Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Però Francesco Tonucci (Fano, 1940) creia en ella. “El que proposem i el que volem no és una ciutat de nens, sinó una ciutat per a nens”, explica el pedagog durant una recent visita al col·legi Arcàdia, en Villanueva de la Canyada, un dels centres que més ha seguit els postulats d’aquest educador. Els seus postulats han tingut un cert èxit a Espanya, on més de 20 ciutats s’han adherit a la seva idea de la ciutat dels nens i cada vegada més centres practiquen (alguna cosa semblant a) el camí escolar que proposa aquest pedagog.
El camí escolar consisteix, bàsicament, que els nens vagin sols al col·legi en comptes de fer-ho amb els seus pares, ja sigui amb cotxe o caminant, o en l’autobús de ruta del col·legi. Es dissenyen unes rutes preestablertes que es considerin òptimes i els nens aniran caminant, recollint-se els uns als altres pel camí fins a arribar al col·legi.
Aquesta pràctica solament produeix avantatges per a la ciutat que la propugna, sosté Tonucci. “Dóna autonomia als nens, i corre més perill un nen sense autonomia i que no coneix el risc i surt un dia al carrer solament” que un altre que hi està acostumat. “A més, afavorir la presència dels nens als carrers millora la seguretat de tots” perquè els adults estem més atents quan veiem a petits caminant sols, afegeix. I els nens arriben més espavilats al col·legi després del passeig matinal, la qual cosa els serveix per entrar de ple en l’ensenyament des del primer minut. Tot avantatges.
Una malaltia moderna
Tonucci creu que els nens estan sols i que aquesta és una malaltia moderna típica dels països rics. Una malaltia forçada pel desenvolupament urbanístic de les ciutats i les maneres de vida, que han provocat que els petits siguin fills únics i que no surtin al carrer pel temor dels seus pares al fet que els passi alguna cosa. Per això, per combatre això, va idear el seu Città dei bambini.
“És una ciutat de tots, on tots puguin viure pacíficament complint els seus desitjos. Una ciutat on l’espai públic es lleva dels automòbils i es retorna a les persones perquè puguem caminar, trobar-nos i jugar”, reflexiona.
Avui, gairebé 30 anys després de la seva visió, la ciutat de Tonucci està una mica més prop de ser una realitat. Alcaldes de tot el món han acceptat, amb més o menys entusiasme, que les urbs són hostils per al vianant. Ho són per a l’adult, ni parlem ja dels més petits. Algú ha vist a algun petit, d’uns 10 anys, caminant sol per una gran urbs? Probablement pocs.
Tractem als nens amb condescendència? Pensem que són inútils o realment les ciutats són territoris hostils per a ells i fem bé en no deixar-los funcionar amb autonomia? “Sovint tinc el sentiment que els adults pensen que els seus fills són incapaços”, reflexiona Tonucci.
“Aquesta avaluació, probablement incorrecta, segurament es deu a la forma en la qual els avaluem quan estan amb adults”, continua. “En aquest cas és cert que es comporten com a irresponsables i incapaços, perquè tot el poder està en mans de l’adult i per tanta l’única cosa que el nen pot fer és molestar, escapar, no respectar les regles. Però quan estan sols, tots els nens són responsables i atents”, opina.
I sosté que les percepcions dels adults no es confirmen amb la realitat i no estan justificades. “La por dels pares és excessiu. Continua creixent, cada vegada hi ha més, però el perill real, segons les dades oficials, tendeix a disminuir”. Per què? “La política i els mitjans de comunicació probablement tinguin una responsabilitat seriosa per aquesta avaluació distorsionada de la realitat”, assevera.
L’escola dels nens
Tonucci és ferm defensor d’un concepte que a molts adults sonarà estrany, però que no obstant això recull la Convenció de l’ONU sobre els Drets dels Nens: cal escoltar als nens i, sobretot, tenir en compte les seves opinions, no solament escoltar-los com un exercici de condescendència.
