Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a eldiario.es
Després de la sortida de José Ignacio Wert i Montserrat Gomendio del Ministeri d’Educació, el nou ministre Íñigo Méndez de Vigo, del que es va vendre la seva actitud “dialogant”, està elaborant el seu nou el seu gabinet. Aquest dimarts prendrà possessió del càrrec el polèmic Marcial Marín, el nou secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats.
Durant aquesta última legislatura Marín ha estat conseller d’Educació en el govern de María Dolores de Cospedal. Té un perfil diferent al de Méndez de Vigo; la seva gestió no ha passat desapercebuda a Castella La-Manxa. Igual que Wert, ha estat molt criticat per la comunitat educativa. Sobretot per les retallades empreses durant els seus anys de mandat que han aconseguit que aquesta comunitat autònoma lideri el rànquing de les regions que han executat més retallades educatives. Els docents han estat els que més han patit la tisora, ja que es va acomiadar el 20% de la plantilla -en total 6.000 professors interins s’han quedat al carrer- i es van tancar 70 escoles rurals, segons les dades del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament.
Una política de retallades i d’acomiadaments que han patit les interines que es quedaven embarassades. Diverses afectades van entendre que aquest cessament estava motivat pel seu futur naixement i el van portar davant els tribunals. La justícia els va donar la raó i la Conselleria les va haver d’indemnitzar. “Quan els jutjats ens van començar a donar la raó ho van deixar de fer. Però les companyes han tingut una por enorme a tenir fills”, apunta Laura Torres, representant de Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament Castella-la Manxa.
Un dels primers reptes als quals haurà de fer front l’exconseller de Cospedal després de prendre possessió del seu càrrec passarà per aconseguir la implantació de la LOMCE en el major nombre de comunitats autònomes. Però abans d’emprendre camí a Madrid, es va assegurar que Castella-la Manxa fos una de les primeres en aprovar aquesta normativa. Amb un govern en funcions, liderat per la secretària general del PP, van decidir donar llum verda a l’aplicació d’aquesta legislació en Educació Secundària i Batxillerat. Aquesta decisió va ser publicada al Diari Oficial de la Comunitat Autònoma sense fer cas de l’opinió del nou president de la Junta, el socialista Emiliano García Page, que va anunciar que si arribava al govern regional paralitzaria la norma.
Una altra de les mesures controvertides de Marín a Castella-la Manxa va ser la de destinar part dels diners amb què els pares pagaven el menjador dels seus fills a fer front a les despeses generals dels centres (fotocòpies, telèfon, folis, etc.). El govern regional va permetre als col·legis realitzar aquestes compres amb l’excedent que es generava pel pagament del servei de les cantines escolars, sense informar d’aquesta decisió als progenitors dels alumnes.
Falta d’ortografia a Twitter
El seu nomenament ha estat polèmic també en xarxes socials. Alguns tuiters han recordat la falta d’ortografia que va cometre a l’abril en convidar els seus seguidors “ha visitar”, en comptes de “a visitar”, una exposició a la catedral de Sigüenza. Després de ser avisat i criticat pels usuaris de Twitter va optar per esborrar aquest missatge, i mesos després va eliminar fins i tot el seu compte en aquesta xarxa social.
La seva dona, María Fernanda Gómez Martínez, també ha protagonitzat titulars. El 2013 es va saltar la llista d’espera de l’Hospital d’Albacete per ser operada d’una hèrnia discal. Va aconseguir ser atesa abans que els 300 pacients que anaven per davant d’ella. La seva dona no va assumir cap error i va amenaçar amb demandar als que van filtrar la notícia per “violar les seves dades mèdiques i atemptar contra la seva privacitat”.
Marcial Marín és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Múrcia i ha estudiat un programa de Direcció d’Empreses a l’IESE. Fins que l’any 2007 va entrar a les Corts de Castella-la Manxa com a diputat autonòmic ha estat treballant en l’Associació d’Empresaris de Campollano (Albacete).