Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
És difícil interpretar el paper que juguen els nens i, en conseqüència, les escoles en la pandèmia de Covid-19, però aquest trencaclosques finalment s’està començant a resoldre. Les últimes investigacions mostren que les infeccions en nens amb freqüència passen inadvertides i que són tan susceptibles a aquestes com els adults. És probable que els nens transmetin el virus en taxes similars.
Encara que afortunadament els nens tenen menys probabilitats d’emmalaltir greument, no passa el mateix amb els adults que tenen cura d’ells. L’evidència suggereix que les escoles han estat un motor de la segona onada a Europa i en altres llocs. Això vol dir que la seguretat de les escoles necessita un replantejament urgent.
Detectar la Covid-19 en nens és difícil
Les infeccions pel SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19, en els nens són generalment molt més lleus que en els adults i més fàcils de passar inadvertides. Un estudi de Corea de Sud va trobar que la majoria dels nens tenia símptomes prou lleus com per passar inadvertits, i només el 9% van ser diagnosticats en el moment de l’aparició dels símptomes.
Els investigadors van utilitzar una prova d’anticossos (que pot detectar si una persona tenia el virus anteriorment i es va recuperar) per analitzar una mostra, representativa de la població alemanya, de gairebé 12 000 infants. Van descobrir que la majoria dels casos en nens no s’havien detectat. Això no és sorprenent, perquè també es passen per alt molts casos en adults.
Però el que va fer que aquest estudi fos important va ser que va mostrar que els nens petits i els més grans tenien una probabilitat similar d’estar infectats. Les proves oficials a Alemanya havien suggerit que els nens petits tenien moltes menys probabilitats d’infectar que els adolescents, però això no era cert. Els nens més petits amb infeccions simplement no es feien les proves. L’estudi també va trobar que gairebé la meitat dels nens infectats eren asimptomàtics. Això és aproximadament el doble del que es veu normalment en els adults.
Però els nens transmeten el virus
Sabem des de fa temps que es pot trobar aproximadament la mateixa quantitat de material genètic viral al nas i la gola de nens i adults. Però això no vol dir necessàriament que els nens transmetin els virus de la mateixa manera que els adults. A causa que els nens tenen una capacitat pulmonar més petita i és menys probable que presentin símptomes, és possible que alliberin menys virus al medi ambient.
No obstant això, un nou estudi realitzat pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, va trobar que els nens i els adults tenien una probabilitat similar de transmetre el virus als seus contactes més propers.
Un altre estudi a l’Índia, dut a terme amb més de 84 000 casos i els seus contactes propers, va trobar que els nens i adults joves eren especialment propensos a transmetre el virus.
La majoria dels nens d’aquests estudis probablement presentaven símptomes. Per tant, no està clar si els nens asimptomàtics transmeten el virus de la mateixa manera.
Però els brots en els centres infantils han demostrat que la transmissió per nens que no mostren símptomes passa. Durant un brot en dos llars d’infants a Utah (Estats Units), els nens asimptomàtics van transmetre el virus als seus familiars, el que va derivar en l’hospitalització d’un dels pares.
El que sabem sobre els brots a les escoles australianes
Les escoles no semblaven ser un focus important de transmissió de l’epidèmia a l’estat australià de Victòria (Austràlia), encara que la majoria dels estudiants van canviar a l’aprenentatge remot en el pic de la segona onada.
No obstant això, fins a cert punt les escoles van contribuir a la transmissió comunitària. Això va quedar clar en el grup Al-Taqwa College, que estava relacionat amb brots en dues torres d’habitatges públics de Melbourne.
Quan els investigadors van analitzar els casos vinculats a les escoles de Victòria entre l’inici de l’epidèmia i finals d’agost de 2020, van descobrir que les infeccions a les escoles reflectien el que estava succeint en la comunitat en general. També van trobar que el 66% de totes les infeccions en les escoles es limitaven a una sola persona.
Això pot semblar encoratjador, però hem de recordar que aquest virus es caracteritza per esdeveniments de superpropagació. Ara sabem que al voltant del 10% de les persones infectades són responsables d’aproximadament el 80% dels casos secundaris de Covid-19.
Dos estudis rellevants a Hong Kong i l’Índia van revelar que aproximadament el 70% de les persones no van transmetre el virus a ningú. El problema és que el 30% restant va poder potencialment infectar a molta gent. El que va succeir a les escoles victorianes és totalment congruent amb aquesta anàlisi. El risc associat a les escoles augmenta amb el nivell de transmissió comunitària. El panorama internacional ho ha deixat clar.
El que sabem sobre els brots a les escoles, a nivell internacional
Després de la reobertura de les escoles a Mont-real, Canadà, els casos en grups escolars ràpidament van superar als dels llocs de treball i els entorns d’atenció mèdica sumats. El president de l’Associació de Microbiòlegs de Malalties Infeccioses del Quebec, Karl Weiss, va dir: “Les escoles van ser el motor de la segona onada al Quebec, encara que el govern no ho reconegui”.
Un informe de el Ministeri de Salut d’Israel va concloure que la reobertura de les escoles va jugar un paper rellevant en l’acceleració de l’epidèmia al país, i que les escoles poden contribuir a la propagació de virus a menys que la transmissió comunitària sigui baixa.
A la República Txeca, un ràpid augment de casos després de la reobertura de les escoles va portar a l’alcalde de Praga a descriure les escoles com “mercat d’intercanvis de Covid”.
El patró oposat s’ha observat quan les escoles han tancat. Anglaterra acaba de ser testimoni d’una caiguda en els nous casos, seguida d’una tornada al creixement, coincidint amb les vacances escolars de mig trimestre. Això va ocórrer abans que s’introduïssin mesures de confinament al Regne Unit.
Aquestes observacions són consistents amb un estudi que examina l’efecte d’imposar i aixecar diferents restriccions en 131 països. Els investigadors van trobar que els tancaments d’escoles es van associar amb una reducció de R, la mesura de velocitat de propagació de virus, mentre que la reobertura de les escoles es va associar amb un augment de R.
El risc ha estat explicat amb més claredat pel president de l’Institut Robert Koch, l’equivalent alemany dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties. La setmana passada, l’institut va informar que el virus s’està transmetent a les escoles i també a la comunitat.
Què cal fer
No serà possible controlar la pandèmia si no abordem la transmissió per part dels nens. Això vol dir que hem d’adoptar un enfocament proactiu a les escoles.
Com a mínim, les mesures de precaució han d’incloure l’ús de màscares per part del personal i els estudiants (inclosos els de primària). Els col·legis també han de millorar la ventilació i la qualitat de l’aire interior, reduir la mida de les classes i garantir que els nens i el personal practiquin higiene de mans.
Els tancaments d’escoles també tenen un paper a exercir. Però s’han de considerar acuradament causa dels perjudicis associats. Però aquests danys probablement siguin menors que els que provoca l’epidèmia.
En regions amb alts nivells de transmissió comunitària s’ha de considerar el tancament temporal d’escoles. Si bé un confinament sense tancament d’escoles probablement pugui reduir la transmissió, és poc probable que sigui completament eficaç.
Aquest és un article publicat originalment a The Conversation