“D’aquesta manera se sap com pensen, què pensen i què necessiten aquestes persones que són diferents de nosaltres, els adults. La diversitat és el valor agregat de la infància”, argumenta. I ofereixen una visió diferent del món, no contaminada pel ritme desenfrenat i l’estrès que afligeix als majors. “L’altre valor és la seva llibertat en comparació de les actituds modernes de les quals els adults som esclaus, com la pressa, el consum, les modes o l’interès privat. L’escolta acurada i competent dels nens podria ajudar-nos a cometre menys errors i causar menys desastres”, reflexiona.
Si els escoltéssim, continua Tonucci, descobriríem que els nens voldrien una escola “on no s’avorreixin, on no passin tant temps fent tan poc i de tan poc interès per a ells. Volen una escola que els escolti i estigui interessada en els seus interessos, que no poden esgotar-se en el llenguatge i les matemàtiques, però que alhora puguin estendre’s al llarg del rang de les 100 llengües que fan servir els nens, com diu Loris Malaguzzi (pare i director de les escoles Reggio Emilia, a Itàlia) i com es reconeix en l’article 13 de la Convenció de l’ONU.
Respecte a l’escola, Tonucci sosté que la seva missió principal ja no és “ensenyar coses”. Quin és, llavors? “La part de l’ensenyament és la menys important i més trivial, especialment avui dia que podem utilitzar la tecnologia”, exposa. “L’única cosa que pot fer l’escola és ensenyar a aprendre, a estimar la lectura, ensenyar a escriure per mantenir els pensaments o comunicar-se amb els altres, desenvolupar coneixements pels quals el nen estigui especialment dotat, des dels artístic-manuals fins als científics. A l’escola un nen ha d’aprendre a treballar al costat d’uns altres, a ajudar-se mútuament”, enumera.
Perquè l’escola, sosté Tonucci, deixa fora molts nens que no tenen tant d’interès en els currículums que més s’hi treballen, com a Llengua o Matemàtiques. “Els alumnes que treuen bones notes en aquestes assignatures tiraran endavant, però què passa amb aquells qui van néixer músics, periodistes, artistes? Per a ells l’escola no existeix”, es pregunta i es respon.
“És absurd que fem passar tantes hores als nens en un lloc que no volen i no reconeixen com a seu sinó que ho veuen hostil i d’adults. Així no rendiran mai”, sosté. Per ell, la clau d’una bona escola està en els mestres i no en reformes o lleis educatives. “A Itàlia les lleis no van aconseguir canviar l’escola significativament per a millor. Quan els governants decideixin que volen de debò una bona escola per a tothom deixaran de pensar en reformes i se centraran en la formació de mestres, que és el necessari. La garantia d’una bona escola són els mestres, no les lleis ni tampoc la tecnologia, per cert”.
Què és un bon mestre? “Un que escolta als nens perquè sap que tenen coses per aportar. Que és conscient que tenen experiència en una cosa que ell no és. Com proposarà continguts que considerin interessants si no?”, es pregunta.
Els espais i l’autonomia
El pedagog creu que els adults fem servir erròniament el concepte de l’espai quan s’aplica als nens. Ens encanta ficar-los en un i que es quedin aquí, quan aquesta idea va, assegura, contra la naturalesa del que és un nen.
A l’escola, per exemple, la idea de “aula” és antiga, diu, i en part responsable de per què està fracassant l’escola. “Proposo renunciar a les aules”. “Per a mi l’escola hauria d’estar formada per tallers, per laboratoris. Els nens anirien d’un a l’altre (enfront del concepte tan espanyol de que són els professors els qui canvien de classe mentre els nens es queden fixos en una)”.
A la ciutat succeeix alguna cosa semblat amb els parcs. “Cal renunciar a fer espais específics per a ells”, explica, assumint que la ciutat s’ha convertit en un lloc amable per als menors. “Quan inventem espais per a nens el que estem fent en realitat és excloure als nens de la resta d’espais, que haurien de ser para tots”, argumenta. A més, coarten la capacitat d’inventar dels nens, la qual cosa és absolutament necessària per al seu correcte desenvolupament, segons el pedagog.