb els que ens vam criar” i es qüestionen per què han de ser les mares les úniques que facin cures. “La nostra Ventafocs vol ser escriptora i Rínxols d’Or arriba a una casa on la petita osseta té dues mames osses”, comenta.
I si el missatge és innovador i modernitzat, la imatge no podia ser menys. Els i les il·lustradores que participen a Dibuixacontes són de Barcelona o relacionats amb la ciutat i cap d’ells no estava acostumat a realitzar il·lustracions per a públic infantil. “És molt engrescador veure com tothom es fa seu el projecte i, per exemple, sorprendrà veure com l’Oriol Malet il·lustra el conte dels Músics de Bremen”, avança la directora.
Malet no usarà un paper per a plasmar els seus dibuixos: “deixem que els dibuixants se sentin lliures perquè també volem incentivar que els nens i nenes facin ús de la imaginació i se surtin dels patrons preestablerts”, comenta Llacher. Així, a Dibuixacontes hi ha qui dibuixa en blanc sobre negre, qui fa servir raspalls de dents o tampons i qui fa collages per a explicar els contes de sempre però des d’una perspectiva nova.