Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Els conflictes a l’escola no sempre són dels infants

    Opinió
    Els conflictes a l’escola no sempre són dels infants

    Redacciósetembre 22, 20215 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Parlar de conflictes al món educatiu suposa endinsar-nos en un terreny complicat. Primer, perquè se suposa que els conflictes no haurien de passar, que és millor no tenir conflictes. Segon, perquè solem pensar que els conflictes que hem d’abordar són els que es donen entre l’alumnat. És més fàcil pensar-ho així (“tal curs és conflictiu, cal solucionar-ho”) que assumir que els conflictes formen part de les relacions humanes i que les persones adultes de la comunitat educativa tenen uns quants conflictes cada curs: entre sectors del claustre, entre sectors de famílies, entre la direcció i mestres, entre mestres i famílies, entre l’empresa del menjador i la direcció, entre l’AFA i altres famílies… i podríem seguir.

    Amb el projecte Benvinguda Diversitat[1], enguany hem tingut una oportunitat fantàstica per mirar de cara aquesta part dels conflictes que sovint és més incòmoda d’observar. Un dels centres que ha participat del projecte ha decidit que el tema triat per indagar i reflexionar, tot seguint la metodologia de la Investigació Acció Participativa, serien els conflictes. Com són els conflictes al centre? Quina cultura de gestió dels conflictes tenim? Quina cultura voldríem promoure?

    D’entrada, no podem més que celebrar la valentia d’aquest grup de famílies i mestres que, en un curs marcat per altres prioritats, han decidit convertir-se en observadors i observadores de si mateixes, preguntar-se sobre les tensions que es viuen a l’escola en el context relacional entre els diferents actors (mestres-famílies, famílies-famílies, infants-infants, infants-mestres…), i obrir-se a l’oportunitat d’aprendre noves maneres de gestionar aquestes tensions. Hem vist com mestres i famílies se situaven en el rol d’aprenents. I cal celebrar i agrair aquesta actitud.

    Què hem descobert?

    Una part important de les reflexions ha estat dedicada als conflictes entre les persones adultes. No es tracta de conflictes exclusius o particulars d’aquest centre, sinó que els hem vist a moltes altres escoles i instituts. Són sobretot: Conflictes entre mestres i famílies. Els equips docents sovint senten desconfiança, poc suport, o atac per part de famílies. Les famílies discrepen en les maneres d’educar i tenen la sensació de poca escolta per part de l’equip docent. Passa així quan sectors de famílies volen anar més lluny quant a plantejaments pedagògics, coeducació, etc. I la manera d’expressar-ho genera reaccions diferents en el cos docent.

    Conflictes entre famílies. Les famílies d’un mateix centre a vegades presenten característiques semblants, a causa dels mecanismes de segregació escolar, però també tenen discrepàncies en les maneres d’educar, diferents punts de vista sobre la línia d’escola, o desacords sobre les actuacions que es fan quan hi ha infants exclosos. També és important la poca consciència de les dinàmiques racistes i classistes a les relacions entre famílies, que fan que els interessos i necessitats de moltes famílies siguin invisibles al centre.

    Conflictes entre famílies i AFA. No totes les famílies tenen la mateixa capacitat d’incidir en l’escola, de portar les seves preocupacions o de ser representades als espais de participació com les AFAs o els Consells Escolars. Sovint hi ha una ceguesa a les condicions de classe social (capital cultural i també econòmic) que fan que unes famílies estiguin més a gust al centre que d’altres, i això també suposa tensions entre elles.

    Què podem fer en aquestes situacions?

    Per començar, reconèixer que tenim un conflicte. Sembla obvi, però quantes vegades els evitem? (“No n’hi ha per tant”, “jo no hi puc fer res”, “uf, ja saps com és X…”). Aquest curs i amb aquesta experiència hem parlat d’aturar-nos a trobar el moment per parlar-ne; de veure com hem arribat fins aquí; de pensar com contribuïm cadascú al conflicte; i d’entendre que tenim punts de vista diferents que cal explorar. No cal tenir la mateixa mirada, i això pot voler dir que hi ha relacions que es transformaran.  Però ho podem fer d’una manera curosa. Per això fan falta dos elements: el primer és generar una cultura de gestió dels conflictes en què sigui possible dir-se les coses, també les més difícils, i el segon, crear espais on trobar-nos. És preocupant la falta d’espais de trobada entre famílies i mestres, entre les mateixes famílies, o amb les AFAs, de manera que totes les tensions acaben sortint als espais menys facilitadors, com els grupets de la sortida de l’escola, o els xats de WhatsApp… en lloc de ser abordats en espais cara a cara i amb una voluntat d’escolta.

    A Fil a l’agulla pensem que és molt important que els centres educatius es plantegin de quina manera prediquen amb l’exemple. Que ens preguntem si els valors que es volen transmetre a l’alumnat formen part també de l’organització, i són visibles a les relacions de la comunitat educativa. Que pensem si la cultura de gestió dels conflictes i d’abordatge de les discriminacions que volem per als

    infants, és coherent amb la manera de funcionar entre les persones adultes. Sabem que els conflictes poden ser una font de patiment i de potencial dany, i per això sovint els amaguem sota la catifa. Però si aconseguim generar una cultura comuna d’abordatge dels conflictes, aquests poden ser també una font d’aprenentatge, de sentiment de pertinença i de transformació de la realitat, i això ens pot posar més fàcil el dia a dia a l’escola.

    Anna Boix és formadora, facilitadora i sòcia de Fil a l’agulla; Noemí Canelles és sociòloga, facilitadora i sòcia de Fil a l’agulla


    [1] El Benvinguda Diversitat és un projecte integral que realitzem amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el Programa d’Educació per la Justícia Global, i que suposa un seguit d’accions a diferents escoles de Barcelona (formació al professorat, tallers amb l’alumnat, trobades amb famílies, Investigació Acció Participativa) amb l’objectiu de generar consciència de les discriminacions i oferir les eines de la mirada restaurativa i els cercles de paraula.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Gestió de conflictes opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    L’Affac llança una campanya per frenar la renovació automàtica dels “concerts educatius ociosos”
    Next Article
    Actualitat
    Els treballadors del lleure reclamen millores salarials després de diversos anys de congelació
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}