Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Feu-los llegir… Com?

    Josep Maria Turuguet Salgado
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    La Joana i les competències de les persones adultes: una història de ficció basada en fets reals

    Redaccióabril 7, 20175 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La Joana va néixer al barri de les Corts de Barcelona l’estiu de 1965. Ara té 51 anys i dos fills –un de 18 i l’altre de 14–. Va deixar de treballar fora de casa quan es va quedar embarassada, però ara, amb els nens ja crescuts, voldria tornar-ho a intentar. La Joana vol tornar a treballar però s’adona que tot i haver anat a l’escola des dels 6 anys no té cap títol que ho avali. A l’escola no li anava massa bé i ho va deixar, els seus pares van considerar que si ells tampoc tenien estudis i els havia anat prou bé, doncs que no passava res, que a la fi la nena es casaria i tindria cura dels fills. Així doncs, va acabar l’escola però no es va treure el graduat.

    La Joana –que és un nom fictici– no és un cas aïllat, sinó que forma part del gairebé milió i mig de persones (1.460.637) que com ella no tenen estudis o només estudis primaris, sense cap acreditació del sistema educatiu, i que configuren el 23,4% del total de la població de Catalunya. A Barcelona, aquestes xifres es redueixen una mica, la Joana forma part de les 428.446 persones sense títol, el 19% del total de la població.

    A banda de la dificultat per reinsertar-se al món laboral –l’estadística li dóna la raó: la taxa d’atur en la seva situació és gairebé del 50%–, la Joana també té dificultats, entre d’altres, per entendre el prospecte d’un medicament. Diu que com que té por d’equivocar-se, s’ha acostumat a demanar sempre ajuda. Desconfia d’ella mateixa. Quan ha d’anar al metge, es fa acompanyar per estar segura de comprendre bé el que li diu -és pel tema de la medicació, comenta-. És el mateix que li passava quan havia d’escriure una nota per a les mestres dels seus fills, pensava que faria faltes, i més en català, li feia vergonya, i es feia escriure les notes per la veïna que havia fet el Batxillerat i ella sí que en sabia. Als seus fills, sobretot al petit, l’escola tampoc li va massa bé, potser es graduarà, però pels pèls. El gran està fent un cicle formatiu de grau mitjà.

    Gairebé un milió i mig de persones tenen o poden tenir, com la Joana, dificultats importants per llegir, entendre un prospecte de medicament i utilitzar-lo correctament. Segons els informes PISA i PIAAC, la formació dels pares, especialment la de la mare, correlaciona directament amb l’èxit o fracàs dels seus fills, fet que reforça els cercles de desigualtat socioeducatives. És per aquest motiu que considerem que no hi haurà cap reforma eficaç del sistema educatiu si no s’actua alhora en la millora de les competències bàsiques de la població adulta.

    En relació a la vida sociocultural, la Joana no acostuma a anar al teatre, diu que no li agrada, que alguna vegada que hi ha anat no l’ha entès del tot. Vaja, que no és per ella. Tampoc va a museus; no són per ella, diu, no sap si li ha d’agradar o no el que hi veu. A la visita de portes obertes de l’Hospital de Sant Pau, per la festa major, sí que hi ha anat, dues vegades, però això, és clar, és diferent, explica. Quan algú li comenta que a l’associació de veïns o al centre cívic hi ha una xerrada molt interessant sobre això o allò, sempre pensa: “M’agradaria anar-hi, però no, segur que no ho entendria del tot, és igual, no passa res”. La Joan forma part de la majoria silenciosa que no vota, si alguna vegada ha pensat en fer-ho, en participar, diu ella. Després acaba pensant que no sap res de política i que millor deixar-ho córrer.

    La formació de les persones és la base d’aspectes tan fonamentals com la prevenció en salut, la participació política, la implicació ciutadana, l’ús i gaudi de bens culturals, el respecte medioambiental, i de molts altres valors que tenen com base el nivell formatiu.

    Així doncs, què pensem fer? Catalunya ha de poder donar resposta a totes les joanes (i joans) per tal que pugui ser el país de tothom. S’han de generar les condicions adequades perquè tothom pugui arribar a la seva plenitud com a persona i pugui formar part en igualtat de condicions d’una comunitat d’individus autònoms. Acabem amb unes paraules esperançadores d’Irina BoKova, directora general de la UNESCO:

    No hi ha cap força de transformació més potent que l’educació: per promocionar els drets humans i la dignitat, per eradicar la pobresa i augmentar la sostenibilitat, per construir un futur millor per a tothom, fonamentat en la igualtat de drets i la justícia social, el respecte per la diversitat cultural i la solidaritat internacional i la responsabilitat compartida, tots els quals són aspectes fonamentals de la nostra humanitat comuna.

    Aquest és un article escrit a petició de l’Espai Comunitari de Formació Permanent

     

    —

    [Fonts: Idescat, a partir del Cens de població i habitatges de l’INE. 2011)

    UNESCO (2015). Repensar l’educació, vers un bé comú mundial? Centre UNESCO de Catalunya]

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    El judici dels professors associats contra la UB s’ajorna per negociar les condicions laborals
    Next Article
    Actualitat
    ‘El bar’
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}