Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les famílies catalanes participen activament a l’escola, i així ho demostra el fet que només el 15,6% no són sòcies de l’AMPA del seu centre, segons un estudi presentat per la Fundació Jaume Bofill i Famílies amb Veu. No obstant, la xifra és redueix a mesura que empitjora la situació econòmica. En el cas de les famílies que cobren menys de 600 euros mensuals, el percentatge de les que no estan associades a l’AMPA és més del doble: un 37,5%. Del total de famílies que no formen part de les AMPA a les escoles públiques, un 36,3% al·leguen motius econòmics.
L’estudi recorda que “no és cap novetat que els nivells socioeconòmic i cultural de les famílies tenen una incidència els resultats acadèmics de les criatures, però el que fins ara no s’havia dimensionat és com aquestes variables condicionen a l’alça o a la baixa el nivell de participació a l’escola”. A part del factor econòmic, els altres factors que exclouen les famílies de la participació són el nivell d’estudis –els pares i mares amb estudis superiors participen més–, la monoparentalitat i l’origen.
En el cas concret de l’afiliació a les AMPAs, els autors troben especialment greu aquesta bretxa socioeconòmica. “Les AMPA reequilibren les desigualtat d’origen fent accessibles certs serveis, abaratint costos, etc. i precisament aquelles famílies que més ho necessitarien es queden al marge per no poder fer front al preu de la quota”, remarquen.
L’estudi, que ha enquestat a 1.500 pares o mares, divideix els progenitors en quatre tipus: els informats, que estan al corrent de les qüestions relacionades amb l’educació dels seus fills, els presents, que fan “acte de presència” a les activitats que tenen lloc a l’escola, els col·laboradors, que participaven activament de l’AMPA o d’alguna comissió de treball, i finalment els representants, que ostenten un càrrec a la junta de l’AMPA o al Consell Escolar.
Les conclusions remarquen que els que participen –col·laboradors i representants– són un 29%, significativament més que els més passius –els informats–, que es limiten al 20,5%.