Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Fa gairebé dues setmanes es va conèixer de la comunicació d’un despatx d’advocats madrileny que va enviar una carta a la Universitat de Barcelona on 14 dones denunciaven el catedràtic emèrit de Sociologia, Ramón Flecha, per diferents actuacions relacionades amb abusos sexuals i de poder durant anys.
L’endemà, l’Assemblea Feminista de la Universitat va publicar una carta oberta (al final del text es pot consultar) en què sol·licitava que la UB prengués cartes a l’assumpte i posés en marxa una investigació independent en què no tinguessin cap relació persones properes al grup de recerca CREA que en el seu moment va liderar Flecha i que, des del primer moment, ha mostrat el seu suport sense reserva.
Ara, la Junta de la Facultat ha decidit sumar-se a aquesta carta oberta de l’Assemblea, així com a un escrit realitzat pel també catedràtic jubilat, Jaume Trilla, que en el seu moment va respondre amb ella a un comunicat de la UB en què es feia de banda per no existir denúncia formar de les acusacions que s’havien fet públiques als mitjans.
Fonts de la Universitat asseguren que aquesta adhesió de la Junta de la Facultat no té més recorregut en relació amb aquest cas. Però el cert és que se suma a la pressió que diferents persones i col·lectius estan fent perquè la UB prengui cartes en l’assumpte.
Per part seva, des de CREA han publicat a Twitter un petit comunicat en què es mostren oberts a participar en qualsevol investigació facilitant la informació i els testimonis que se’ls requereixin i assegurant que es tracta d’una situació de calúmnies que no ha estat denunciada ni davant la universitat ni davant les autoritats.
Des del primer moment, Ramón Flecha ha assegurat que les acusacions tenen com a origen certes desavinences de part de les persones que formaven part de CREA. A finals de l’any passat, una jove becària va denunciar una situació d’abús de poder per part d’una de les col·laboradores més antigues del grup i del mateix Flecha. Després d’una investigació interna, segons confirmen diverses fonts de CREA, van aparèixer un total de vuit acusacions a tres persones més, en relació amb aquest tipus d’abusos.
Des del despatx d’advocats de Madrid el mutisme és absolut. Aquest periodista ha contactat diverses vegades per telèfon i correu electrònic per intentar demanar informació sobre les possibles actuacions, més enllà de la denúncia feta pública a principis d’aquest mes en quatre mitjans de comunicació, sense èxit.
Després d’aquesta situació, 24 persones van abandonar el CREA. Segons el relat de Flecha, s’hi suma un cas d’abusos sexuals infantils que va intentar denunciar i en què estava relacionat algú proper al grup. Això va derivar en una altra sortida més o menys traumàtica d’una altra investigadora. Tots dos successos haurien provocat, sempre en paraules de Flecha, que aparegués aquesta nova denúncia difamatòria contra la seva persona, que se sumaria a altres anteriors, el 2004 i el 2016 i que en el seu moment van quedar en no res.
1 comentari
Conec la trajectòria professional i científica del professor dr. Ramon Flecha. Front a que tothom parla d’educació i assumptes socials, ell ha presentat sempre bases cientíques i accions compromeses. Ha fet crèixer el CREA amb exigència professional.
No deu haver cedit a confiar en persones devotes però poc competents o dedicades. La simpatia atrau les persones però és compatible amb el rigor. Algú es degué sentir desairat, ha aprofitat el vent de la denúncia i ara es reprodueix com l’eco.