Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Amb dos programes consolidats –un a Espanya i l’altre a Colòmbia–, el cardiòleg Valentí Fuster ha decidit expandir el seu projecte d’intervenció escolar per a l’adquisició d’hàbits saludables des de la infància –el programa SI! (Salut Integral)– als Estats Units. Es tracta d’un programa dirigit a nens i nenes de 3 a 16 anys amb un objectiu clar: demostrar que l’adquisició d’hàbits saludables des de la infància redueix els riscs de patir malalties cardiovasculars i millora la qualitat de vida en l’edat adulta.
Concretament, la Fundació del doctor Fuster impulsa, juntament amb la Fundació Gasol, un programa SI! a Harlem (Nova York), dirigit als nens i les seves famílies i que compta amb l’ajuda econòmica de l’American Heart Association. En total, uns 700 nanos podran participar en el projecte, que, en principi, s’estableix pels pròxims quatre anys.
El Programa SI! intervé en quatre nivells: ambient escolar, mestres i professors, famílies i alumnes.
Els nens treballen a l’aula amb diversos materials indicats per a la seva etapa educativa i participen també en la Setmana de la Salut, on es tracten els continguts del programa d’una manera més lúdica.
Es tria un equip dinamitzador al centre, un professor que motiva i assessora la resta de mestres en la implementació del programa i també a l’equip directiu, que, a més a més, rep comunicacions periòdiques de l’equip del Programa SI!
Aquest equip, el del Programa SI!, ha de conscienciar també els docents de la importància de la seva contribució com a formadors en l’adquisició d’hàbits saludables de la població escolar. Per als mestres i dinamitzadors, s’imparteixen cursos de formació, claus en la seva intervenció directa.
Evidentment, també es treballa en la implicació en el programa de les famílies, claus en el canvi de rutines i hàbits en l’entorn de la llar.
“Hem treballat en dos sistemes socioeconòmics diferents. A Espanya, en un sistema socioeconòmic mitjà, i a Colòmbia, més baix, però no tant baix com el que ens hem trobat a Harlem”, explica Fuster. “Però volem provar que també podem tenir impacte sobre la conducta en la salut en una realitat socioeconòmica molt baixa”, prossegueix el cardiòleg. I conclou: “Al final, estem aconseguint certa facilitat per entrar en determinats països a nivell polític, perquè és més econòmic prevenir la malaltia que tractar-la”.
La Fundació de Fuster treballa des de fa cinc anys a Colòmbia amb un programa SI! que ha implicat més de 25.000 nens. A Catalunya, el programa té presència en 46 escoles i a l’estat espanyol abasta, en total, uns 35.000 infants.
Ara, amb l’acord amb la Fundació dels germans Gasol (tots dos jugadors destacats de l’NBA), miren de donar més visibilitat a la tasca i, sobre tot, de fer-los servir com a exemple tant pels nanos com a per a les famílies.