A finals de setembre, en el Debat de Política General, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va afirmar que, a partir del curs vinent, “el que anomenem P2 serà gratuït”. “Aquesta serà la primera fase del procés de gratuïtat de l’escola bressol, que ens ha de permetre avançar cap a una equitat en l’accés a l’educació, fer un salt endavant en la igualtat d’oportunitats i construir-la des del principi de la vida, des de la infància”, va afegir.
Abans, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, havia explicat que en el cas de les 966 escoles bressol de titularitat pública (la major part municipals, algunes gestionades directament i altres en concessió), aquesta gratuïtat es traduiria en el fet que la Generalitat assumiria el terç del cost que actualment paga la família (la qual cosa no inclou ni el menjador ni les hores d’acollida). I en el cas de les aproximadament 740 llars d’infants privades, va precisar que la plaça no es concertarà, sinó que se subvencionarà “posant l’accent en l’alumnat vulnerable”. L’import d’aquesta subvenció no està encara definit, però sí que se sap que no cobrirà el 100% del cost de les famílies, com en el cas de la pública.
“Les famílies fa setmanes que ens van pregunten si l’any que ve serà gratuït i nosaltres només els hem pogut dir que no ho sabíem perquè hem estat demanant una reunió amb el Departament, però fins fa molt poc no ens han atès”, explica Conxita Pericó, presidenta de l’Associació Catalana de Llars d’Infants. A poc a poc, afegeix, i a partir de converses oficioses, han anat entenent que la gratuïtat per les privades no serà absoluta, i per això aquesta associació patronal, conjuntament amb tres entitats més del 0-3 de titularitat privada (Associació de Llars d’Infants de Catalunya, Coordinadora d’Escoles Bressol de Catalunya i la plataforma Som Educació de Base), ha presentat fa uns dies un manifest en el qual es demana un tracte igualitari a totes les famílies, independentment de la titularitat del centre al que vagin. “Volem la igualtat entre les famílies de la pública i la privada”, diu Pericó.
Aquest manifest, que està obert adhesions a través de la plataforma change.org (ja porta més de 2.000 firmes), parla d’un tracte discriminatori i injust envers els infants i famílies usuàries de les llars d’infants privades, recorda que moltes bressol municipals estan gestionades per empreses privades, acusa la Generalitat d’haver menystingut històricament l’educació de la petita infància, i subratlla que aquesta proposta “contribuirà a fer insostenible les petites i mitjanes empreses privades dirigides per dones emprenedores que, bàsicament, contracten dones”. Al manifest es parla d’un total de 529 escoles bressol privades (que són menys de l’estimació de 740 que fa el Departament) que donen feina a 6.000 persones, bàsicament dones.
Encara no se sap l’import de la subvenció que rebran les famílies que portin els seus fills a llars d’infants privades (per lliure elecció o per falta d’oferta pública), però en els darrers dies el nou director general de centres concertats, Ramon Montes (que va substituir Pilar Contreras a començaments de novembre), sí que els ha confirmat que no serà del 100% i que dependrà de la negociació de pressupostos. Des del Departament, s’informa que el conseller no ha dit en cap moment que la gratuïtat d’Infantil 2 fos també per la bressol privada, sinó que, quan va presentar els pressupostos del seu Departament per l’any 2022 (11 de novembre), va parlar de “gratuïtat per a les famílies de les llars d’infants públiques” i va dir que “les llars d’infants que no són de titularitat pública veuran incrementada com mai abans la subvenció que reben actualment”. Aquesta frase, però, no la va recollir en el seu dia la nota de premsa del Departament.