Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Generalitat valenciana segueix avançant en la direcció oposada a les polítiques adoptades durant dècades pel PP. Almenys en matèria educativa. La conselleria de Vicent Marzà treballa ara en un decret –que presenta aquest dijous als sindicats– sobre l’admissió de l’alumnat en els centres que, segons el conseller, ha de servir per garantir “la igualtat d’oportunitats en la tria”.
El decret, ara en format esborrany, preveu acabar amb el districte únic, amb els punts extra de què disposaven els centres per admetre l’alumnat i amb les quotes que les famílies paguen a les concertades, . “Volem que prevalgui la diversitat d’alumnat a l’aula i que siguin les famílies les que siguin les famílies les que trien els centres i no els centres que tirien les famílies”, expressa Marzà.
Aposta per la proximitat
A partir del curs 2016-2017 –sempre que prosperi el decret– els centres concediran més punts a les famílies que visquin prop del centre escolar (10) i a les que hi tinguin germans (10), així com a les famílies monoparentals (3). Aquesta mesura trenca amb el districte únic aprovat pel Govern del PP el 2012, que convertia en una única zona escolar els municipis sencers, amb l’objectiu que les famílies tinguessin llibertat per dur els seus fills a qualsevol centre.
“Aquesta mesura havia fet molt mal a l’escola pública, perquè si facilites aquesta mobilitat és només la gent amb recursos la que pot triar escoles fora del barri”, valora Marc Candela, portaveu del sindicat STEPV, que considera que “l’escola ha de ser element d’integració social del barri, i si la gent que hi va no viu a prop, això es difumina”.
Marzà també preveu eliminar els dos punts extra que fins ara tenien els centres per establir els seus propis criteris, un punts “discrecionals” amb els quals, segons el conseller, acabaven sent els centres els que escollien les famílies. “Aquesta mesura amagava paràmetres elitistes darrere la paraula llibertat, i quan la llibertat és limitada, la paraula que cal emprar és privilegi”, resumeix.
La concertada no podrà cobrar a les famílies
El decret que prepara la conselleria d’Educació valenciana també recollirà explícitament que els centres concertats deixin de cobrar quotes a les famílies. Sobre el paper –així consta a la llei– els centres no poden obligar a les famílies a pagar, però a la pràctica la majoria estableixen quotes fixes suposadament per activitats educatives complementàries o com a aportacions voluntàries a les seves fundacions.
“El Decret que proposem prohibix expressament que els centres educatius sostinguts amb fons públics obliguin les famílies a fer donacions a fundacions educatives i que les famílies sàpiguen que els centres sostinguts amb els diners de totes i tots han de garantir la gratuïtat dels serveis educatius en tots els casos, sense excepcions”, avança Marzà. Fonts de la conselleria concreten que, en cas que les concertades no compleixin, les famílies podran posar-se en contacte amb l’Administració per denunciar-ho.