Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’escola concertada es llença en tromba contra el decret d’admissió

    Actualitat
    L’escola concertada es llença en tromba contra el decret d’admissió

    Víctor Saurafebrer 9, 20206 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Entrada de les al·legacions al Departament d'Educació
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “Aquest projecte de Decret, en molts dels seus articles, no respecta els principis, preceptes legals ni la jurisprudència que s’hi relaciona en els procediments de programació de llocs escolars i en el règim d’admissió d’alumnes. És intervencionista, dona un caràcter merament anecdòtic a la participació efectiva dels representants dels centres concertats (titulars, personal docents, famílies) en la programació de llocs escolars, així com pren il·legalment les atribucions, competències i funcions de les titularitats dels centres concertats, i també dels directors dels centres públics”.

    “També el decret atribueix de facto a l’Administració la determinació i el destí dels llocs escolars, prescindint de la voluntat familiar; el control de les sol·licituds, la distribució de les sol·licituds fetes fora del calendari ordinari. Pretén alterar l’oferta amb caràcter previ, amb el greu perjudici del manteniment de llocs de treball en els centres concertats. Tot això són elements que han de modificar-se en interès del sistema educatiu i del Servei d’Educació de Catalunya”.

    Aquests són dos dels paràgrafs que figuren en les al·legacions que aquest matí el Departament d’Educació ha rebut multiplicades per 121.604, arran la campanya exprés promoguda per la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures (FAPEL). El Projecte de decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya va entrar en període d’informació pública el 30 de gener i avui és l’últim dia per presentar al·legacions, per la qual cosa la setmana passada molts col·legis concertats van moure aquest escrit d’al·legacions entre famílies, personal docent i personal administratiu.

    Malgrat que el protagonisme l’han assumit les associacions de famílies, en la mobilització s’hi han implicat totes les patronals. El comunicat de premsa difós després de l’acte del matí, a través del qual es fa una crida al diàleg, el firmen aquestes dues entitats i també cinc patronals: Agrupació Escolar Catalana; Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya; Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya; Federació Catalana de Centres d’Ensenyament de Catalunya; Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Totes elles són entitats signants del Pacte contra la Segregació Escolar.

    Això qui ho paga?

    El fet que el decret atribueixi al Departament tota la programació de l’oferta educativa del servei d’educació (article 23 del projecte de decret) és un dels aspectes que més solleva al sector concertat, però no l’únic. Hi ha també la qüestió del finançament. L’escola concertada està convençuda que està infrafinançada, “i per això fa dos anys que demanem que es faci públic el cost de la plaça escolar”, explica Josep Manuel Prats, president de la Fapel. Per això, consideren que el nou decret –que persegueix una distribució més equitativa de l’alumnat amb necessitats educatives especials (discapacitat, malaltia mental, etc) i sobretot específiques (nouvinguts, pobresa, famílies desestructurades, etc)– no es pot tirar endavant sense parlar al mateix temps de finançament.

    En el Pacte contra la Segregació Escolar es reconeix que “la partida del concert corresponent a la despesa de funcionament no cobreix íntegrament la inversió i la despesa que fan els centres en conceptes necessaris i bàsics per al seu funcionament ordinari (…), que passa a cobrir-se per mitjà de les aportacions de les famílies”. “A causa d’aquest infrafinançament, les famílies que escolaritzen els seus fills o filles en centres concertats també fan pagaments per diferents conceptes (material escolar, sortides i colònies escolars, serveis escolars, quota d’activitat complementària, aportacions voluntàries a les fundacions, etc.) que també van destinats a finançar el funcionament dels centres”, afegeix el text del Pacte.

    Albert Alegre, president de la CCAPAC, i Josep Manuel Prats, president de la FAPEL.

    Als pressupostos de 2020 presentats pel Departament no es contempla cap dotació extra per l’escola concertada vinculada a l’increment de l’alumnat amb dificultats socioeconòmiques. Paral·lelament, ara mateix s’està negociant el nou decret de concerts, que va més endarrerit. Al Departament li corria pressa el decret d’admissió perquè un dels compromisos del Pacte signat el març de 2019 era que es pogués aplicar en les preinscripcions per al curs 2020/21, mentre que als representants de la concertada els corre més pressa el decret de concerts per una qüestió de seguretat jurídica i financera. “Estem d’acord amb el repartiment més equilibrat de l’alumnat, però ens hem de preguntar com es finançarà tot això”, afegeix Josep Manuel Prats.

    Decret de concerts

    Dijous passat, en la presentació del primer col·legi concertat en actiu que passarà a la xarxa pública, el conseller Bargalló va comentar, a preguntes dels periodistes, que possiblement el soroll de la concertada en relació al decret d’admissió tenia més a veure amb aquesta negociació del futur decret de concerts. “En tot cas, és el nostre compromís i el tirarem endavant perquè aquest decret recull gairebé literalment el que es diu al Pacte contra la Segregació Escolar”, va dir Bargalló

    Segons Prats, al pacte no es diu que el Departament passarà a programar també l’oferta de l’escola concertada, de la qual en l’actualitat s’encarrega cada centre. “L’article 109 de la LOE diu que les administracions educatives han de programar l’oferta de places tenint en compte l’oferta que existeix als centres públics i concertats i la demanda social, però la demanda social no la pots saber abans de la preinscripció, és en aquest moment quan es concreta, quan les famílies fan la seva opció”, explica el president de la Fapel.  “La llibertat d’elecció de centres està explicitada a tota arreu, a les lleis estatals, a la LEC, a la jurisprudència del Tribunal Constitucional… i en canvi el decret no la contempla, tenim una mica de dret a queixar-nos”, considera el president de Fapel, si bé admet que aquesta llibertat no és ilimitada.

    Escurçar terminis

    El tercer motiu d’irritació de l’escola concertada, afegeix, ve derivat precisament de les presses amb què s’està tramitant el decret d’admissió, un text legislatiu que consta de 73 articles, a més de diverses disposicions addicionals, transitòries, derogatòries i finals. El període d’audiència pública només va començar una setmana abans que el d’informació pública, quan normalment passa més temps, i el d’informació pública ha durat poc més d’una setmana quan habitualment són 15 dies.

    El mateix amb el Consell Escolar de Catalunya, del qual Prats és membre i hi presideix precisament la comissió de programació.  “Al Consell Escolar el text va arribar el dia 31, hem tingut ja dues sessions de dues hores, en la primera gairebé tot el temps se’l va menjar l’exposició que va fer el director general, i en queda una altra, que es farà aquest mateix dilluns, perquè el dia 18 ja hem de tenir el dictamen, però ara mateix estem per l’article 3”, comenta. Segons afirma, ni els més optimistes del Departament creuen que el decret estarà vigent quan al març comenci el període de preinscripcions (encara ha de passar per la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat i pel Consell Tècnic abans d’entrar al Consell Executiu), sinó que esperen que es pugui començar a aplicar amb la matrícula viva del curs vinent.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    ccapac decret d'admissió Escola Cristiana Fapel Pacte contra la Segregació Escolar
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    No és un pin, és un pam a l’escola pública
    Next Article
    Actualitat
    Per un decàleg de com procedir en la dinàmica del debat parlamentari
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Opinió
    L’escola que educa en l’escolta. El llegat del papa Francesc en l’àmbit educatiu

    abril 29, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}