Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » «Ja és hora que ens adonem del mal que li estem fent al planeta»

    Entrevista
    «Ja és hora que ens adonem del mal que li estem fent al planeta»

    Mar Domènechmaig 5, 20217 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Joel Abad
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El Consell d’Infants del Museu és un espai de debat i trobada format per 16 infants (8 nenes i 8 nens) que cursen cinquè i sisè de primària a dues escoles del districte de Sant Martí, Els Porxos i Els Horts. Aquest actua com a un òrgan de participació a on es pren partit en decisions relacionades amb el funcionament de l’espai, els continguts i les activitats d’aquest equipament cultural.

    Avui hem pogut entrevistar en Joel Abad Ruiz, un dels infants que actualment constitueixen el Consell d’Infants del museu per als propers dos anys. El nostre protagonista té 10 anys i viu al barri de Sant Martí de Provençals de Barcelona amb la seva família. Fa cinquè de primària i en el seu temps lliure li agrada jugar, escriure i llegir, és molt fan de la col·lecció Diario de un aldeano i de Jurásico Total. També li agrada fer esport, ara com a extraescolar fa piscina, però també ha fet bàsquet i taekwondo. Quan sigui gran li agradaria ser arqueòleg perquè, com bé diu ell, és una forma de conèixer el passat per cuidar el nostre futur.

    Com vas viure que t’escollissin com a un dels consellers del Consell d’Infants del Museu d Ciències Naturals de Barcelona?

    Ui! Vaig tenir molta sort perquè em va tocar ser la mà innocent i en el sorteig vaig treure el meu nom. La veritat és que em vaig posar molt content i em va fer molta il·lusió.

    I ara que ja n’heu fet algunes, com són les reunions mensuals que aneu fent? Participes molt? T’està agradant això de ser representant i donar la teva opinió?

    A la tardor vam fer el sorteig i al febrer van començar les reunions mensuals, que seran fins al maig. Aquest any són virtuals, perden una mica la gràcia, perquè no estem tots junts al voltant d’una taula i tenim sempre alguns problemes tècnics amb les connexions. I a més estem tots amb mascaretes i no ens podem veure les cares. Però esperem que l’any que ve puguin ser al museu com eren fins ara. En aquestes ens acompanya sempre la Montse Ballester i l’Albert Batlle, del museu, que dirigeixen una mica la sessió. I quan acabem la reunió ens envien sempre l’acte de la reunió per repassar el que hem treballat i per preparar els propers passos.

    Reconec que a mi m’agrada molt participar i donar la meva opinió, i especialment en aquest espai que ens pregunten la nostra opinió com a infant i a més la tenen en compte. El Consell, a més, m’ha permès conèixer gent i fer nous amics.

    Desprès d’aquesta experiència t’agradaria ser delegat de classe?

    Ja ho vaig ser una vegada. Però no m’importaria repetir altre cop perquè se’m dóna bé.

    Quina missió us han encarregat o com heu pogut participar en decisions del museu aquest any?

    Aquest any ens han demanat participar en la creació d’una nova proposta educativa del Museu, una escape room virtual. Necessitaven ampliar les activitats online i nosaltres hi hem pogut participar i dir la nostra. Hem recollit idees de quina temàtica podria tractar, de com ha de ser la proposta del joc, etc. I junts hem anat definint com ens agradaria que fos aquesta nova proposta. Just ara ho hem presentat al mateix equip educatiu del museu i han recollit les nostres peticions per posar-ho en marxa. Ha estat un procés molt xulo!

    Penses que els adults pregunten poc la seva opinió als nens i nenes?

    És cert que normalment els adults no ens pregunten la nostra opinió. Recordo una vegada en una activitat amb cavalls, a una amiga meva li feien molta por. Penso que segur que ella hagués estat millor si abans un adult li hagués preguntat si la volia fer. Però també és cert que no tots són iguals.

    Home, seria tot un detall que els adults ens preguntessin més la nostra opinió, sobretot respecte a activitats dirigides a nosaltres per la festa major, festivals, museus, etc. Potser es pensen que no som participatius o que no tenim res a dir, però s’equivoquen.

    Existeixen tres consell d’infants de museus a Espanya. Creus que òrgans com aquest n’hi haurien d’haver més?

