Serà un procediment molt senzill, ha assegurat Núria Cuenca, que l’ha descrit així: “Únicament caldrà vigilar que hi hagi un bon rentat de mans previ a la presa de la mostra, després col·locar bé l’escovilló a les foses nasals, primer una i després l’altra, posar l’escovilló dins del tub, segellar-la en una bossa, etiquetar-la i posar-la en un contenidor que recolliran els professionals sanitaris”. I també ha subratllat que “no hi ha cap risc biològic per part dels professors, perquè qui realitzarà aquestes proves seran els mateixos alumnes, amb el guiatge i supervisió dels professors, que en cada moment els aniran indicant quins són els passos que han de fer”.
Aquest canvi de protocol no serà immediat, però sí ràpid. Ja se n’ha informat a la Junta de Directors i aquesta mateixa setmana s’informarà als sindicats. I ja s’està preparant la formació (normalment, via videotutorial) que han de rebre els docents per poder fer aquest guiatge. “Fins que no tinguem planificada aquesta formació, no posarem en marxa les proves en aquesta modalitat. Estem preparant la transició a aquest canvi”, ha precisat Cuenca. S’utilitzaran en tots els cribratges que es fan quan un membre d’un grup bombolla dona positiu, seguint la mateixa organització que ja fa el centre quan això passa. És a dir, el grup es confina, se’ls crida un dia, prenen la mostra i segueixen confinats fins que passen els 10 dies de quarantena.
L’objectiu d’aquesta mesura, que ja s’avançava en un document del Departament de Salut fa uns dies, tal com ja va informar aquest diari, és alliberar mans de l’atenció primària per poder-les dedicar a altres fronts en la lluita contra la pandèmia. Amb tot, no se soluciona el problema de l’endarreriment en els resultats de les proves PCR, que la mateixa secretària general ha reconegut que existeix.
Oposició sindical
Un dels primers sindicats d’ensenyants a reaccionar ha estat CCOO, que en un comunicat posterior a la roda de premsa de la secretària general ha reclamat que la supervisió d’aquestes automostres als centres les continuï fent el personal sanitari. “Si el Govern no ha volgut acordar amb els agents socials aquest procediment d’actuació, li correspon la contractació del personal sanitari adequat per a la supervisió de la presa d’automostres, que estigui capacitat per respondre en els casos de possibles complicacions”, afirma el comunicat, en el qual també s’argumenta que “no es pot continuar sobrecarregant els equips educatius amb tasques que no els hi són pròpies, com és el cas del seguiment de contactes, que hauria de realitzar personal contractat a l’efecte”.
“Malauradament, aquesta nova instrucció del Departament d’Educació respon a la mateixa dinàmica que hem vist des de l’inici de la pandèmia. El Govern torna a mostrar un absolut menyspreu a la interlocució social, ja que obvia la negociació amb la representació sindical. En un moment de tanta gravetat com el que estem vivint, els grans acords i consensos serien el desitjable, però el nostre govern ha optat per la unilateralitat”, afegeix CCOO.
El dia 3, quan la mesura encara era una “recomanació” de Salut que no havia estat beneïda per Educació, UGT ja va fer un altre comunicat en un sentit molt similar. “Els professionals docents no tenen la capacitat per supervisar proves de salut, no tenen la formació necessària i, sobretot, no han d’acceptar aquesta responsabilitat”. Què passsarà si cometen errors com a conseqüència de la inexperiència i la manca d’informació en matèria de salut? Estan les famílies disposades a que personal no sanitari supervisi les proves mèdiques dels seus fills i filles?”, es preguntava UGT Educació Pública, que recomanava als docents “no assumir” aquesta tasca.
Tercer dia consecutiu amb menys grups confinats
Avui les dades del traçacovid tornen a ser bones, ja que en els darrers tres dies el nombre de grups, alumnes i professors confinats descendeix (es passa de 86.000 persones confinades divendres a 69.000 avui, una reducció del 19%), i per tant per Cuenca el més important és que en el pitjor moment de la segona onada “més del 95% dels alumnes van a l’escola presencialment”, per la qual cosa, “estem garantint el dret a l’educació de la majoria dels nostres alumnes”. Amb tot, una part d’aquest alumnat, el de batxillerat i FP, des d’aquesta setmana i fins el Nadal farà un ensenyament híbrid, amb un mínim del 50% a distància.
Segons ha afegit la secretària general, “això ens confirma que les mesures que estem prenent a les escoles estan funcionant. Seguim sense tenir contagis intraescolars. Tots els contagis ens venen de fora de les escoles”. Aquestes xifres, per tant, “reafirmen els estudis científics que conclouen que el virus té poca incidència en els infants i joves” i per aquest motiu, ha afirmat Núria Cuenca, “preveiem que, en la mesura que els indicadors de la pandèmia vagin millorant, aquesta mateixa lògica seguirà en el sistema educatiu”.
Ajuts de 20 milions d’euros per la suspensió de les extraescolars
D’altra banda, la secretària general d’Educació ha anunciat una partida de 20 milions d’euros per a les entitats, empreses i institucions que s’hagin vist afectades per la suspensió de les activitats extraescolars decretada pel Govern en la resolució de la setmana passada com a mesura per contenir els contagis. Segons Cuenca, aquests ajuts, que es publicaran aquesta setmana, “han de servir per mitigar els efectes d’aquesta suspensió”.
Cuenca ha justificat l’aturada de les extraescolars perquè, en primer lloc, acostumen a comportar mobilitat, i en segon lloc a barrejar infants de diversa procedència, i ha recordat que només hi ha una excepció per poder continuar organitzant extraescolars, que és que es duguin a terme als centres educatius dins dels mateixos grups estables.
Suspensió de les eleccions als consells escolars
La secretària general d’Educació ha anunciat també la suspensió de les eleccions als consells escolars, que se celebren cada dos anys i que havien de fer-se aquest mes de novembre. “Suspenem les eleccions durant un any. Per tant, els membres escollits dels centres escolars prorrogaran el seu mandat un any més, fins que l’any vinent puguin tornar a realitzar-se en condicions, esperem, de normalitat”, ha explicat Cuenca. Segons ha dit, la suspensió de les eleccions respon a l’objectiu de “no afegir complexitat als centres” i “mantenir l’organització dels grups bombolla i, per tant, la seguretat de les nostres escoles”.
Nou document sobre la ventilació de les aules
D’altra banda, Núria Cuenca també ha explicat que aquesta setmana el Departament d’Educació publicarà un document on es concreta les mesures que s’han d’adoptar als centres en relació a la ventilació dels espais. Segons ha avançat Cuenca, en el protocol s’especificarà que “les portes i les finestres han d’estar obertes. Les finestres han de tenir una obertura mínima de 20 centímetres, entre 10 i 15 minuts cada hora lectiva”. Ahir, en canvi, el conseller Bargalló va parlar al Parlament de mantenir les finestres obertes 10 cm de forma permanent.
“Hem de recordar que la ventilació és una mesura complementària a les que ja hi ha establertes, i que ja estava prevista” en els plans d’organització de cada centre, ha afegit la secretària general d’Educació. “A la vista dels darrers estudis científics, hem convingut fer un document més concret en relació a com els centres han d’organitzar o preveure aquesta ventilació, amb l’objectiu que els espais estiguin ben ventilats, i garantir la ventilació creuada, que és la que garanteix la renovació de l’aire”, ha explicat Cuenca.