Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Els centres detecten molts alumnes amb necessitats que el sistema no reconeix

    Actualitat
    Els centres detecten molts alumnes amb necessitats que el sistema no reconeix

    Víctor Sauramarç 2, 20204 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Teresa Esperabé i Manel Pulido, de CCOO (2a i 3r per la dreta), acompanyats de tres mares i pares, aquest matí
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “L’alumnat amb necessitats educatives està patint una doble llista d’espera, primer ha d’esperar mesos i anys a què se li reconegui la necessitat, i després ha de tornar a esperar mesos i anys a rebre els recursos”. Aquesta és, segons Teresa Esperabé, responsable de polítiques educatives de CCOO, la realitat d’una part important de l’alumnat amb NESE, que estaria molt per sobre en xifres del que diuen les estadístiques. A partir d’aquesta constatació, CCOO reclama un increment de la dotació en escola inclusiva per als pròxims pressupostos, que “hauria de doblar la ja anunciada pel conseller”, i la posada en marxa fins a l’octubre d’una campanya de sensibilització (#InclusivaAmbGaranties i #StopLlistesdEspera), a través de la qual esperen recollir històries de vida d’alumnat que no estigui obtenint el reconeixement o els recursos que necessita.

    L’alerta de CCOO es basa en una enquesta que ha fet arribar a tots els centres educatius, dels quals han respost 353 (la major part, escoles públiques de primària, però també hi ha instituts, escoles bressol i centres concertats), és a dir, el 7% de la totalitat de centres del sistema. A partir de les respostes obtingudes per aquest grup d’escoles que han contestat el qüestionari, CCOO fa una extrapolació sobre la situació al conjunt del sistema, i arriba a la conclusió que hi ha al voltant de 38.000 alumnes que haurien de ser avaluats pels EAP però no ho estan, i que n’hi ha al voltant de 49.000 que tenen reconegudes les necessitats de suport però no reben els recursos que els fan falta. D’acord amb els centres, els caldrien aproximadament un 60% més d’hores de personal de suport (vetllador). “Recordem que aquest recurs no és el principal ni l’adequat, però sí el més generalitzat i, per tant, el millor per comparar les necessitats amb la realitat existent”, diu l’informe de CCOO.

    L’enquesta també permet constatar que la major part dels centres que compten amb un SIEI (antiga USEE) consideren que hauria d’estar més ben dotat (CCOO recorda que al principi les USEE comptaven amb dues docents per 8 alumnes adscrits, que les retallades van convertir en una i mitja i 10 alumnes), que hi ha al voltant de 20.000 alumnes que necessitaria una aula d’acollida però no la té perquè aquest recurs va ser eliminat de la major part de centres, o que el 94% dels centres consideren que seria necessari comptar amb personal sanitari (infermera escolar) en plantilla. Precisament, la setmana passada aquest sindicat va denunciar del risc que s’està vivint en un centre del Vallès Occidental perquè les cures clíniques que necessita un alumne amb una malaltia crònica les està fent el personal vetllador sense cap tipus de capacitació sanitària.

    Aquestes dades les han presentat aquest matí els responsables de la Federació d’Educació de CCOO acompanyats de pares i mares d’alumnes amb necessitats de suport educatiu que han explicat les dificultats que es troben perquè els seus fills puguin dur a terme una escolarització realment inclusiva, malgrat el que diuen les cartes de drets dels infants i el famós decret 150/2017. Comissions Obreres reclama que les SIEI tornin a la dotació inicial i que se’n creïn més, que s’internalitzi als aproximadament 2.000 vetlladors i vetlladores que treballen a les escoles i instituts (habitualment són personal extern), que tornin a obrir-se aules d’acollida i que els centres comencin a dotar-se de personal sanitari, ja que l’acord marc al qual van arribar els departamets d’Educació i Salut fa uns mesos ni s’ha firmat encara ni és la solució. “Sembla que aquesta situació no es resoldrà fins que passi alguna desgràcia”, afirma el sindicat.

    Segons el darrer Informe sobre els Drets dels Infants del Síndic de Greuges, a Catalunya les hores de vetlladora han augmentat de 23.971 el curs 2010/11 a 32.148 el curs 2017/18. No obstant això, les hores de vetllador han baixat, ja que ara hi ha més alumnat amb NESE: s’ha passat d’1,62 hores per alumne i setmana el curs 14/15 a 1,21 el curs passat. Per la seva banda, el nombre de SIEI s’ha més que duplicat en 10 anys: s’ha passat de 316 SIEI el curs 2010/11 a 764 aquest curs. Als EAP la dotació fa tres anys que està congelada (a causa de la pròrroga pressupostària), ja que actualment el sistema compta amb 567 psicopedagogs, 106 treballdors/es socials i 87 fisioterapeutes, i el mateix passa amb la dotació d’altres serveis com els CREDA (per alumnat amb dèficits auditius), CREDVI (dèficits visuals) i CRETDIC (trastorns conductuals), on es registren increments molt lleugers de professionals i més elevats d’alumnat que han d’atendre.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola inclusiva
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Debats del Congrés (III): “Perquè hi hagi inclusió, primer te l’has de creure”
    Next Article
    Actualitat
    Per què l’ApS millora la convivència?
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    La USTEC denuncia davant el Síndic la suspensió del grup estable de substitucions de personal docent

    juliol 4, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    SOS Educació

    juny 25, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}