El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha presentat avui les noves direccions dels Serveis Territorials d’Educació davant dels mitjans de comunicació. Ha destacat que “renovem vuit dels deu directors i directores territorials” i que “sis són incorporacions que venen d’equips directius de centres educatius”. També ha presentat la nova directora general d’Alumnat, Rut Ribas, nomenada ahir pel Govern.
Nascuda a Sant Sadurní d’Anoia el 1990, Ribas és graduada en Educació Social per la UAB (2014) i actualment està cursant el grau en Psicologia a la UOC. Fins ara, Ribas ha estat diputada al Parlament de Catalunya, on ha sigut portaveu de les comissions d’infància i joventut, entre altres responsabilitats com la de liderar els programes educatius i els recursos pedagògics. Anteriorment, ha estat educadora social als serveis socials en els serveis bàsics d’atenció social i, en l’àmbit privat, ha gestionat projectes de participació i inclusió per a persones vulnerables amb la finalitat de promoure la seva contribució activa a la societat.
En aquest sentit, el titular d’Educació ha explicat que aquesta direcció general abordarà qüestions com “la salut mental, l’alimentació, la sexualitat, la prevenció de les addicions i treballarà per erradicar qualsevol tipus de violència, abús o assetjament als centres”. Ha afegit que “totes les decisions del Departament d’Educació han de tenir la mirada en l’alumnat, han de tenir impacte a dins de les aules i han de millorar i avançar cap a la transformació educativa”. Amb la incorporació de Rut Ribas es completa el consell de direcció del Departament, que en total estarà format per 8 dones i 4 homes, un 66% de dones, la qual cosa, segons subratlla el Departament, “és un percentatge que reflexa la realitat dels professionals dels centres educatius”.
Durant la seva intervenció, el conseller d’Educació ha remarcat que “posarem l’accent en l’orientació en totes les etapes educatives, des de l’escola fins als cicles formatius”. Ha dit també que “aquesta orientació és clau, atès que és molt important aquest acompanyament a través de la tutoria, a través dels nostres professionals i a través de la direcció general d’Alumnat per millorar les taxes d’absentisme i abandonament escolar”. “En definitiva, volem una escola més democràtica, més social, més verda i en català”, ha declarat.
Gonzàlez-Cambray ha reivindicat un sistema educatiu català basat en “el diàleg, l’escolta activa, el treball en equip, els lideratges compartits i distribuïts”. “El nostre objectiu és seguir avançant després d’un any de covid amb el plantejament de fem equip, som educació; hem d’aprofitar l’any de la covid, on tots hem donat el millor de nosaltres mateixos, i, a partir d’aquí, seguir avançant per millorar el sistema educatiu del país”, ha conclòs.
Aquests són els nous càrrecs territorials presentats avui.
Pere Masó, delegat d’Educació a Barcelona
Nascut a Palamós el 1960, és llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor d’ensenyament secundari (geografia i història), el 2018 va ser nomenat director dels Serveis Territorials d’Educació al Maresme – Vallès Oriental, càrrec que ha ocupat fins l’actualitat. Fins al 2018 va ser director de l’Àrea de Servei d’Educació i Territori del Consorci d’Educació de Barcelona. Ha estat director de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca (1994-2000) i de l’Institut Fòrum 2004 de Sant Adrià de Besòs (2000-2004). També ha estat tècnic de Planificació Escolar i Coordinador de Secundària als Serveis Territorials d’Ensenyament a Barcelona Comarques i Inspector d’Educació a Barcelona-Comarques i a Barcelona-Ciutat.
Albert Grau, director al Baix Llobregat
Albert Grau és nascut a Barcelona l’any 1958. És mestre titulat per la Blanquerna – Universitat Ramon Llull i llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i Psicopedagogia per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat com a inspector d’educació els darrers tretze anys a la ciutat de Barcelona. Amb anterioritat ha exercit com a mestre de primària durant dotze anys a diverses escoles de L’Hospitalet de Llobregat, Rubí i Cornellà de Llobregat i com a professor i catedràtic de secundària durant quinze anys a Sant Andreu de la Barca i Barcelona. Ha exercit càrrecs de coordinació, cap d’estudis i director de centre, tant d’educació primària com de secundària.
Susana Naranjo, directora a Barcelona Comarques
Nascuda a Barcelona l’any 1972, és llicenciada en Psicologia Clínica per la Universitat de Barcelona (1995) i Diplomada en Magisteri, Educació Especial, per la Universitat Ramon Llull (1998). Des del 2018 fins a l’actualitat ha estat directora de l’Institut Jaume Botey (L’Hospitalet de Llobregat). També ha estat secretària acadèmica a l’Institut Llobregat (L’Hospitalet) i des de l’any 2001 ha exercit diferents funcions en centres de màxima complexitat: tutora d’ESO, cap de departament, tutora d’aula d’acollida, coordinadora LIC i tutora d’itineraris formatius específics. Prèviament havia treballat com a educadora a l’escola d’educació especial Nadís (Barcelona).
