Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Escola Nova 21 aplega centenars de docents amb voluntat de transformar els seus centres

    Pau Rodríguezmaig 23, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Imatge d'un auditori ple a vessar en la presentació del programa Escola Nova 21 / @educaixa
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “Algú va dir que de mica en mica s’omple la pica”, entonava Eduard Vallory, president del centre UNESCO Catalunya i ara director del programa Escola Nova 21, “però ja fa més d’un quart de segle que el nostre marc legal diu que les escoles han de desenvolupar competències per a la vida, i no sembla que la pica tingui gaire pressa per omplir-se”. Qui sí que té pressa, tanmateix, són molts mestres, famílies i entitats socials, que aspiren a transformar un sistema educatiu massa centrat en la memorització -caduca- de coneixements i massa poc en aconseguir aprenentatges valuosos entre els infants i joves. Aquest dissabte, en la presentació en societat d’Escola Nova 21 a l’auditori del Cosmocaixa, davant més de 450 representants d’escoles (750 més van inscriure-s’hi, però l’aforament era limitat), va quedar clar que la voluntat de canvi no és cosa de quatre convençuts, sinó un moviment que entusiasma centenars de docents.

    Aquesta iniciativa és una aliança entre 26 centres innovadors que, amb el suport de la UNESCO, la Fundació Jaume Bofill, La Caixa i la UOC pretén expandir el seu model a fins a 200 centres d’arreu de Catalunya en els propers tres anys. “Hem de superar l’abisme entre el que sabem en educació i el que fem a les escoles”, proclamava Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, que trobava paraules per a una idea que va surar durant tot l’acte: ha arribat l’hora de posar en pràctica el que les evidències científiques i les millors tradicions pedagògiques han demostrat que funciona. Que els alumnes aprenguin entre iguals, a través de vivències, partint dels seus interessos, amb avaluacions que respectin els seus ritmes.

    L’acte de presentació va comptar amb una àmplia representació institucional, des de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als consellers Toni Comín o Oriol Junqueras, passant per diversos rectors d’universitats. També la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va intervenir en la presentació per escenificar el suport de la Generalitat a la iniciativa: “El nostre compromís és el d’acompanyar les escoles en el camí de la transformació”, va expressar.

    Avui a Cosmocaixa amb @escolanova21 1 proposta x treballar junts institucions i comunitat educativa x millorar l’educació. CF #escolanova21

    — Carme Forcadell (@ForcadellCarme) 21 de maig de 2016

    Segons els seus impulsors, Escola Nova 21 aspira a tenir impacte sobre quatre pilars que intervenen en el model educatiu: el propòsit de l’educació, les pràctiques d’aprenentatge, els sistemes d’avaluació i l’organització dels centres. “Aquests són els quatre elements del marc d’escola avançada”, resumia Vallory, que citava el Premi Nobel James Heckman per defensar que cal canviar els instruments d’avaluació: “Els actuals només ens permeten veure si s’han retingut informacions i mecàniques, però diuen poc sobre comprensió, habilitats més complexes, actituds i valors”, expressava, per després afegir que estan tancant un acord amb l’OCDE per millorar els indicadors competencials.

    Ara per ara, el programa compta amb 26 centres educatius que ha qualificat d’avançats, i el seu principal objectiu és en els propers tres anys traslladar el seu marc a 200 escoles i instituts més, 30 de les quals rebran un acompanyament molt més intens que comportarà estades de docents i tutoritzacions. Palacín ho definia com una “marató d’aprenentatge”, per a la qual s’han fixat el punt de sortida i d’arribada però no el camí que se seguirà, és a dir, la forma concreta com els centres intercanviaran pràctiques i generaran coneixement educatiu.

    “De res serveix crear si no es pot compartir, de res serveix innovar si no hi ha dialèctica”, resumia el rector de la UOC, Josep A. Planell, convençut que el programa ha de ser un motor de canvi per a tot el sistema. “La innovació no ha de ser un luxe de diumenge, sinó una estratègia d’equitat”, reivindicava Palacín.

    Inici del procés de reflexió als centres

    Abans de decidir quins són els 200 centres que participaran del programa, així com els 30 que comptaran amb un acompanyament més intens, les pròpies escoles i instituts han de fer un procés de reflexió sobre quina és la seva capacitat de canvi. Que el claustre n’estigui convençut és fonamental, per exemple. O que les famílies hi donin suport. “Aquest procés ha de començar amb una reflexió: ‘què significarà això per al meu centre’?”, avisava el director adjunt del programa, Boris Mir. La jornada de dissabte no va ser només la posada en escena d’Escola Nova 21, sinó una primera sessió de treball per a tots aquells centres que en volen formar part.

    En aquest sentit, Mir recalcava als centres que no forcin la maquinària si veuen que no estan prou madurs per a fer canvis de certa profunditat. “No és un tren que passi ara o mai”, insistia. En grups de tres, repartits per diferents espais, els docents van debatre i recopilar informació sobre el projecte per, en acabat, tornar als seus centres i iniciar allà una discussió per decidir si s’apunten o no al programa abans finals de juliol.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    CosmoCaixa Escola Nova 21 Fundació Jaume Bofill innovació UNESCO
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La catedràtica de farmacologia Margarita Arboix és escollida nova rectora de la UAB
    Next Article
    Actualitat
    Les nenes afganeses que volien ser ‘skaters’
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Anàlisi
    Intel·ligència artificial: el que Silicon Valley no veu ni entén

    maig 5, 2025

    Anàlisi
    Podem fer servir la IA com a cercador? Desinformació i eines per fer una bona cerca

    abril 30, 2025

    Anàlisi
    La intel·ligència artificial, una aliada inesperada contra els ‘deepfakes’

    abril 24, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}