Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les educadores socials de Ripollet s’han plantat i exigeixen millores laborals després que s’hagi renovat la licitació del nou contracte de serveis d’intervenció socioeducativa per a l’Ajuntament de Ripollet. Fins al mes passat es trobaven fora de contracte, ja que havien caducat les dues pròrrogues previstes en el darrer contracte de l’any 2020.
“Una qüestió de voluntat política”
Les treballadores es van reunir amb la regidora de Drets Socials, Sònia Martín, el passat mes de desembre i li van traslladar les reivindicacions de cara a la renovació del contracte. El servei, tot i ser de l’Ajuntament, està externalitzat i és el consistori qui fa el plec de condicions. Les educadores socials denuncien que “no només no tenen en compte les demandes que han fet durant anys, sinó que en la darrera convocatòria les han empitjorat per a algunes de les treballadores”. Denuncien que el problema radica en una falta de pressupost i asseguren que les millores en les condicions laborals són “una qüestió de voluntat política”.
El contracte incorpora un nou servei de suport a les famílies amb infants de 0 a 3 anys i es contempla la contractació de dues educadores socials i la coordinació del servei amb sis hores setmanals. Les treballadores comparteixen la importància d’incorporar el servei per als més petits, tot i que denuncien que “no pot anar en detriment de les condicions laborals”. Lamenten que hi ha un augment de tasques, disposant de les mateixes hores de treball. Demanen que s’ampliïn les hores de coordinació, més enllà de les sis que contempla el PLEC i incorporar una nova figura per a la coordinació del servei 0-3 anys, perquè no vagi en perjudici de les altres línies.
Augment de la jornada laboral, canvi de conveni col·lectiu i eliminació de la figura del fix discontinu
Una de les reivindicacions és l’augment de la jornada laboral de les treballadores del servei d’atenció a La Placeta i el Kftí, que atenen 60 infants d’entre 3 i 12 anys i 40 adolescents i joves de 12 i 18 anys, respectivament. Actualment, és de 18,5 hores setmanals, el que consideren insuficient per a oferir el servei, programar les activitats, redactar informes, etc. La precarització de la plantilla fa que hi hagi una elevada rotació de personal, el que “dificulta l’assoliment d’objectius i la creació de vincle amb els joves”. Demanen homologar-se amb els Serveis d’Intervenció Socioeducativa de les poblacions dels voltants com a Montcada (35-37 hores), Cerdanyola (30 hores) o Badalona (25 hores).
Una altra de les qüestions que denuncien que precaritza les condicions laborals de les treballadores és el conveni col·lectiu que se’ls aplica. Actualment, estan regulades pel de Lleure educatiu, tot i que haurien d’estar-ho pel d’Acció Social. El canvi, però, obligaria a passar tots els treballadors que estan sota la figura de fix discontinu a indefinit. Precisament, també demanen tenir un contracte ininterromput durant tot l’any i no fix discontinu, per tal de fer un acompanyament tots els mesos de l’any, incloent-hi els mesos d’estiu. També exigeixen la incorporació d’una segona persona com a educadora de carrer en el Servei d’Acompanyament Socioeducatiu en medi obert per a adolescents en situacions de risc, ja que “una sola persona no és suficient per a l’acompanyament socioeducatiu de joves i adolescents que interactuen en medi obert”.
D’altra banda, reclamen que les colònies o excursions siguin essencials en les demandes del PLEC per a les empreses que es presenten. Defensen que ajuden a incorporar hàbits d’higiene, alimentaris i fomenta l’autonomia personal i desenvolupament dels joves. Altres queixes també són les condicions de les instal·lacions. Denuncien desperfectes com humitats, goteres i esquerdes, a més de falta de connexió a Internet i de sistemes de climatització.
Sense respostes de l’Ajuntament
Les treballadores van fer arribar les demandes del col·lectiu a l’Ajuntament mitjançant dues instàncies, per tal de ser escoltades en la nova licitació, tot i que lamenten que no han rebut més que respostes tècniques que no milloren les condicions del servei. De fet, l’alcalde, Luis Tirado, els va respondre que no era amb elles amb qui havia de parlar, ja que són únicament les “proveïdores” de l’Ajuntament i que el consistori s’ha de reunir amb les empreses contractades. Davant la falta de respostes del govern municipal, les treballadores van penjar pancartes als centres de la Placeta i el Kftí, entre recriminacions per part de l’alcalde per “involucrar els menors en les reivindicacions laborals”. En el ple de maig, també van assistir amb cartells on es podia llegir “Volem condicions dignes”; “Un educador de carrer per a tot Ripollet?”; “Els infants pateixen les vostres decisions” i “Som educadores, no monitores” i lamenten que Tirado les va deixar amb la paraula a la boca, negant-se a contestar quan li van formular preguntes al ple.
Finalment, la licitació es va fer pública el mes passat i es va adjudicar el servei per als pròxims dos anys per un import de 621.554 euros que gestionarà IQEMBU, S.L., l’oferta més econòmica.