Els estudiants universitaris catalans han tornat a sortir al carrer per reclamar una rebaixa dels preus de les matrícules. Ho han fet en una jornada de vaga que ha aconseguit paralitzar l’activitat de diverses facultats, i que ha centrat el seu missatge en exigir al Govern que redueixi en un 30% el que es paga per accedir a una carrera, una reivindicació que es va aprovar al Parlament de Catalunya l’octubre passat i que va en la línia del que demanen els rectors de les universitats.
Al darrere d’una pancarta on s’hi llegia Prou taxes abusives, passem a l’ofensiva, milers d’universitaris han recorregut els carrers de la capital catalana, des de la plaça Universitat fins al Campus Ciutadella de la Pompeu Fabra. A la demanda de rebaixar les taxes, el moviment estudiantil hi ha afegit, durant la seva marxa, proclames com l’equiparació dels preus de grau i màster o la lluita contra la privatització del sistema. Hi ha hagut altres manifestacions, no tan nombroses, a Girona i Tarragona.
La vaga, convocada per les assemblees de les facultats i amb el suport del sindicat SEPC, ha aconseguit aturar l’activitat de diversos campus; en d’altres, no ha tingut tan d’èxit. On més incidència ha tingut ha estat al campus del Raval de la UB, així com al seu Edifici Històric (a la facultat de Filologia) o a la facultat de Dret, a Diagonal. També als campus de la Ciutadella i del Poblenou de la UPF, on s’han aturat classes a mig matí per acció dels piquets, al campus del Barri Vell de la UdG, i a la UAB, on ja ahir hi va haver una jornada de vaga secundada en algunes facultats.
Una de les novetats d’aquesta jornada de protesta ha estat que comptava amb la comprensió i, fins i tot, suport d’alguns rectors, com els de la UB i la UAB. El primer, el rector recentment escollit Joan Elías, ha expressat en un comunicat que la vaga pot servir per “escoltar les reivindicacions i propostes de la comunitat estudiantil, algunes de les quals compartim, com la rebaixa de les taxes”. També l’equip de govern de la UAB va comunicar dilluns que compartia la petició sobre les taxes, però sense acceptar accions que alterin la convivència als campus.
Precisament la UB ha recordat aquest dijous el posicionament conjunt de les universitats a través de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), fet públic el 27 d’octubre passat, que exigia la reducció dels preus de les matrícules. Els rectors plantejaven llavors un increment de 100 milions en el pressupost de la Generalitat de 2017 per reduir d’entrada un 10% el preu de les taxes, rebaixar el preu dels màsters per igualar-los als dels graus, i millorar la recerca. L’ACUP demanava també que el que paga cada estudiant equivalgui a un 14% del cost total de la carrera (tal com recomana l’OCDE), en comptes del 25% actual.
Davant el debat sobre el preu de les matrícules, el que fins ara ha argumentat la Secretaria d’Universitats és que no és necessari reduir-lo, atès que les beques equitat ja garanteixen que els estudiants amb menys ingressos tinguin un preu de matrícula a la pràctica inferior (en el tram més baix, fins i tot gratuït).