Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Educació admet que a l’escola es produeixen situacions de violència i presenta un pla per erradicar-les

    Víctor Sauramarç 10, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “Hem d’acabar amb la invisibilitat, els silencis, l’endogàmia, la por de la víctima que no se sent acompanyada i no denuncia, no podem mirar cap a una altra banda”. Aquest és, en paraules del conseller d’Educació, Josep Bargalló, l’objectiu del Pla Les Escoles Lliures de Violència (PLELV), que ha presentat aquest matí en roda de premsa acompanyat de la directora general de Currículum i Personalització, Maite Aymerich. Bargalló l’ha descrit com “una de les fites de la legislatura” després d’haver-hi treballat durant pràcticament dos anys i mig, i com “l’eina més potent de la que mai s’ha dotat el Departament d’Educació per combatre aquesta xacra”.

    Segons ha admès, per tirar-lo endavant ha fet falta “superar inèrcies, temences i reticències internes i externes del sistema”. Una d’elles: que es parli de violència en comptes de convivència. Però pel conseller no es pot amargar que hi ha casos de violències particulars que no s’han detectat i que fins i tot es poden donar en centres on la convivència és modèlica.

    El punt central del pla –que compta amb un pressupost de 34,74 milions d’euros fins al 2026–, és la creació d’una Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV), la qual operarà des dels serveis centrals i es coordinarà amb una xarxa que ho farà des dels serveis territorials. La USAV estarà formada per vuit professionals de diversos àmbits (psicologia, dret, especialistes en igualtat i gènere…), dels quals les primeres dues ja s’hi han incorporat, ja que es tracta de dues tècniques de la casa que estaven adscrites a la subdirecció d’educació inclusiva. Per la resta s’obrirà un període de contractació.

    Segons l’ha descrit Bargalló, “aquesta unitat, que tindrà una actuació proactiva des del primer moment, escoltarà a les víctimes, acompanyarà les direccions dels centres educatius en la gestió dels casos i serà la responsable que les actuacions siguin coordinades, que es facin amb assessorament i que arribin fins al final”.

    Bargalló i Aymerich, durant la presentació del pla

     

    Pel que fa a la xarxa territorial, es preveu contractar a 120 educadors socials que exerciran de referents de la USAV en el marc dels plans educatiu d’entorn, però també hi haurà involucrats personal dels EAP o dels mateixos centres educatius, i es treballarà en coordinació amb la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAiA) i amb l’Institut Català de les Dones. “Hem de posar tot el sistema educatiu al costat de la víctima”, ha subratllat el conseller.

    Confidencialitat, acció popular i formació

    El pla contempla també l’activació d’una web/app, que està pràcticament enllestida segons el conseller, i que ha de servir com a canal de comunicació i denúncia directe i amb totes les garanties de confidencialitat. Segons Bargalló, la pretensió és posar fi a tot tipus de violència, i aquí hi entra des del bullying entre iguals (menors o majors d’edat, perquè també es pot donar entre docents) a l’abús sexual infantil, el maltractament a la llar, les conductes d’odi i discriminació, la LGTBIfòbia, etc. “La USAV ha d’intervenir davant de qualsevol qüestió que l’alumne interpreti com a violència”, ha explicat Bargalló. La web/app estarà disponible tots els dies de la setmana i serà l’equip de professionals de l’USAV qui donarà resposta a les demandes rebudes.

    Fins ara, aquests casos majoritàriament passen per la inspecció. En concret, segons les dades facilitades pel Departament, al llarg d’aquest curs la inspecció ha estudiat 95 casos relacionades amb denúncies per algun tipus de violència, de les quals no totes s’han considerat reals i 30 han arribat a la seu central del Departament perquè tenien una rellevància especial. En el cas que arriben a la fiscalia de menors és aquesta la que pren les regnes del procediment. En aquest punt, el pla contempla també que el Departament “exerceixi l’acció popular en els procediments penals per maltractaments físics o sexuals greus a infants o adolescents i a personar-se en qualsevol denúncia per violències sexuals en l’àmbit educatiu”.

