Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els centres educatius d’arreu del País Valencià no podran impedir l’accés a persones que vesteixin peces de roba característica o pròpia de la seva identitat religiosa, com el vel islàmic, el quipà jueu o el solideu catòlic, segons la Conselleria d’Educació, que considera l’elecció de vestimenta una qüestió de llibertat.
Així ho recull la proposta de resolució del secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, per la qual es dicten instruccions per a l’organització i funcionament dels centres d’educació infantil de segon cicle i primària durant el curs 2017-2018, i que es presenta a la taula sectorial d’aquest dimarts.
En aquestes instruccions s’indica que la vestimenta té “una evident funció simbòlica” tant en el pla personal com el social, segons es deixa per escrit en l’apartat de reglament de règim interior, que regula la convivència de tots els membres de la comunitat educativa. Per tant, forma part de la identitat múltiple de les persones, entre elles la identitat religiosa, considerant l’elecció de la vestimenta “una qüestió de llibertat”, segons la proposta de la Conselleria.
“No s’ha d’impedir l’accés als centres a les persones que vesteixin robes característiques o pròpies per motiu de la seva identitat religiosa (toca, hijab, quipà, solideu) i que no suposen cap problema d’identificació o atempten contra la dignitat de les persones”, segons la instrucció de la Conselleria.
A principis del curs passat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, ja va anunciar l’inici d’una taula de debat sobre la regulació de qüestions relatives a la vestimenta de l’alumnat, després que una alumna de l’IES Benlliure, a València, denunciés que la direcció de l’institut li havia prohibit assistir a classe per portar hijab. La jove de 23 anys Takwa Rejeb tenia prohibit l’accés a les classes amb el ‘hijab’ fins que, després de la denúncia de l’alumna, la Conselleria va garantir que podria assistir a totes les classes lectives amb el seu vel. Educació va rectificar la interpretació que el centre feia d’una norma interna que impedeix als alumnes portar el cap cobert o semicobert, excepte per malaltia.