Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El ioga a l’escola, un aprenentatge per a la vida

    Opinió
    El ioga a l’escola, un aprenentatge per a la vida

    Redaccióoctubre 6, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Ens han ensenyat a formar als nens i joves amb matèries externes a la persona, i amb això pensem que es podran desenvolupar com a adults. Però no ens han ensenyat a desenvolupar la vida interior, a conèixer-nos més a nosaltres mateixos. Les emocions, la respiració, escoltar el cos, tot això és una font de saviesa que també s’hauria d’ensenyar a l’escola i des de petits. És necessari créixer per dintre i per fora i aquest equilibri és el que ens permetrà sentir-nos segurs i amb una bona autoestima.

    D’altra banda, vivim en una societat accelerada, de canvis constants: tecnològics, familiars, socials, educatius, i això crea, moltes vegades, tensions i estrès.

    Pel que fa als alumnes, si mirem la seva jornada laboral (escola, activitats extraescolars…) veurem que necessiten tenir espai i temps per assimilar tota la informació que reben al llarg del dia, ja que, si no, pot acabar afectant el seu estat intern.

    Com a mestres podem modificar els continguts i la forma d’ensenyar, obrint nous camins que ens portin cap a la societat del benestar.

    L’objectiu del ioga a l’educació és desenvolupar les potencialitats dels alumnes i ajudar-los a créixer com a persones. Per aconseguir-ho, utilitza una sèrie de passos extrets del ioga clàssic (Els Yoga Sutras de Patanjali) i els adapta al context escolar. Aquests passos es poden incloure dins de les competències personal i social i les capacitats en el currículum escolar. També enllacen amb els Quatre Pilars de l’Educació en l’Informe Delors: aprendre a conèixer, aprendre a fer, aprendre a viure junts, aprendre a ser.

    Els passos que utilitza són:

    Treballar junts i millorar les relacions amb l’entorn

    El primer pas, serveix per despertar la consciència de ser un mateix sense deixar d’estar atent a l’altre, desenvolupant un esperit d’equip i de responsabilitat amb l’entorn. És necessari dedicar un temps a la reflexió, a compartir experiències, a treballar en grup, a respectar els companys; això els permetrà entendre que formen part d’un col·lectiu on ningú se sent exclòs.

    Eliminar toxines i pensaments negatius

    Els exercicis de desbloqueig, d’obertura i d’irrigació del cervell, formen part de la neteja del cos. Si els alumnes estan nerviosos, bloquegen l’energia i poden crear  conflictes. D’altre banda, utilitzar el sentit de l’humor, el joc, la sorpresa, els motiva a aprendre i els fa sentir bé.

    El ioga és una disciplina igualitària i integradora que ens ensenya a obrir la ment i el cor per acceptar les diferències entre les persones, a practicar la no violència, aspectes molt importants en una societat cada vegada més diversa i plural.

    Adoptar una bona postura

    A nivell físic, les postures de ioga els ajuda a prendre consciència del seu propi cos, a concentrar-se, a reduir l’estrès, repercuteixen en el bon funcionament de l’hipocamp i el desenvolupament de les funcions executives del cervell, que són bàsiques pel rendiment acadèmic. També desenvolupen la capacitat de resposta dels dos hemisferis cerebrals i ajuden a mantenir el seu equilibri.

    Equilibrar l’energia a través de la respiració

    El ioga considera que al respirar, a part d’aire, també es mobilitza energia. Les emocions es reflecteixen de forma immediata en la forma de respirar. És important ensenyar als alumnes a observar la seva respiració sense modificar-la. Més endavant es poden fer exercicis per calmar-los si estan nerviosos, activar-los si estan apàtics o equilibrar-los.

    Aïllar-se dels sentits externs i relaxar-se

    Els moments de relaxació serveixen perquè els alumnes vagin assimilant la informació que reben durant el dia. És important fer petites pauses i desconnectar dels estímuls externs. D’altra banda, cada gest que fem, cada sensació que experimentem, es relaciona amb una part del cervell. Si fem una relaxació nomenant diferents parts del cos, afavorim el massatge de tota la zona cerebral i els ajudem a relaxar el sistema nerviós.

    Saber-se concentrar

    La concentració esdevé quan podem mantenir una atenció sostinguda. Normalment demanem als alumnes que es concentrin, però no els ensenyem com aconseguir-ho. Els hem d’ensenyar a centrar la seva atenció en una sola activitat mental, deixant de banda els estímuls externs. Aquesta capacitat d’aïllar-nos de l’entorn no és innata, s’aprèn, “aprendre a aprendre”.

    Ampliar la consciència a través de l meditació

    La pràctica sistemàtica de la concentració ens porta cap a l’estat de meditació. Si tenim en compte que l’atenció dels alumnes és canviant, la meditació els serveix per contrarestar la quantitat d’estímuls que tenen, els ajuda a  reduir l’estrès, afavoreix la creativitat, millora la memòria, afavoreix el rendiment escolar, ens fa viure el present.


     

    El llibre recull l’experiència que he tingut al aplicar el ioga a l’escola durant vint anys i el resultat d’un projecte que vaig dur a terme amb mestres de diferents escoles que van introduir el ioga a les seves classes durant un curs escolar.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    activitats Experiències escolars Llibres opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    El Parlament posa deures al Govern en FP, escola inclusiva i tramitació de beques
    Next Article
    Opinió
    Quan ens quedem sense temps
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    Tancar la bretxa entre l’aula i acadèmia

    juny 27, 2025

    Opinió
    No hi ha dilema: defensar l’escola pública és defensar la Catalunya de tothom

    juny 27, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}