Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és el primer trimestre en el qual les qualificacions de l’alumnat de secundària s’estan vehiculant mitjançant una base de dades anomenada Esfera. Antigament es deia SAGA. A l’esfera han desaparegut les qualificacions numèriques i han estat substituïdes per 4 nivells d’assoliment. No Assoliment (AN), Assoliment Satisfactori (AS), Assoliment Notable (NA) i Assoliment Excel·lent (AE). Penso que substituir números per lletres no té en principi res de dolent, fins i tot pot ser positiu de cara a l’objectiu que les qualificacions no quedin reduïdes a una foto fixa sobre el que l’alumnat és capaç de demostrar que sap, sinó a convertir-se en una eina pedagògica més.
No obstant això, l’alumnat de 4t d’ESO que vulgui accedir a un Cicle Formatiu de Grau Mitjà necessitarà una nota numèrica de dos decimals que forçosament s’haurà d’introduir a final de curs, per tant els números no es veuran als butlletins però estaran allà. Per tant, els butlletins no donaran la informació necessària per l’alumnat i les famílies (a aquest punt hi tornarem més endavant).
Pèrdua de matisos als butlletins
Per altra banda, l’aspecte més important, si ens creiem que les qualificacions han de servir per ajudar a l’alumnat a millorar, és la pèrdua de matisos als butlletins. En primer lloc, dintre del nivell No Assoliment, entren tant els alumnes que han obtingut resultats molt i molt baixos com també aquell alumnat que està a punt d’arribar a un assoliment satisfactori. El que fins fa poc eren notes inferiors a 2 i notes entre 3,5 i 4,5, respectivament. Ni l’alumnat ni les famílies veuran reflectit al butlletí si hi ha una dificultat molt gran o bé s’està en el bon camí i queda treballar una mica més i millor. Algú podrà dir que es pot posar un comentari que ho especifiqui; caldria respondre’ls perquè primer emmascarem una situació per després haver-la d’especificar.
El mateix passa amb l’eliminació de la nota coneguda com a bé; és a dir, el sistema actual qualifica de la mateixa manera l’alumnat que ha assolit el que pertoca pels pèls com aquell que ho ha fet bé però encara no ho ha fet de manera notable. Des del meu punt de vista això és clarament desmotivador. Tant per aquella part de l’alumnat que en la terminologia anterior tenia un suficient però veia proper el bé com per aquell que fent-ho bé albiraven el notable. Ara totes estan en terra de ningú, i a més les famílies han de trucar als centres o reunir-se amb les tutores per saber si l’Assoliment Satisfactori (AS) és un suficient o un bé alt. En resum, el butlletí actual perd potència informativa per a les famílies i no explicita clarament a l’alumnat fins a quin punt d’assoliment l’ha portat el seu esforç.
Sistema fet des de dalt: “Burocratada”
Per si no fos prou, aquest sistema no ha estat objecte de discussió ni als claustres, ni amb les estudiants ni tampoc amb les famílies. Coma docent vull fer èmfasi en la nova burocratada que hem patit. Pràcticament l’única prerrogativa que els quedava als claustres de professorat, la discussió pedagògica, ha estat negligida, furtada, escamotejada (que cada persona es quedi amb el que més li agradi). En els darrers anys no hem tingut cap claustre amb un document de treball presentat pel Departament per variar el sistema d’avaluació i subjecte a discussió. Les companyes més veteranes em diuen que pràcticament sempre s’ha fet igual, que no es consulta res a les docents. Avui a molts polítics amb capacitat de decisió que s’omplen la boca de democràcia i d’escoltar la gent, objectius amb els quals estic totalment d’acord, se’ls ha oblidat, ves per on, consultar les docents sobre com millorar el sistema de qualificacions.