Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    La tradició nadalenca a les escoles: un debat més enllà de la interculturalitat

    arosadesembre 20, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Imatge d'arxiu d'un pessebre / CC by-sa Juan Camilo Trujillo (Flickr)
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Quan arriba el Nadal, l’agenda de les escoles es comença a omplir: concert de Nadal, concurs de pessebres, preparació del poema, postal de Nadal, visita del patge a l’escola, representació dels pastorets, visita a la fira de Nadal… ¿Té sentit mantenir aquestes tradicions quan hi ha un percentatge elevat d’alumnat d’altres religions a les nostres escoles?

    Els anys van passant i anem repetint les mateixes tradicions, tot i que el context de moltes escoles hagi canviat. L’alumnat nouvingut és present gairebé a tots els nostres centres, encara que la mala planificació escolar genera una segregació que fa que en alguns d’ells hi rebem un percentatge molt més significatiu. Continuar celebrant el Nadal com fins ara o adaptar-lo a les cultures presents a l’escola solen ser debats més propis de centres que, curiosament, recullen menys alumnat nouvingut. ¿Qui origina aquest debat, doncs?

    La presència d’un gran nombre d’alumnat musulmà a les escoles no és cap problema per a la celebració del Nadal. Les famílies marroquines, senegaleses, paquistaneses, gambianes… que representen el gruix més important de l’alumnat nouvingut amb origen religiós diferent no demanen la supressió del Nadal a les escoles. Sempre es mostren molt respectuoses amb les activitats que fem i, també cal remarcar, molt participatives. Les famílies nouvingudes se senten molt motivades i involucrades quan es tracta de celebrar tradicions culturals catalanes, siguin d’origen religiós o pagà. Potser com que conserven molt més la religió que nosaltres són persones molt més capaces de respectar les nostres tradicions culturals –religioses o no–, fet que no passa al revés. No podem dir que nosaltres respectem les seves tradicions i, molt menys, que en siguem partícips igual com ho són amb nosaltres.

    Celebrar el Nadal o no a les escoles és un debat que sorgeix generalment de les persones hereves del cristianisme. De nosaltres. Ens sentim en conflicte per estar reproduïnt unes tradicions cristianes en un món cada vegada més laic, unes tradicions que provenen d’una religió que ja no va amb nosaltres, que no hi creiem i que, cada vegada més, ens genera rebuig. Però és del tot injust atribuir aquest debat a la presència de l’alumnat nouvingut. És un problema intern que no volem assumir ni ens en volem responsabilitzar. Generar aquest debat en nom de l’islam només ens ajuda a generar més racisme i islamofòbia. Hem d’assumir que la descristianització de la societat és un camí que estem fent nosaltres i n’hem de parlar, però mai utilitzar com a excusa les persones nouvingudes ni parlar en nom de l’islam. La descristianització arribarà igualment, amb musulmans o sense. És un fet intern a la nostra cultura i la nostra societat.

    Afirmar que a les escoles, quan se celebra el Nadal, es fa l’obra dels pastorets o es canten Nadales, s’estan reproduïnt els valors del cristianisme és totalment fals. Fa molts anys que mica a mica s’han anat convertint en festes laiques. Tot sentit religiós fa molt de temps que s’ha perdut a les nostres escoles. Continuem celebrant aquestes dates igual que continuem reproduint tants i tants elements que hem heredat del cristianisme i que són palesos en infinitat de conceptes del nostre entorn.

    El que necessitem és fer un pas més i adaptar aquestes tradicions, encara més, al nostre procés cap a la laïcitat total, però sense complexes i sense tabús. Cal posar totes les cartes damunt la taula, acceptar que tenim contradiccions internes: volem trencar amb el cristianisme, però ens fa por i no en volem ser-ne els responsables, perquè seria il·lògic negar que ens ha deixat molt llegat vigent. No és fàcil convertir unes festes religioses en laiques quan els nostres orígens són cristians, però tenim deures i responsabilitat de ser coherents amb el que sentim i vivim.

    Si caminem cap a una educació inclusiva i veiem que per l’alumnat nouvingut, i per a les seves famílies, no genera cap problema celebrar el Nadal amb nosaltres, què falla? Potser el problema el tenim nosaltres. Volem canviar el que no ens agrada en nom de l’islam però, en canvi, què fem a favor de l’islam? Si ens excusem en ells per a canviar les nostres tradicions, on són els nostres gestos per a apropar-nos a les seves?

    L’arrel del problema és que no respectem les tradicions de les persones nouvingudes. Quan les escoles marquem els calendaris, hi ha dies festius que són de lliure elecció. Malgrat que reiterem que els nostres centres educatius són laics tornem a fixar les nostres festes en dies assenyalats pel cristianisme: la Segona Pàsqua, el dia de l’ascensió, alguns sants o santes… Si volem una escola inclusiva potser podríem incorporar com a festius en el nostre calendari la Festa de l’Anyell, o la de celebració de finalització del Ramadà. Podríem començar a tenir debats amb la comunitat musulmana, xinesa… Podríem començar a deixar d’integrar per començar a incloure.

    No podem obviar que les nostres cultures provenen de les religions i, per tant, canviar això suposaria eliminar totalment certes celebracions del nostre calendari i perdre certes tradicions que gran part de la societat ja celebra de forma totalment laica. La presencia d’alumnat provinent d’altres cultures no pot ser l’excusa d’aquest debat i, en la mateixa línia que utilitzem aquests arguments per afavorir la inclusió, l’autèntic pas que hem de fer és apropar-nos nosaltres a les seves tradicions.

    Sense complexes ni pors, fent passes endavant amb humilitat i mentalitat oberta, arribarem a una autèntica cohesió social sense racismes, feixismes ni xenofòbia.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    cristianisme immigració integració Interculturalitat islam nadal opinió tradicions
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Els fills de dones maltractades necessiten l’autorització del pare per rebre atenció psicològica
    Next Article
    Actualitat
    Sobre la incorporació de les aules de 2 anys a les escoles públiques del País Valencià
    arosa

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}