Gemma Boix, directora a la Catalunya Central
Nascuda a Sant Joan de Vilatorrada l’any 1977, és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000). Professora de llengua catalana i literatura en diferents instituts de la comarca i des del curs 2010-2011 a l’Institut Quercus, on actualment estava exercint el càrrec de coordinadora pedagògica. Va participar en la primera edició de la Formació Inicial en Direcció de Centres Docents Públics (2011), organitzada per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i aquest curs ha dut a terme el Curs d’actualització per a les competències per a l’exercici de la funció directiva.
Adam Manyé, director a Girona
Nascut el 1967 a El Morell (Tarragonès), és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Central de Barcelona (1990) i té un postgrau en Direcció i gestió de centres educatius de la Universitat Rovira i Virgili (2014). Des del 2015 fins a l’actualitat ha estat Inspector d’Educació a Girona. En l’àmbit educatiu, ha estat professor, director de l’Institut La Mar de la Frau (Cambrils), director i assessor al Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès i Coordinador dels Serveis Educatius del Tarragonès. També va ocupar el càrrec de director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona del 2007 al 2011.
Claudi Vidal, director a Lleida
Nascut el 1969 a Lleida, és llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona (1992) i llicenciat en Psicologia (Psicologia Clínica) per la UNED (2006). Compta amb un màster en Gestió i Direcció d’Equips de la Universitat Internacional Isabel I de Castilla i dos postgraus, un de Coaching PNL i Lideratge d’Equips de l’Escola de Negocis Europea de Barcelona i un de Formació de Professors d’Espanyol com a Llengua Estrangera de la Universitat de Barcelona. En l’àmbit professional, fins a data d’avui ha estat director de l’Institut Maria Rúbies de Lleida, càrrec que ha ocupat des del 2010, i coordinador pedagògic i professor de Llengua i Literatura Castellana. També ha estat coordinador de Llengua i Cultura per a Immigrants a Càritas Lleida.
Simó López, director al Maresme-Vallès Oriental
Nascut a Mataró el 1979, és titulat en Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions, especialitat Telemàtica, i Màster d’Enginyeria de Telecomunicacions. Professor de tecnologia, el 2017 va ser nomenat director de l’Institut Thos i Codina de Mataró, càrrec que ha ocupat fins a l’actualitat. També ha estat tutor d’FP i d’ESO, coordinador d’ESO, cap de departament i coordinador de qualitat adjunt.
Joan Manel Audí, director a Tarragona
Audí és nascut a Tortosa el 1967. És llicenciat en Filologia Anglogermànica per la Universitat Rovira i Virgili (1990). Ha treballat com a professor durant més de trenta anys i ha exercit diferents càrrecs: professor tutor, coordinador d’activitats complementàries i extraescolars, cap de seminari i cap de departament. A l’Institut Torredembarra, ha treballat com a cap d’estudis adjunt del 1996 al 1997 i com a coordinador pedagògic del 1997 al 2000. També ha estat cap d’estudis del 2006 al 2021 a l’Institut La Mar de la Frau de Cambrils.
Montserrat Perelló, directora a les Terres de l’Ebre
Perelló va néixer a Tivissa l’any 1967. És llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i Catedràtica d’Ensenyament Secundari a l’IES Julio Antonio de Móra d’Ebre. Des del 2018 és directora dels Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre. Els anys 2005-2006 va ser cap de Secció de Centres i Alumnes als Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, i del 2007 al 2011, coordinadora territorial de Joventut, adscrita al Departament de Benestar Social i Família. En l’àmbit educatiu ha exercit diferents tasques en la docència: tutora, coordinadora d’ESO, cap de departament, cap de seminari, coordinadora LIC o coordinadora d’activitats.
Maite Fons, directora al Vallès Occidental
Fons va néixer a Sant Cugat del Vallès l’any 1979. És llicenciada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2002), i compta amb dos màsters de la Universitat Autònoma de Barcelona, Salud Internacional i Medicina Tropical (2004), i Recerca en Didàctica de les Ciències i les Matemàtiques (2000), i amb un postgrau en Direcció de Centres i Serveis Educatius de la Universitat de Girona. Fins a l’actualitat ha estat directora de l’Institut La Ferreria de Montcada i Reixac, càrrec que ocupava des del 2009, on també ha estat coordinadora de Qualitat. En l’àmbit educatiu, ha treballat com a formadora d’interins i coordinadora de les proves per a l’obtenció del títol de tècnic o tècnica en Cures Auxiliars d’Infermeria al Departament Educació, i com a Professora col·laboradora de l’Institut Obert de Catalunya.