    La tercera pota del pla és la formació. Cada centre educatiu tindrà un o dos referents en prevenció i intervenció davant de qualsevol violència, i per tant una part del pressupost s’ha de destinar a la formació en violències sexuals i igualtat de gènere d’aquestes 10.000 persones, a més dels professionals d’EAP, professorat i equips directius dels 5.455 centres educatius que hi ha a Catalunya (públics i privats), a més dels 120 referents dels Plans Educatius d’Entorn.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Entrevista
    Anna Forés: «La classe magistral és una molt bona metodologia… si és magistral»
    Next Article
    Reportatge
    La potència de la ràdio escolar en acció
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025

    Anàlisi
    El 70% dels adolescents de 14 anys tenen accés il·limitat a pantalles en el seu temps lliure

    novembre 13, 2024

    Opinió
    La formació del professorat de secundària, tan necessària com menystinguda

    octubre 8, 2024

    3 comentaris

    1. M.F. Orobitg on març 14, 2021 10:18 am

      Esperem que en el cas de l’alumnat funcioni millor que en el supòsits del professorat.
      En aquest últim cas, entre iguals – d’acord que no es poden forçar els testimonis muts, sords i cecs-. Tanmateix mudes, sordes i cegues.
      O també en aquest cas últim, no per això no genys menys entre una superiora o un superior i una subordinada o més d’una o bé un subordinat o més d’un o combinacions.
      Que d’acord que la societat canvià, s’instauren protocols d’actuació, però aquests segons el meu parer, les meves motxilles i les meves cletes o xiruques (motxilla, cleta o xiruca en sentit figurat volen dir experiència en primera o tercera persona [viscuda o explicada si no amb tots els ets i uts, amb bastants, de “protes” i de “protas”] si després el protocol no és vinculant, és només un suggeriment o bé, s’obre informació reservada…
      Per no parlar que les coses, tot legal, ni jo ni ningú pot acusar sense cap prova, de cap falta o delicte, s’eternitzen en “la nit dels justos”…doncs no anem bé.
      Espero, confio i desitjo que s’erradiqui qualsevol pràctica d’aquesta mena, tant per l’alumnat com el professorat i el PAS. i en general, dins la societat i en especial en el món del treball o món laboral, sense distinció en l’empresa privada o el sector públic.
      Si considereu que no te cabuda aquí el comentari o millor de segons què millor ni mu, doncs ja sabeu no el publiqueu.
      Total no estic a Catalunya ni tornaré a la docència per la meva edat.

      Reply
      • No sóc ningú on març 26, 2021 12:49 pm

        https://publica.cat/denuncien-el-director-dun-institut-per-assetjament-laboral/
        https://cadenaser.com/emisora/2021/03/25/sercat/1616685733_780499.html
        https://twitter.com/monicapeinado?lang=es

        Reply
    2. R. Sanchís Guzman on març 28, 2021 11:42 am

      http://www.ugt.cat/tres-docents-del-centre-les-salines-del-prat-de-llobregat-presenten-denuncies-al-director-per-assetjament-laboral/

      Yo creo que el artículo lo borda y viene a colación de mi antecesora o antecesor comentarista de esta noticia.

      Ya solo con el texto que reproduzco: Al mateix temps que Educació engega el seu pla LELV (Les Escoles Lliures de Violència), avui mateix han saltat als mitjans de comunicació els testimonis de 3 docents que van patir assetjament de manera sistemàtica davant el coneixement, la passivitat i la inacció del Departament d’Educació. Aquest pla, que arrenca amb el discurs polític del Conseller, falla a la més bàsica de les premisses, necessària quan algú pretén erigir-se com a abanderat d’una causa justa: predicar amb l’exemple.

      Si no se hace nada, igual se dice mucho. Seguro que de este u otros casos, muchos que hablan mucho los que no saben nada (por proyección, amistad, interés, enmistad) y los que saben mucho igual no explican nada.

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.