    I tant, és molt necessari. Seria fantàstic que en d’altres museus, teatres i espais culturals existís aquest òrgan assessor que té en compte la mirada i l’opinió dels nens i nenes. Tot espai que programa activitats per a nens i nenes hauria de tenir en compte la seva opinió al respecte.

    Per exemple, a la nostra escola Els Porxos també existeix un Consell d’Infants format pels delegats de classe. Aquest any estem treballant sobre el redisseny del pati. Hem demanat poder pintar-lo, i ja ho hem fet, i també una piscina de boles, a veure si també l’aconseguim.

    De fet, saps que ara al maig tindrem la sort de fer trobada virtual amb aquests dos Consells d’Infants, el del Parque de las Ciencias de Andalucía a Granada i el Museo de las Ciencias dins la Ciudad de las Artes y las Ciencias de València. I ens han dit que vindrà de convidat el Francesco Tonucci.

    El Joel, de petit, en una visita al Museu Blau el 2014

     

    Com a conseller tens un carnet especial amb el qual pots entrar al museus, amb dues persones més, al llarg de tota la teva vida. Ja l’has aprofitat?

    Encara no l’he fet servir, però he estat al museu més d’una vegada amb la meva família. Ara que m’ho recordes ho comentaré als de casa per anar-hi de nou.

    Quina és la part que més t’agrada del museu o del jardí botànic?

    M’agrada molt la part de les taules interactives, a on pots construir i fer una mica el que tu vols.

    Quina temàtica t’interessa més de la ciència i/o la natura?

    Soc fan de la prehistòria i dels dinosaures. A més, una temporada a l’entrada del museu hi havia una figura d’un espinosaurus, i per dins del museu havies de seguir les seves petjades. Va ser molt guai!

    Com veus la salut actual del planeta? 

    La salut del planeta està bastant malament. Perquè el canvi climàtic, el desglaçament i la desforestació són mostres de què realment el planeta Terra no està bé.

    Diries que la natura ens envia senyals i els humans no li fem cas? Quin paper participatiu de canvi hi podeu tenir els infants?

    El planeta ens envia missatges a través de la natura. El virus de la covid19 és una mostra d’això. Amb el confinament tots ens vam haver de quedar a casa i per tant vam veure que els carrers de les ciutats es buidaven, els cotxes no circulaven, i les fàbriques paraven de produir. Durant molts dies no vam contaminar i la natura ens ho va agrair. Fins i tot els dofins es van acostar a les platges de Barcelona. Tot plegat va ser un senyal.

    Els nens i nenes ja fem moltes coses. Per exemple, els adults gasten molt de paper imprimint documents i nosaltres el reutilitzem. Penso que podríem dir que es reutilitzi molt més el paper. Cal potenciar el tema del reciclatge a casa, és important reutilitzar paper, però també botelles de vidre i taps, recipients i bosses de plàstic que hauríem d’eliminar del tot. Els adults també ho fan a casa, ho fem i els meus avis també.

    Com t’imagines que serà viure a la Terra en un futur?

    M’imagino tot molt futurista de colors platejats i tons blaus clars. Vaja, tot molt més modern que ara. Fins i tot podríem treballar més digitalment per estalviar paper en un futur. També espero que la salut del planeta estigui millor. Ja és hora que ens adonem del mal que li estem fent al planeta, ja que acabem fent mal a tots els éssers vius que l’habiten, i per tant també a nosaltres. Si seguim així provocarem l’extinció de tots.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Infants amb molt a dir
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Dues classes de classes magistrals
    Next Article
    Actualitat
    Desigualtats, infrafinançament i continuisme, l’anuari de la Fundació Bofill identifica els “tres topalls clau” del sistema educatiu català
    Mar Domènech

    Coordinadora del blog Arts i Educació. Periodista infantil i familiar. Especialitzada en temes d'educació, cultura en família, literatura infantil i disseny per a petits.

    Related Posts

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    maig 15, 2025

    Entrevista
    Esteban del Campo: “Europa ha de continuar avançant, i no retrocedir”

    abril 4, 2025

    crònica
    Els adolescents i la lectura

    desembre 13, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}