Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les noies de 16 i 17 anys avorten soles, sense el coneixement dels seus pares. És l’argument que sempre ha sostingut el PP per reformar l’actual llei de terminis i obligar les noies que volen interrompre el seu embaràs a que els seus progenitors els donin el consentiment. Així ho justifica també en l’exposició de motius de la proposició de llei presentada aquest dimecres pel Grup Parlamentari Popular al Congrés. El PP justifica la seva modificació en què les noies d’aquestes edats poden ara avortar sense informar els seus pares, però precisament la llei actual obliga a les noies a informar els seus progenitors.
“És, per això, que aquesta Proposició de Llei Orgànica suprimeix la possibilitat que les menors d’edat puguin prestar el consentiment per si soles, sense informar ni tan sols als seus progenitors”, recull el text presentat al Parlament. No obstant això, el que la vigent llei estableix en l’apartat quatre de l’article 13 és que “almenys un dels representants legals, pare o mare, persones amb pàtria potestat o tutors de les dones compreses en aquestes edats ha de ser informat de la decisió de la dona”. És a dir, que les noies d’aquesta franja d’edat estan obligades per llei a informar els seus progenitors si decideixen interrompre de forma voluntària el seu embaràs.
Només en casos molt específics i extraordinaris es pot prescindir d’aquesta informació. Tal i com estableix la llei de terminis, això serà possible “quan la menor al·legui fundadament que això li provocarà un conflicte greu, manifestat en el perill cert de violència intrafamiliar, amenaces, coaccions, maltractaments, o es produeixi una situació de desarrelament o desemparament”. Dit d’una altra manera, únicament la jove podrà prescindir de donar aquesta informació quan el seu pare la maltracti i el fet d’explicar el que farà pugui posar en perill la seva integritat, o si per exemple els pares de la jove viuen en un altre país, com passa de vegades amb joves immigrants.
En cas de conflicte, al jutge
La proposició de llei orgànica presentada pel PP suposa l’eliminació de l’apartat quart de l’article 13 de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs. També la introducció en la norma reguladora de l’autonomia del pacient, un apartat que retorna les coses a com estaven abans que entrés en vigor la llei de terminis el 2001: “Per a la interrupció voluntària de l’embaràs de menors d’edat o persones amb capacitat modificada judicialment caldrà, a més de la seva manifestació de voluntat, el consentiment exprés dels seus representants legals”.
Afegeixen com a novetat que “els conflictes que sorgeixin pel que fa a la prestació del consentiment per part dels representants legals, es resoldran de conformitat amb el que disposa el Codi Civil”. I el que estableix per a aquests casos, com expliquen fonts jurídiques, és l’aplicació de l’article 156 del Codi Civil, que a la pràctica comporta que un jutge sigui qui decideixi en situacions de conflicte.
Encara que el PP s’entesta a afirmar que les menors avorten soles les dades llancen una altra realitat ben diferent. Només 113 noies de 16 i 17 anys d’un total de 913 que van decidir avortar entre gener i setembre de l’any passat ho van fer sense el coneixement dels seus pares, segons l’últim estudi realitzat per l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (ACAI). El 91,4% de les intervencions que es realitzen a Espanya tenen lloc a clíniques privades, segons les dades de Sanitat.
Un percentatge mínim
Això vol dir que un 12,38% de les joves va al·legar un conflicte greu per no informar els seus progenitors de la seva intenció de sotmetre’s a un avortament. L’informe d’ACAI, realitzat sobre un total de 25.394 dones a tot Espanya, no només va posar de manifest que la gran majoria de les noies que va acudir als centres a avortar ho va fer acompanyada dels seus pares, sinó que també el PP fa un canvi de legislació que afecta el 3,6% del total d’avortaments. No hi ha dades totals de tot Espanya perquè les estadístiques anuals que realitza el Ministeri de Sanitat Serveis Socials i Igualtat no diferencia la franja d’edat de 16 i 17 anys, sinó que fa un grup d’entre 15 i 19 anys.
ACAI ha criticat durament la reforma presentada pel PP i ha assenyalat que d’aprovar-se “abocarà amb l’avortament clandestí a unes 400 menors”, com va assenyalar l’associació en una nota. La gran majoria dels grups de l’oposició va criticar també la modificació, que arriba tot just cinc mesos després que el Govern retirés la seva reforma de la llei de l’avortament i de la dimissió del llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.
El PP ha presentat d’una manera molt poc habitual la tramitació d’aquesta llei, ja que habitualment la tasca legislativa està en mans del Govern i el grup al Congrés dóna els seus vots. No obstant això, aquesta vegada, com ja va passar amb la reforma de la Justícia Universal, ha estat el propi Grup Parlamentari del PP el que ha presentat la proposició de llei i evita d’aquesta manera haver d’esperar els informes preceptius del CGPJ i del Consell Fiscal. El PP tenen previst aprovar la llei a finals de març.