El 15 de maig, tractant de fer el mínim soroll possible, el Departament d’Educació va publicar una resolució al DOGC per la qual denegava els concerts de primària a 11 centres privats que apliquen l’anomenat model d’escola diferenciada, és a dir, que admeten només nois o només noies. Es tracta dels col·legis Canigó, Bell-lloc del Pla, Les Alzines, Pineda, Xaloc, Institució Lleida, Camp joliu, Institució Tarragona, La Vall, La Farga i Viaró (la major part de l’Opus, encara que no tots). El Diari de l’Educació ja va informar en aquell moment que aquesta decisió tenia poques possibilitats de superar l’examen dels tribunals, ja que, segurament per un problema de tempos, arribava abans de l’aprovació del decret de concerts, el qual establirà, quan s’aprovi, que un dels requisits per a l’obtenció del concert és que l’escolarització sigui mixta.
Segons informa la federació de famílies Fapel, la setmana passada la sala 5 del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va resoldre el que més o menys ja s’esperava. El TSJC ha decidit suspendre cautelarment aquesta resolució del Departament d’Educació i ordenar que s’atorgui a aquests centres els concerts en les mateixes condicions que a la resta d’escoles que els van veure renovats en aquell moment.
“S’acorda suspendre la part de resolució del Sr. Conseller del Departament d’Educació on s’informava de la no renovació del concert a la Primària dels centres d’educació diferenciada de Catalunya i es concedeixen mesures cautelars perquè rebin el concert, de la mateixa forma en què s’ha fet per la resta d’escoles per un període de sis cursos escolars, a comptar a partir de l’inici del curs 2020-2021”. Així, aquestes escoles es garanteixen el concert a primària fins al curs 2026/27. Els concerts d’infantil i secundària els va renovar l’any 2018 l’aleshores ministre Méndez de Vigo, durant els mesos de vigència de l’article 155.
Fonts del Departament d’Educació han informat que pensen presentar recurs davant la mateixa sala: “El Departament manté la voluntat de no renovar aquests concerts i més ara quan hi ha un consens majoritari a l’Estat demostrat la setmana passada amb l’aprovació al Congrés de la Llei d’educació”.
Pel president de Fapel, l’advocat Josep Manuel Prats, la suspensió cautelar d’una norma ja publicada ja indica per on anirà la resolució final. “El Tribunal és molt clar i ratifica de forma inequívoca el dret d’aquestes escoles a rebre finançament públic com tots els centres del Servei d’Educació de Catalunya. Aquesta resolució avala, novament, els drets de les famílies a poder triar qualsevol centre del Servei d’Educació de Catalunya, i garanteix la pluralitat que sempre reclamem. A més, cal recordar que el Tribunal Constitucional reconeix que «els centres d’educació diferenciada han de poder accedir al sistema de finançament públic en condicions d’igualtat respecte a la resta de centres educatius, sense que el caràcter del centre com a centre d’educació diferenciada pugui esdevenir un obstacle per a l’esmentat accés»”.
Aquesta resolució arriba quan la LOMLOE es troba en la recta final per a la seva aprovació (la setmana passada la va aprovar el Congrés, però encara falta que passi pel Senat i torni al Congrés per a l’aprovació definitiva). La coneguda com a Ley Celaá estableix que l’escola diferenciada no ha de ser objecte de finançament públic, la qual cosa se suposa que donarà el paraigua jurídic que fa anys demanen els detractors d’aquest model. Segons Prats, però, quan la llei entri en vigor segur que aquesta serà una de les qüestions que s’impugnarà davant del Tribunal Constitucional, que fins ara ha fallat sempre a favor de l’escola diferenciada.
Pel president de Fapel, “aquesta llei és molt lesiva per al sistema educatiu, especialment en relació amb l’escola concertada, atemptant contra la pluralitat, la igualtat d’oportunitats i la llibertat d’educació, i esperem que els tribunals així ho determinin novament”.