La justícia s’ha recolzat per primera vegada en la llei orgànica de millora de la qualitat educativa, la denominada LOMCE, per donar la raó a una escola que segrega per raó de sexe. Ha estat a Andalusia, on el Tribunal Superior de Justícia andalús ha forçat al Govern a retornar un concert que havia retirat al centre Formació Professional Albaydar, de Sevilla, precisament perquè només accepta noies entre el seu alumnat.
Aquesta batalla legal ve de lluny. La darrera sentència, del Tribunal Suprem andalús l’any 2012, constatava que seria il·legal que l’Administració sostingués amb fons públics unes escoles que discriminen. Amb aquests arguments la conselleria d’Educació va retirar el concert al centre Albaydar i als altres 11 centres que comparteixen aquesta filosofia.
Però fins ara les resolucions judicials es basaven en la Llei Orgànica d’Educació, l’anomenada LOE aprovada pel PSOE i que ha estat reformada aquest 2014 pel PP. Ara la llei Wert, vigent des d’inicis d’any, considera que “no constitueix discriminació l’admissió d’alumnes o l’organització de l’ensenyament diferenciada per sexes”. Amb aquest canvi, el Tribunal Superior de Justícia andalús no ha tingut més remei que, de moment, resoldre a favor del centre Albaydar.
El cert es que es tracta d’una mesura cautelar, demanada per la pròpia escola davant el canvi de llei, a l’espera d’una sentència que determini definitivament la legalitat del finançament aquests centres. A més de l’Albaydar, quatre centres més van recórrer la decisió del Govern de retirar-los el concert, i ara esperen que l’alt tribunal andalús els doni la raó. Es tracta dels centres Ribamar, Altair, Ángela Guerrero i Nuestra Señora de Lourdes de Carmona.
A Catalunya, aquesta pugna judicial no existeix. En cap moment el Govern ha optat per retirar els concerts a les 16 escoles de l’Opus Dei que separen els infants segons el sexe. En els darrers quatre anys -el temps que duren els concerts- aquests centres han rebut fins a 100 milions d’euros en total, a raó de 25 milions cada any.