Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Centenars de joves passaran aquests dies per les instal·lacions de la Fira de Barcelona amb motiu del 29è Saló de l’Ensenyament que acull la ciutat. Les universitats, diverses opcions de Formacions Professionals i orientació laboral ocupen enguany els més de 300 expositors presents en el que és el Saló més gran dels últims anys, amb un 50% més de superfície. En tant que ha augmentat l’oferta del Saló, també s’ha volgut augmentar els serveis d’orientació personalitzada als joves que assisteixin per ajudar-los a fer bona tria.
Joves com l’Ivan, que encara no té clar què vol estudiar, “només sé que serà en l’àmbit de la tecnologia”. Per això ha dedicat tot un matí a visitar els estands de diverses universitats perquè li expliquin què ofereixen però també què demanen. I és que la nota de tall que requereixen els diferents graus també és un element a tenir en compte per estudiants com l’Àlex que sap que vol estudiar periodisme però encara ha de veure ben bé a on. “Vull triar un centre al qual pugui entrar i que tingui prestigi”.
L’Àlex i els seus companys de segon de Batxillerat es troben davant l’estand del Departament d’Ensenyament que informa sobre les beques i ajuts per a estudiants. “No ens plantegem la privada per qüestions econòmiques i volem estar atents a les beques que existeixen”, comenta la Maria, qui vol estudiar Educació Infantil però encara ha de plantejar-se on. Mentre molts dels seus amics tenen clar que volen quedar-se a Barcelona, a ella no li importaria desplaçar-se a Girona o a Vic. Precisament la Universitat de Vic presenta al Saló de l’Ensenyament 18 graus nous, set dels quals es troben a la Facultat d’Educació, que aquest enguany compleix 40 anys.
Una altra de les novetats que destaquen de la 29ª edició del Saló de l’Ensenyament és la presentació dels nous graus de tres anys que diverses universitats catalanes començaran a oferir a partir del curs vinent. Es tracta de carreres de 180 crèdits lectius (mentre que les de 4 anys tenen 240), cinc dels quals seran de la UAB, 3 de la UB i la UDL, 2 a la URV i la resta a la UPC, la UPF, la UOC, l’UDV i l’UAO. Entre aquests graus destaca el d’Estudis de Gènere de l’Autònoma de Barcelona, ja que serà l’únic d’aquest àmbit en el sistema universitari català.
El Saló de l’Ocupació Juvenil, nova proposta per a orientar cap al món laboral
L’augment d’activitats i propostes d’orientació personalitzada del Saló de l’Ensenyament focalitzen en que els i les joves facin una bona tria de futur. Però això no només afecta els qui han de fer camí per a continuar els seus estudis, sinó també als qui ja els han finalitzat i busquen obrir-se pas al món laboral. I és que l’atur juvenil continua essent una de les principals preocupacions de la societat catalana, en la que el 30,3% de joves no tenen feina (la xifra puja fins al 35.3% a Barcelona).
Davant aquesta situació, joves com en Jan no saben ben bé quin camí han de prendre: “acabo d’acabar un Grau Superior i estic pensant de començar-ne un altre, perquè no tinc clar això de trobar feina. Però òbviament treballar seria la primera opció”. Per això en Jan és un dels assistents del primer Saló de l’Ocupació Juvenil que se celebra, paral·lelament, al d’Ensenyament.
En aquest espai, organitzat per Barcelona Activa i l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de la ciutat, es realitzen sessions informatives per a aquelles persones que busquen feina. S’acompanya els assistents per a inscriure’s a la bora de feina de Barcelona Activa, es realitzen tallers per a realitzar vídeo currículums, s’assessora aquells qui volen emprendre un negoci i es realitzen xerrades per part de personal de grans empreses que expliquen què valoren i quins perfils cerquen quan contracten personal.
L’exèrcit, un altre cop en el punt de mira
Passant de la sobrietat de l’espai del Saló dedicat a la formació universitària, a la zona dedicada als ensenyaments de Formació Professional és tot molt més actiu, interactiu i dinàmic. Des de demostracions en viu de maquilladors, fins a infermers reanimant a un pacient, passant per cuiners, mecànics, jardiners o Guàrdia Urbana. Cada estand compta amb el seu atrezzo particular, el seu joc de llums i música alta per atraure els joves qui volen experimentar breument com se sent un alfarer o com es desenvoluparien en l’ofici de dissenyador.
En aquest espai, un dels estands que any rere any rep més atenció -mediàtica- és el de l’exèrcit. Desenes de joves es conglomeraven al voltant dels i les militars que exposaven les ofertes formatives de les Forces Armades durant el primer dia del Saló de l’Ensenyament. Joves com el Sharib, estudiant de 4t de l’ESO, que té molt clar que quan faci els 18 s’enrolarà a l’exèrcit. La majoria dels joves que hi ha són nois, molts cridats no tant per un interès professional, sinó per la curiositat de poder pujar a la cabina de pilot d’un avió militar. Però també hi ha noies, com la Dakma, que li interessaria formar part d’una tropa perquè li “agrada l’acció”.
El de les Forces Armades és un estand (que ja fa 16 anys que és al Saló de l’Ensenyament) que any rere any recull polèmica. Ja fa deu anys que la Campanya Desmilitaritzem l’Educació realitza accions de protesta davant d’aquest espai reclamant-ne la retirada i denunciant la “normalització de la militarització i el reclutament als espais de formació i educació”. Així, enguany l’acció ha consistit a col·locar cascs amb flors als peus dels militars mentre alguns joves favorables a l’exèrcit s’han oposat als manifestants al crit de “Viva Espanya” i reproduint l’himne espanyol en un altaveu.